• mide asidi
  • farmakolojide genelde ilaçların etken maddesini tuz haline getirerek kapsül ya da tablet formuna sokabilmek için kullanılır. ilaçlar bu şekilde ticari sunuma hazır hale getirilir.
  • 10/100 ml seyreltiğini bile dikkatli kullanmak gerek, cildinizin açık bir yerine "yanlışlıkla" dökmeyi bile düşünmeyin. hele bir de soğuksa asit, iki kat dikkatli olunmalı.
  • ilk kez m.s 800 senesi civarında mutfak tuzu ile kezzabı* karıştıran büyük arap simyager abu musa cabir bin hayyan(kefere bu zata kısaca 'geber' der) tarafından bulunmuştur.
  • hidrojen ve klor elementlerinden oluşan anorganik bir asittir. halk arasında tuz ruhu olarak da bilinen bu asit, oda şartlarında gaz olarak bulunduğundan, solunum yoluyla vücuda girişi son derece kolaydır. dolayısıyla bu asit ile çalışılırken çok dikkatli olunmalıdır. ayrıca nitrik asit ile belirli oranda karıştırıldığında kral suyu denilen bir sıvı elde edilir ki, bu sıvı diğer asitlerin etki edemediği altın gibi soymetallerle bile tepkime verir.
  • pis bir asit türü. sodyum hypoklorit üretiminde ayrışan gazların yüksek kulelerden aşağı doğru sızarken likit hale dönüşmesiyle oluşur. sodyum hypoklorit veya kostik (sodyum hidroksit vs) gibi kimyasallarla karışması durumunda zehirli klor gazı salınımına yol açar. kapalı alanda öldürücüdür.
    bu ürünün seyreltilmiş olanı piyasada "tuz ruhu" diye bilinir. çok kuvvetli bir pas sökücüdür. gel gelelim metal aksamlardaki pası sökerken daha beter korozyonlar oluşturabilir. bu nedenle metal yüzey paslarını almada törpinal sl yada fosfonat gibi nötrleyicilerle karıştırılması gerekir.
    alüminyum ile karıştırılması delirmesine yol açar. kapalı bir şişede patlamaya neden olur.
    cildi çok feci yakabilir ama öyle hemencecik değil. bunun en saf olanı bir ara gözüme kaçmıştı. hızla suya yetişip aralıksız 10 dakika kadar suya tutma sonucu gözümü kurtarmıştım. tabi bir hafta kadar gözlerim kıpkırmızı dolaşmıştım.
    hızla suya yetişebilirseniz isterseniz elinizi sokun hemen yakmaz. ama yine de denemeyin bunu.
    koklamak ciğerleri mundar hale getirebilir. berbat keskin kokusu vardır.
  • et kemik unlarının, kalite kontrolünde kullanılan asittir. genelde, et kemik unlarına mermer tozu karıştırılıp, katakülli yapılır. var yok testi için; pedri kabina bir kaşık kadar dökülen et kemik ununun üzerine, pipetle alınan derişik hcl gezdirilir. eğer köpürme varsa; mermer tozu katılmış demektir. çünkü kemikler hcl ' de erimez, dolayısıyla reaksiyona girip köpüren mermer tozudur.

    p.s: hcl'in mutlaka çeker ocak altında çalışılması gerekir. zira kapağını açtığınızda, şişeden resmen duman çıkar.. hiç anlamazsınız, anında laboratuvarı sarar.. o arada olan, akciğerlere olur tabii ..
  • neden haş se el diye okuduğumuzu bilmediğim kimyasal madde
  • (bkz: le cola)
  • hidrojen ve klor elementlerinden oluşan, oda sıcaklığı ve normal basınçta sıvı halde bulunan kimyasal bir bileşik.
hesabın var mı? giriş yap