• hızır ile beraber ölümsüzlüğe kavuştuğuna inanılan iki peygamberden biri, hatta hıdrellez bu iki ölümsüz peygamberin her sene buluştuklarına inanılan gündür. hırkasını havada şöyle bir sallayarak bir dereyi ortadan ikiye yararak musa'nın asalı çözümüne alternatif getirmiştir (hırkanın hikayesinin devamı şu, ilyas ardında öğrencisi elyas ile dereyi geçiyor, öteki kıyıda ilyas tanrıya yakarıyor, akabinde havalanarak ölümsüzlüğe kavuşuyor, ardında bıraktığı hırkayı ise elyas alıyor ve dönüş yolunda dere üzerine başarıyla tatbik ederek benzer sonuçlar elde ediyor. tabi eşeklik etmeyelim, keramet hırkada değil zira ilyas elyas'ı yanına almadan 500 defa soruyor bak bu peygamberlik yolu yol değil, emin misin, bak son defa soruyorum diye, elyas teyid ediyor her seferinde; elyas'ta da var bir cevherler yani. hayır okumadım tevrat incil, çizgi filmi vardı ordan seyrettim.)
    ayrıca 3 senedir yağmayan yağmuru (ki tesadüf değildir yağmaması, tanrının bir gazabıdır) yağdırmak, müşriklerle düzenlenen bir müsabakada kurallar gereği gökten ateş düşürerek evvelden kurban edilmiş bir öküzü yakmak (tabi müşriklerin sözde tanrıları böyle bir şeyi gerçekleştiremiyor) gibi başka mucizeleri de vardır. yeni ahit'te elijah olarak geçer ismi. mevzubahis çizgi filmde dev gibi, van dam gibi, afedersiniz ayı gibi geçer cismi, ilyas salman'ın akla getirdiği imaj yanıltmasın sizi ama bu tasvir kitaplarda bir yere dayanıyor mu bilemiyorum sanatçının yorumu olabilir.
  • bilumum avrupa dilinde

    (bkz: eljas)
    (bkz: eelis)
    (bkz: elis)
    (bkz: helias)
    (bkz: eliou)
    (bkz: ilia)
    (bkz: iliya)
    (bkz: ilya)
    (bkz: ilija)
    (bkz: elia)
    (bkz: elie)
    (bkz: illes)
    (bkz: ellias)
    (bkz: elias)
    (bkz: elia)
    (bkz: eliasz)
    (bkz: ilie)

    gibi şekillerde söylenen ibrani peygamber isminin arapçasıdır. türkçe'de de aynen arapça'daki versiyonu olan ilyas ya da onun türkçeleşmişi olduğunu sandığım (muhammed>mehemmed>mehmet>memed gibi) elyasa kullanılır. orijinali olan ibranice'de elijah, eliyahu veya eliyyahu şeklinde geçer. yhvh'nin özel adını anmak yahudilerde küfür sayıldığı için bu özel ismi gizli, üstü kapalı zikretmeyi seven ibranilere yaraşır bir şekilde anlamı ''tanrım yhvh/yahve''dir.
  • insanlığın denizlerdeki kurtarıcısı. karada isek hızır'a başvururuz.
  • selvi boylum al yazmalım'da kadir inanır'ın canlandırdığı kamyon şöförü karakteri.
  • hz. ilyas aleyhisselâm hristiyanlık, islâm ve mûsevîlik'te mukaddes bir peygamberdir. hz. ilyas'ın (a.s.), m.ö. 9. yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir. adı kurân-ı kerîm'de geçen bir peygamberdir. hz. mûsa'dan (a.s.) sonra gelen nesebi hz. harûn'a (a.s.) dayandığı rivayet edilir. rivayete göre hz. ilyas (a.s.) israiloğulları'na hz. hîzkil'den (a.s.) sonra gönderilmiştir.

    "zekeriya'yı, yahya'yı, isa'yı ve ilyas'ı da (hidayete eriştirdik.) onların hepsi salihlerdendir." en'âm sûresi: 85

    insanları allahu teâlâ’ya (c.c.) imana çağıran hz. ilyas (a.s.), kavminin baal putuna tapmamasını emretmiştir. o yörenin kralı önceleri iman etmesine rağmen daha sonra irtidat ederek hz. ilyas aleyhisselâm'ı öldürmeye kalkmıştır. hz. ilyas aleyhisselâm yaklaşık 7 yıl dağlarda, bayırlarda dolaşmış; insanları tevrat'ın emirlerine davet etmiş, iman etmemeleri üzerine o bölgeye 3 sene yağmur hiç düşmemiştir. hz. ilyas aleyhisselâm'ın duası ile yağmur yağmasına rağmen ilyas aleyhisselâm'a yine iman etmemişlerdir.

