• tebabet aleminin bir ali cengiz oyunu olabileceğini düşündüğüm durum. hayır, hastanın poposunu görmeyi istemek gibi sapıkça bir arzudan söz etmiyorum. hastanın karizmasını yerle bir etme, kendi karizmasıyla hastayı ezme arzusu olabilir bu. adam üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor, ateşten yanıyor, bas iğneyi popoya. ötekisi, diş ağrısıyla eşek gibi anıra anıra acile koşturmuş, bas iğneyi popoya. "efendim, kaba et olması bakımından, fazla acımasın diye". sorsan böyle söylerler. arkadaşım, sen omuzdan vurmak istedin de, ben itiraz mı ettim? sen sormuyorsun ki, direkt dalıyorsun popoya. popomu sana açmak zorunda mıyım, eve topallayarak dönmek zorunda mıyım?
  • keşkül titretmesinin en güzel gerçekleştiği yer olduğu için yapılır.
  • hastada hareketlilliği sağlamak,sürekli spor yapmasını sağlamak için yapıldığı düşünülebilir. * *
  • tıbbın on yıllarca süren tecrübeleri sonrası bile değişmeyen bir uygulamadır. insan evrimleşip değişmediği ya da enjeksiyonluk ilaçlar kalkmadığı sürece değişmeyecektir de.

    neden kalça?
    kalça kası (glutal kas) büyük miktarda kas kütlesine sahip. kol kası (pectoral kas) daha küçük. kas içine yapılan enjeksiyon miktarı genellikle 1-2 ml oluyor. bu bazen hatta çoğu kez küçük bir kas tarafından emilme zorluğu yaratabilir. hadi diyelim bir enjeksiyonu koldan yaptık. ertesi enjeksiyon yine aynı kasa yapılacak. zaten küçücük kas, her seferinde kas içi kanama, fibrozis(serleşme), kolda ağrı gibi komplikasyonları olabilecektir.
    ancak kalça kası (gluteal kas) geniş ve kütleli. içine yapılan 1-2 ml lik enjeksiyonlarda zorlanmıyor. ufak tefek sertlikler çok hissedilmiyor, ağrıları kola göre daha kolay geçiyor. uzun süreli enjeksiyonlara karşı dayanıklı. benzeri bir kas kütlesi de uyluk ön yüzde mevcut. ancak iğne için hastanın hazırlanması kalçada daha kolay. uyluk için donunu ön taraf kısmen açılıyor, kalça için arka taraf yarım açılıyor. yani kullanım açısından kalça daha kolay aynı zamanda. ama isteyen uyluk ön yüzünden de yaptırır. ayrı konu.

    kısaca;
    omuz kasından miktarı düşük tek seferlik uygulamalar tercih edilir. örneğin aşılar.
    sürekli ve miktarı çok olan enjeksiyonlar fazlaca kas kütlesi gerektirir, bu nedenle kalça ya da uyluk seçilir. örnek; hastalandığınızda bir hafta-ongün boyunca vurdurduğunuz antibiotik iğneler.

    eeeee neymiş?
    sağlıkçılar sizin ("neden kalça?" diyen meraklılar) kıllı götünüzü görmeye meraklı değillermiş.
hesabın var mı? giriş yap