• sgk'nın (eski ssk) bir uygulaması.

    olaylar şöyle gelişir:

    hastalanılır, ameliyat olunur vs..*

    sonra alınan rapor, iş yerinden alınan vizite kağıdı ile hastane vasıtasıyla sgk'ya ulaştırılır. burada dikkat edilecek husus, hastanenin ya sgk hastanesi, ya da anlaşmalı olmasıdır.

    bazı işyerleri istirahat süresince maaştan kesinti yaparlarken bazıları da maaştan düşmeyip sgk'dan gelecek olan işbu parayı kurumsal hesaplarına aktarılmasını isterler.

    bu paranın alınması ortalama 2 buçuk ayı bulur.

    sgk internet sitesinden tc kimlik veya sgk sicil no ile sorgulama yapılır.

    para sistemde görününce ptt şubelerinden kimlik ibraz edilerek imza karşılığı alınır.
  • bunu alıcam diye sevinmeden önce dikkat edilmesi gereken bi nokta var: mesela işe yeni başladınız, ssk'nız da yeni başladı. bu durumda ssk priminiz 30 gün ödendikten sonra sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz evet ve fakat 90 gün dolmadan bu iş göremezlik ödeneği olayından faydalanamıyorsunuz. bunu bilmeyip hayvanlar gibi ameliyat olup 20 gün rapor aldıktan sonra da neredeyse bir maaş size kaçıyor. işveren zaten dünden razı, vermesi de gerekmiyorsa niye boşa saçsın paraları di mi? çalışanlar zaten bir işe yaramaz, tek amaçları işverenden para koparmaktır. ya ben lan neyse bi şey demiyorum...

    ayrıca "hmm, x gün gelmedim; böleyim maaşımı 30'a, çarpayım x'le, ooh iyi para alcam" demeyin canlar. zira o bulduğunuz paranın 3'te 2'si hatta duruma göre ancak yarısı ödeniyor.
  • sorgulamayi, bir e-devlet sifresi alip (bkz: www.türkiye.gov.tr) adresinde sorgulamalar basligi altindan yapabilirsiniz
  • nasıl hesaplandığı merak edilen ödenektir. örneklerle anlatalım:

    - bu paranın alınması için istirahat raporunuzdan önce 90 gün sürekli sgk priminizin ödenmiş olması gerekir. (meslek hastalığı ve iş kazasında bu şart aranmaz)
    - raporunuzun 2 günden fazla olması gerekir. çünkü ilk iki gün için devlet para ödemez. ay içinde farklı zamanlarda 5 defa 2 günlük rapor da almış olsanız bunların parasını devletten alamazsınız. bir raporda iki gün aşılmalıdır. bu iki günleri şirket vermek zorunda değildir ama uygulamada genelde veriyor.
    - örneğin şartları sağlıyorsunuz, son üç aydaki ortalama günlük "brüt" ücretiniz 200 tl olsun. raporunuz da 10 gün olsun. burada devlet ilk iki günü ödemeyeceğinden gün sayıomız 8 dir. hesaplanan ödeneğin yatarak tedavilerde yarısını, ayakta tedavilerde 2/3'ünü alırsınız. mesela ameliyat olup 3 gün hastanede yattınız (yatarak tedavi) sonra taburcu olup 1 hafta da rapor aldınız (işte bu ayakta tedavi).
    1 ve 2.gün ödenmez. 3.gün yatarak tedavi olduğunuzdan 200 tl'nin yarısı= 100 tl hakedersiniz. kalan 7 gün ise 7*200=1400 tl'nin 2/3ü olan 933,33 tl hak edersiniz. toplam 1.033,33 tl hakedersiniz.

    bu paranın nasıl alınacağı için ise (bkz: e-ödenek)
  • 25.01.2015 'de biten raporuma istinaden 06.02.2015 gibi paranın bankaya yatırıldığını görüp gözlerimi yaşartan ödenektir. resmen işe başlamamdan 2 hafta sonra parayı yatırmışlar.
  • alamadığım ve aylardır çıldırtan ödemedir. bir rahatsızlığımdan dolayı 10 günlük rapor aldım. ancak rapor süresi içinde rahatsızlığın ilerlemesi ile rapor aldığımdan farklı bir hastanede yatırıldım ve tedavi gördüm. dolayısıyla da daha önceki raporu aldığım hastaneye tekrar gitmedim. meğer rapor kontrollü rapor imiş. kontrolü kapanmadığı için de 2 aydır ödememi alamadım. siz siz olun raporunuz kontrollü ise o raporu en azından doktorunuza vs telefon edip kapattırın.
  • az önce e-devlet uygulamasında can sıkıntısından gezinirken, ağustos ayında aldığım 3 günlük rapor için 144 lira alacağım olduğunu şans eseri gördüğüm hede. nasıl alıyoz lan?

    (bkz: devletin malı deniz yemeyen keriz)

    not: şirketim raporlu olduğum süre için ödeme yapmıştı bana. bir yanlışlık olabilir mi, göte gelmeyelim?
  • duruma göre(durumlara girmeyeceğim) brüt maaşın 2/3'ünü veya yarısını aldığınız ödenek.

    yalnız değinmek istediğim şu ki brüt maaşın sgk'da görünen bir tavanı var. bu da asgari ücretin 6.5 katıdır. asgari ücretin 6.5 katından fazlasını alıyorsanız bu ödeneği hesaplarken bunu dikkate alın, çünkü şirketiniz üstünü tamamlamayacaksa bir mağduriyet yaşayacaksınız demektir. hayırlı olsun.
  • artık ptt aracılığı ile ödenen paradır. fakat ptt ye gittiğinizde paranızı alamazsanız ve neden niye sorarsanız hiçbir cevap alamazsınız, konuyla ilgili hiçbir fikirleri yok zira.
hesabın var mı? giriş yap