    "gerçekten ilyas da, gönderilmiş peygamberlerdendi." sâffât sûresi: 123
    "ilyas'a selâm olsun." sâffât sûresi: 130
  • "benim tanrım yahve’dir" anlamına gelir ve allah'tan başka tanrı edinmeyen müslümanlar oğullarına bu ismi koyarlar. nereden bakarsan bak enteresan.
  • son üç gündür her duyuşumda kahkaha attıran isim.
  • pes etmenin eş anlamlısı kelimedir. *
  • harika bir (bkz: meme) olma yolunda ilerleyen isim.
  • kur'an-i kerîm'de ismi geçen peygamberlerden biri. hz. musa (a.s)'dan sonra gelen nesebi hz. harun (a.s)'a dayandigi rivayet edilen bir israilogullari peygamberi.

    hz. musa'dan sonra israilogullarinin çesitli boylari. sam civarina yerlesmistir. sam bölgesindeki "bek" sehrine yerlesen ve zamanla allah'a isyan ederek haddi asan bir benu israil kabilesine hz. ilyas (a.s)'in gönderildigi rivayet edilmektedir. ilyas (a.s) kur'an-i kerîm'de iki degisik sûrede anilmistir. bir yerde diger peygamberler ile birlikte ismi geçmistir: "(ibrahim'e) zekeriya, yahya, isa ve ilyas'i da bagisladik. hepsi salihlerdendi" (el-enbiya, 21/85). diger sûrede ise ilyas (a.s)'in kissasi özetle anlatilmistir. musa ve harun (a.s)'dan bahsedilmis, onlarin allah'in salih kullari oldugu anlatildiktan sonra ilyas (a.s)'in kissasina geçilmistir: "muhakkak ilyas da peygamberlerdendi" (es-sâffat, 37/123). bu ayet-i kerime ilyas (a.s)'in etrafinda yahudiler ve hristiyanlar tarafindan olusturulmus olan efsanevî kimligi aralamakta, onun allah'in diger peygamberleri gibi bir peygamber oldugunu anlatmaktadir. buhârî, kitâbu'l-enbiyâ bölümünde ilyas (a.s) için bir bab açmis ve onun kissasini anlatan es-sâffât suresindeki ayetleri bu babda zikretmistir. ibn mes'ûd ve ibn abbas'in rivayetine göre hz. ilyas ile idris (a.s) ayni sahistir (buhârî, enbiyâ, 4). idris (a.s) da nuh (a.s)'in babasinin dedesidir (buhâri, enbiyâ, 5).

    ilyas (a.s) peygamber olarak gönderildigi insanlari dine davet etmistir: "(hz. ilyas) milletine: "allah'a karsi gelmekten sakinmaz misiniz? yaratanlarin en iyisi olan, sizin de rabbiniz önceki babalarinizin da rabbi bulunan allah'i birakip da ba'l putuna mi taparsiniz?" demisti (es-sâffât, 37/124-126).

    ayet-i kerime'de geçen "ba'l" o kavmin tapindigi putun ismidir. oturdugu sehirlerinin ismi "bek" olan bu halkin, tapindiklari puttan dolayi sehirlerinin isminin "ba'lebek" oldugu rivayet edilmektedir.

    rivayete göre hz. ilyas israilogullarina hizkil (a.s)'dan sonra gönderilmistir. insanlari allah'a imana çagiran hz. ilyas, kavminin ba'l putuna tapmamasini emretmistir. o bölgenin krali önce iman etmesine ragmen daha sonra irtidat ederek hz. ilyas (a.s)'i öldürmeye kalkmistir. hz. ilyas yedi sene kadar daglarda bayirlarda dolasmis, insanlari tevrat'in emirlerine davet etmis, iman etmemeleri üzerine, o beldeye üç yil hiç yagmur düsmemistir. daha sonra hz. ilyas'in duasiyla yagmur yagmasina ragmen yine ilyas (a.s)'a iman etmemislerdir. kendisinden sonraki benûisrail peygamberlerinden kur'an'da ismi zikredilen elyas'a (a.s)'i hz. ilyas yetistirmistir. rivayete göre kavminin imansizligina kizan ilyas (a.s), allahu teâlâ'dan kendisini gökyüzüne kaldirmasi için dua etmis, bunun üzerine belirlenen bir yerde yaninda elyas'a (a.s) da varken gökten gelen ates gibi bir ata binip havalanmis, nübüvvet simgesi olarak da asagida kalan elyas'a hirkasini atmis ve semâya refedilmistir.

    ancak surasi unutulmamalidir ki bu rivayetler israilogullarinin tevrat kökenli rivayetleridir. isin dogrusunu en iyi allah bilir (ibn kesîr, tefsiru'l kur'ani'l azîm, vii, 31). hz. ilyas (a.s)'in, hizir (a.s) ile yilda bir kez bulustuguna inanilir, halk arasinda bu bulusma hizir ilyas (hidrellez*) seklinde simgelenmistir

    kaynak : www enfal de
hesabın var mı? giriş yap