• öncelikle bu boyutta akran zorbalığı gerçekleştiren çocukların kesinlikle aile içi yaşantılarının incelenmesini, gerekirse de sosyal hizmetler tarafından koruma altına alınması gerektiğini düşünmekteyim. konunun çok da basit olmadığını düşünüyorum.

    çok ilginç bir şekilde 2 ilkokulda denk geldiğim, erkek çocukların genellikle hemcinslerine zaman zaman da karşı cinse yapmış oldukları cinsel taciz boyutundaki şaka diye adlandırılan, zayıf ve sessiz olan çocukların kalçalarına dokunmalar, cinsel organlarını deydirmeler vs... gibi hareketlerdir.

    ilk şahit olduğum okulda rehber öğretmene konuyu bildirmemle birlikte okulda seferberlik ilan edilmiş konunun çözüme kavuşturulması için ciddi hassasiyet gösterilmiştir. aynı tarzda olaylara ikinci defa başka bir okulda daha şahit olduğumdan dolayı da konunun biraz ulusal boyutta olduğuna her okulun tabiri caiz ise kanayan yarası olduğuna kanaat getirdim.

    konuyla alakalı görüştüğüm bir pedagog, eylemi gerçekleştiren çocukların yaşlarının çok küçük olmasından dolayı cinsel taciz başlığı altına alınmamasını eylemin, cinsellikle alakası olmadığını söylemesinden dolayı da nasıl tanımlanması gerektiğini de bilemedim. o yüzden başlık sınırı olmasaydı, başlık; "ilkokullardaki cinsel taciz boyutundaki akran zorbalığı" olacaktı.

    muhtemelen sözlükteki öğretmen arkadaşlar konuyla alakalı çok daha fazla bilgiye sahiptirler diye düşünüyorum.

    çocuklarınızı kontrol edin sayın veliler. iş sizde bitiyor. konuşun onlarla. eğitin. insan gibi.

    eğitemiyorsanız da sosyal hizmetler alsın çocuğu.
  • akran zorbalığı gerçekten üzerinde durulması gereken bir mesele. çok iyi bir koleje giden, başarılı- bilinçli anne babadan bile zorba bir çocuk çıkabiliyor. ve ciddi anlamda cinsellikle ilgili konular çok erken yaşta konuşulabiliyor hatta video; resim gibi görsellere ulaşabiliyor bu çocuklar :( tramvayı düşünemiyorum. başlığı açan yazar işin bir de tacize varacak biçimde gelişen zorbalıktan bahsetmiş. gerçekten herkesin anlayışlı olması ve bu çocuklara müdahale etmes gerekiyor. cidden pdrci ve öğretmen yazarlar bir akıl verseler iyi olur.
  • kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir mevzu. burada okul yönetimine ve öğretmenlere büyük yük düşüyor. kendimden biliyorum bu durumun ne kadar sıkıntılı olduğunu. ortaokul yıllarımda sınıftaki erkek öğrenciler kız öğrencilerin gizlice fotoğraflarını çekip yayıyordu. on üç yaşımda tek başıma hepsine kafa tutup okulu ayağa kaldırmıştım fakat karşımda olayı umursamayan okul yönetimi ve “neden başkalarını değil de sizi çekiyor bi düşünün” diyen sınıf öğretmeni bulmuştum.
  • özellikle 7. ve 8. sınıfta erkek öğrencilerin azıttığını görüyoruz. çok iğrenç ama bundan gururlanan anne baba da var şu hayatta.
    benim kızlarım var. sürekli bu tavırların normal olmadığını, böyle durumlarda hatalı olanın kendisi değil yapan kişi olduğunu söylüyorum. anında tepki vermesi gerektiğini ve benim bu durumdan haberdar olmam gerektiğini anlatıyorum.
    sınıf öğretmenine bu konuda hassasiyetimi ve kesinlikle sessiz kalmayacağımı özellikle uygun dille söyledim.
    sonuç; benim kızlarımdan çekiniyorlar ama diğerlerine ne yazık ki ara ara sözlü tacizlerde bulunuyorlar :(
    yapan erkek öğrencilerin veli profili de ne yazık ki offf işte...
  • herhangi bir ilkokula gidip güvenlik kameralarından çocukların tenefüslerde nasıl oyunlar oynadıklarına bakarak çok rahat bir şekilde tespit edilebilecek durumdur. özellikle kantinlerin önlerinde, kuyruk oldukları yerlere bakın. boş sınıflara bakın. çocuklarınıza akranları neler yapıyor ya da çocuklarınız akranlarına neler yapıyorlar. bu durumu çözebilecek kişiler sizsiniz. bu çocukların anneleri, babaları.
  • akran zorbalığının okullarda gittikçe artmakta olduğunu düşünüyorum ve gözlemliyorum. ailelerin çocuklarını sosyalleştirmek yerine daha az çaba sarf ettikleri için teknolojik araçlara yönlendirmeleri, çocukların farklı kültür gruplarından ve yine farklı düşünce ile duygu yapısına sahip çocuklarla iletişim kurma imkanını ortadan kaldırması kanımca en büyük etkendir. yine üzücüdür ki ilerleyen yıllarda erişkin iken de gerek akademik hayat gerek iş hayatında mobbingin artmasına da sebebiyet veriyor böylesi.
hesabın var mı? giriş yap