• iki zamanlı benzinli motorların sahip olduğu yakıta yağ katmak zorunda olma ve yağ yakma, egzozdan yanmamış yakıt atma gibi dezavantajlara yapısı gereği sahip olmayan motor tipi. eh, iki zamanlı motor aynı hacimdeki dört zamanlı motorun 2 misli de güç üretebildiğine göre, gayet şükela bir motor tipi gibi gözüküyor gözüme. bu durumda, otomobil, otobüs, kamyon vb üreticilerinin niçin bu motoru tercih etmedikleri bilgisinin içimde bir ukte kaldığını belirtir, bu ukteyi dolduracak kişiye şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
  • bu tip makinalarda iş çevrimi, krank milinin 360 derecelik dönüşünde tamamlandığından hava silindir içine piston alt ölü noktadayken girebilmelidir. ancak dört zamanlı motorlarda pistonun alt ölü noktaya inerken silindir içinde yarattığı vakum bu motorlarda sağlanamadığından, giriş havası basıncının atmosfer basıncından bir miktar fazla olması gerekir. bunun için hava mekanik olarak sıkıştırılmak durumundadır (bkz: turboşarj) (bkz: süperşarj). yüksek sıkıştırma oranı ve giriş havası basıncı ile düşük devirlerde bile yüksek güç elde edilebilir ve bu sayede daha büyük boyutlarda yapılması olanaklıdır. çoğunlukla gemi ana itici güç kaynağı olarak kullanılırlar. bu güne kadarki gelişiminde ve üretiminde wartsila sulzer ve man b&w büyük rol oynamıştır.
  • 20000 kw üzeri olan neredeyse tüm gemi makinelerin tipi. diesel oil veya ısıtılmış fuel oil yakabilirler.
    türkiyede organize sanayi bölgelerinde elektrik üretimi için bol bol kullanılan makinedir ayrıca. (bkz: wartsila)

    yeterince düşük devirli olması için çalışılır, çünkü devir düştükçe yakıt tasarrufu sağlanır. max 120-130 rpm gibi. deviri düşürebilmek için de, tasarlanırken stroke boyu uzatılmak zorunda kalınır. gemilerde devir bu kadar düşük olunca bazen reduction geare (devir düşürücü) bile gerek kalmaz, pervaneyi direk tahrik edebilir.

    kamyona otobüse konulamamasının sebebine gelince karayolu taşıtlarında gereken hızlı devir yükselişlerini yapamamaktır. ama gemi de, ana makine sabit devrini yakaladıktan sonra 3-4 gün (kısa sefer oluyo bu) hiç devir değişmeden çalışılabilir.
    bir diğeri de büyük stroke boyu nedeni ile kaputun içine sığamayacak büyüklükte olmalarıdır..
  • 2 zamanlı dizel motorlar demiryolu ulaştırmasında da yoğun kullanılırlar.

    tcdd 'nin dizel lokomotiflerinden ana hat trenlerde kullanılan,

    de22000 (amerikan emd motor - süperşarjlı 16 v silindirli - 900 devir )
    de24000 (fransız semt pielstick motor - atmosferik 16 v silindirli - 1500 devir )
    de33000 (amerikan emd motor - turboşarjlı 16 v silindirli - 900 devir)

    gibi örnekleri vardır. birde bunlardan eski,

    de18000 ( atmosferik 12 v silindirli - 1500 devir )

    modeli vardır ancak bu loko tip olarak de24000 e benzese de manevra lokomotifi olarak kullanılır.

    bu lokolara, tülomsaş tarafından bakım ve yedek parça tedariği yapılır.

    içlerinden en güzel motor sesi, de24000 e aittir. şiir gibidir.
hesabın var mı? giriş yap