• hıncal diye yazılır, hınkal diye okunur...
  • dağıstan göçmeni anne tarafımın beraberinde getirdiği en güzel şey. göçen annem değil o orhangazi doğumlu, ananem çocukluğunda buraya gelen. hakkını yemeyeyim annem de çok güzel yapar ama rahmetli ananemin yaptıklarını hiç unutamam heralde. bir de fırında mantı ile pırasalı ya da patlıcanlı börek.

    yalnız ben bunu hıngal diye telafuz ediyorum ama. ha bir de sarımsak suyunu unutmamak gerek üzerine. ben bazen karabiber de döküyorum biraz.
  • gürcistan taraflarında yapılanın çok lezzetli olduğunu söylemiştim. ama çok da ağır olduğunu belirtmek isterim. 2 gün peş peşe bira eşliğinde 20 tane yeyince mideyi sikip atıyor. daha da yemem. adını duymak bile bir hafta midemi bulandırdı.
  • (bkz: artvin)
  • anneannenin evini hatırlatır. henüz küçük bir çocukken kafkasya'dan göç ederek gelen anneanneye de kendi anneannesinin evini hatırlatır mıydı bilinmez. her göçte olduğu gibi yanına alıp geride bıraktıklarını biraz da zaman belirler. bir kültürün parolası gibidir hınkal. bir yörenin yaptığı diğerine benzemez. sevenleri için bir yemekten fazlasını temsil eder. iyisine denk gelirseniz mantıyla aranız sonsuza dek bozulabilir.
    benim için en güzeli anneanne evinde yapılandı. hınkalla birlikte telaş yapmayı da öğrendim ondan. ya bu sefer güzel olmazsa ya beğenmezlerse ya şu ya bu derken stresten helak olurdu kadıncağız. sonrasında annem de bir benzeri oldu ister istemez, ağaçtan ne kadar uzağa düşebilirsin ki. bunca kendine eziyetin beyhude bir sevilme çabası olduğunu öğrenecek ve bundan payıma düşenlerden silkelenecek fırsatlarım oldu hayatta neyse ki.
    artık ben de yapıyorum, kıymalı ve telaşsız olanı favorim. hınkalı tutup stresi bıraktım.
    mirastan payıma düşenden çok memnunum.
  • dağıstan kökenli anneannem tarafından yapılmış ve ögretilmiş, ailemizin en çok sevilen yiyeceğidir kendisi. bildik bir lezzet değildir. içindeki kıyma , bol tereyağı ile kavrulmuş soğan, kıyma ve sirke, tuz ile hazırlanır. hamuruna verilen şekli öğrenebilmek için çok uğraştım. hala da büyüklerim gibi yapmayı başaramıyorum. baka baka öğrenilse kediler kasap olur derler. oluyor biraz işte. kafkasya da at eti ile yapıldığı da söylenir. at eti biraz ekşi olurmuş, sirkenin görevi o ekşiliği vermekmiş. muhteşem bir lezzettir. annem hazırlayıp deepfreezde dondurup verir. hınkal yapılırken evde kimsenin su içmesine izin verilmez. bu dağıstanlılar tarafından bilinen bir adet midir bilmiyorum ama, su içilirse hınkallar tencerede patlar ve içinde hapsedilmiş tereyağı ve kıymadan oluşan sıvı boşalır. o zaman da çok lezzetsiz olur, kimse yüzüne bakmaz. pişene kadar su içmeyiniz, içirtmeyinizzz. böylelikle bir hurafeyi daha (valla patlıyor) zihinlerinize ekmiş olduk.
  • batum da yemeye doyamadığım yöresel lezzet. görüntüsü şöyledir https://www.google.com.tr/…#imgrc=ixioyxa_6qf0bm%3a mantarlı ve etli olanı yemenizi tavsiye ederim
  • sadece artvin değil ardahan'da da herkesin bildiği, sık sık yapılıp yenilen yemek. ortadaki tepsiden yenir, yanına sarımsaklı ayran (kasede), hinkalı ayrana bana bana yersin.
  • yalova çiftlikköy'de yolun kenarındaki bahçeli bir müstakil evde hizmet veren efsane mantıcı. mantı, hinkal, zuraced vs. hepsini çok iyi yaparlar.
  • damat kontenjanından tanıştığım enfes posof mantısı.
hesabın var mı? giriş yap