• homosapienslerin, yani atalarımızın, homoerektusları tarihin en büyük soykırımı ile ortadan kaldırdığı bilim adamları tarafından iddia edilmektedir.
  • homo erectuslardan ziyade, homo sapiens neandarthalisi.

    yani neandartal insanını. ne yazık ki var böyle bir şey.

    ve bilim insanlarının onlarca yıldır karar veremediği bir mevzu bu. geçmişte karışma (melezleşme) yoluyla yok oldukları iddia ediliyordu. görünen o ki, yok olmuşlar, çünkü genleri çok küçük bir oranda (yüzde ikiden az) insana geçebilmiş.

    en olası teori büyük çaplı savaşlar ve toplu kırım.

    ama hala daha atalarımızı bu gaddarca soykırım fikrinden kurtarabilecek bir olasılık söz konusu: afrika'da muazzam sayılarla üremiş olmaları olasılığı.

    eğer homo sapiens sapiens, afrika'da diğer tüm primatlardan farklı bir biçimde erkeğin seks karşılığında daha fazla sosyal çaba gösterdiği ve kabileye daha fazla destek verdiği bir sosyal yapı geliştirdiyse ve bu yapı bir nüfus patlamasına sebep olduysa, orta doğudan avrupa'ya milyonlara ulaşan sayılarla ulaşan atalarımız, sadece otuz kırk bin neandartal insanını vahşice yok etmeden, fazla da genetik miras bırakma fırsatı vermeden ortadan kaldırmış olabilir. teorik olarak mümkün bir fikir.
  • homo erektur cinsini dersem yanlış olmaz herhalde. turu insan çünkü. savaş da katledildiği söyleniyor. böyle bir şey olmuş olsa bile homosapiens ( tüm savaşlar da olduğu gibi ) ile erektur ‘ un genleri birbirine karışmıştır. neandertal ile de aynı şekilde. yani doğanın değişmesi ile cinsler kendilerini güncellenmiş oluyor. yada güncelledikçe doğa değişiyor. paradoks işte. neyse sonuç olarak savaş yolu ile olsun başka doğal seleksiyon ile olsun. soykırım olmuş bence de. bu arada neandertal olarak kalmayı tercih ederdim:))
    ( bilimsel dil olarak soykırım kelimesini kullanıyorum )
  • peki bizim soyumuz tukenseydi,neandartel insanı soyunu devam ettirseydi şu anda dünya nasıl olurdu gene baskın tür insanlar mı olurdu yoksa diğer canlılar mi?
  • ne yapsaydık kendimizi mi kesseydik
  • soykirim kavramini o doneme atfetmek tamamen bir kavram karmasasi. bir kere bilimin elinde su an icin boyle bir veri yok. ıkincisi ise neandertaller toplu olarak sistematik bicimde sapiensler tarafindan oldurulmus olsa bile donemin bilissel kosullarinda bu durum soykirim kavramiyla ifade edilemez.

    peki bilimin elinde bu konuda ne var? oncelikle donemin homo turu yayilimina bakalim. afrika'da sapiens, bati avrasya'da neandertal ve dogu avrasya'da denisovanlar yaygin olarak bulunuyor. sibirya'da altay bolgesindeki denisova magarasi hem neandertallerin, hem de denisovanlarin yasam alanlarinin kesistigi bir bolge. bu magarada bulunan bireylerde yapilan genetik calismalar, iki turun ciddi miktarda karistigini gosteriyor. hatta yakin donemde bulunan bir fosil neandertal anne ve denisovan babadan dogma (bkz: neandertal anne ve denisovalı babadan doğan çocuk).

    bu arada afrika'da bulunan sapiens bir noktadan sonra afrika'dan cikip yayilmaya basliyor. cikar cikmaz -muhtemelen bati asya'da- neandertallerle karsilasiyor ve ciftlesiyor. bunu nereden anliyoruz? bugun afrika disinda yasayan herkeste neandertal dna'si bulunuyor. bunu soyledigimizde ilk akla gelen sey "o zaman biz zavalli neandertallere tecavuz ettik". hayir. cunku neandertallerin mitokondri dna'si bir noktadan sonra sapiens'teki mitokondri dna'siyla ayni. yani cok eski neandertallerin mitokondrileri ile daha yakin donemde yasamis olanlarinki farkli. mitokondri dna'si yalnizca anneden gecer. bu da demek oluyor ki sapiens disisiyle, neandertal erkegi de ciftlesti. seksuel dimorfizm nedeniyle sapiens disisinin neandertal erkegine tecavuzu akla yatkin degil.

    su ana kadar bahsettigimiz doneme ait dna analizi yapilmis ornekler bize soyle bir cerceve sunuyor: o doneme ait 3 sapiens genomu var. ust-ıshim, tianyuan ve oase-1. bunlardan ilk ikisi sapiens iken sonuncusu neandertal-sapiens 4-6. kusak torunu. benzer sekilde 6 neandertal genomundan biri denny, yani denisovan-neandertal birinci kusak cocugu. yani elde edilen azicik genomda bile bu kadar karisma bulunduysa demek ki bu arkadaslar karsilastiklari yerde birbirlerini katletmekten ziyade ciftlestiler.

    ha bunlar hic mi birbirini kesmedi? muhtemelen kesti ama bahsedildigi gibi sistematik bicimde, soy kurutmaya yonelik olmadi. o yuzden bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalim.

    (bkz: kutsal bilgi kaynaginin hakkini vermek)
  • bazı bilim adamlarının mahalle goygoycusundan hallice olduğunu gösteren iddia. onbinlerce yıl öncesi için soykırım yapıldığını iddia etmek nasıl bir kafaysa artık.
hesabın var mı? giriş yap