• nasıl hesaplandığı merak edilen ödenektir. örneklerle anlatalım:

    - bu paranın alınması için istirahat raporunuzdan önce 90 gün sürekli sgk priminizin ödenmiş olması gerekir. (meslek hastalığı ve iş kazasında bu şart aranmaz)
    - raporunuzun 2 günden fazla olması gerekir. çünkü ilk iki gün için devlet para ödemez. ay içinde farklı zamanlarda 5 defa 2 günlük rapor da almış olsanız bunların parasını devletten alamazsınız. bir raporda iki gün aşılmalıdır. bu iki günleri şirket vermek zorunda değildir ama uygulamada genelde veriyor.
    - örneğin şartları sağlıyorsunuz, son üç aydaki ortalama günlük "brüt" ücretiniz 200 tl olsun. raporunuz da 10 gün olsun. burada devlet ilk iki günü ödemeyeceğinden gün sayıomız 8 dir. hesaplanan ödeneğin yatarak tedavilerde yarısını, ayakta tedavilerde 2/3'ünü alırsınız. mesela ameliyat olup 3 gün hastanede yattınız (yatarak tedavi) sonra taburcu olup 1 hafta da rapor aldınız (işte bu ayakta tedavi).
    1 ve 2.gün ödenmez. 3.gün yatarak tedavi olduğunuzdan 200 tl'nin yarısı= 100 tl hakedersiniz. kalan 7 gün ise 7*200=1400 tl'nin 2/3ü olan 933,33 tl hak edersiniz. toplam 1.033,33 tl hakedersiniz.

    bu paranın nasıl alınacağı için ise (bkz: e-ödenek)
  • eskiden 3ay üzerinden aldığınız brüt maaşın 2/3 üzerinden hesaplanırken pandemi sonrası son 1yıllık ücretin ortalaması alınarak hesap edilmeye başlanmıştır.

    yaşadığımız ekonomik kriz ve yüksek enflasyonlar sebebiyle bir önceki senenin maaşının 2 katı brüte geçtiğimizi farz edersek; alacağınız rapor paraları çerez parasına dönüşmüş demektir.

    teşekkürler akp.
    herkes konuşur, onlar yapar.
  • bu paranın ptt ile değil de banka hesabınıza yatırılması için aşağıda e devlet üzerinden nasıl banka tanımı yapılacağı anlatılmış.

    https://tr.linkedin.com/…erinden-otomatik-cem-dükel
  • duruma göre(durumlara girmeyeceğim) brüt maaşın 2/3'ünü veya yarısını aldığınız ödenek.

    yalnız değinmek istediğim şu ki brüt maaşın sgk'da görünen bir tavanı var. bu da asgari ücretin 6.5 katıdır. asgari ücretin 6.5 katından fazlasını alıyorsanız bu ödeneği hesaplarken bunu dikkate alın, çünkü şirketiniz üstünü tamamlamayacaksa bir mağduriyet yaşayacaksınız demektir. hayırlı olsun.
  • az önce e-devlet uygulamasında can sıkıntısından gezinirken, ağustos ayında aldığım 3 günlük rapor için 144 lira alacağım olduğunu şans eseri gördüğüm hede. nasıl alıyoz lan?

    (bkz: devletin malı deniz yemeyen keriz)

    not: şirketim raporlu olduğum süre için ödeme yapmıştı bana. bir yanlışlık olabilir mi, göte gelmeyelim?
  • türk bir firmada yurt dışında çalışıyorsanız bile alabiliceğiniz ödenektir. türkiyenin ikili anlaşması olmayan ülkelerde çalışanlara mecburi olarak gss yi ödenmesini istiyor ve şirketlerde günlük 177,75 tl lik ücreti yatırıyor olaki türkiye'de izindesiniz ve hastalandınız şirket bunun parasını sizden kesiyor fakat siz raporlu olduğunuz günlerin parasını sgk'dan temin edebiliyorsunuz.
  • alamadığım ve aylardır çıldırtan ödemedir. bir rahatsızlığımdan dolayı 10 günlük rapor aldım. ancak rapor süresi içinde rahatsızlığın ilerlemesi ile rapor aldığımdan farklı bir hastanede yatırıldım ve tedavi gördüm. dolayısıyla da daha önceki raporu aldığım hastaneye tekrar gitmedim. meğer rapor kontrollü rapor imiş. kontrolü kapanmadığı için de 2 aydır ödememi alamadım. siz siz olun raporunuz kontrollü ise o raporu en azından doktorunuza vs telefon edip kapattırın.
  • gebelik iznindeyken ne zaman yattığını merak ettiğim ödenek. doğumdan beri 3 ay geçti. e-devlette hala görünmüyor.
  • devletin vatandaşı gondikleme yollarından biri. hastalandım doktora gittim 3 gün rapor verdi. sonra onun verdiği ilaç yüzünden 2 gün daha rapor almak zorunda kaldım. sonuç şu: 2 günlük rapor hala görünmüyor sistemde, 3 günlüğün ödemesi ise 1 günlük para.

    devlet diyor ki sana "benim doktorum da rapor verse, ölsen de paranı alamazsın." hayır, bari de ki "raporlu olduğunda para yok. sike sike çalışacaksın. çok istiyorsan şirketten ücretsiz izin al." o zaman derim ki en azından kendim izin aldım. ulan raporu da siz verdiniz. demek ki ölecek duruma gelsek tabutumuza bir çivi de devlet çakacak.

    bir lafım da çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı çağrı merkezindekilere: ulan azıcık insan olun. konuşmanıza, ses tonunuza dikkat edin ya da siktirin gidin başka işte çalışın. yeter be!
  • sgk'nın (eski ssk) bir uygulaması.

    olaylar şöyle gelişir:

    hastalanılır, ameliyat olunur vs..*

    sonra alınan rapor, iş yerinden alınan vizite kağıdı ile hastane vasıtasıyla sgk'ya ulaştırılır. burada dikkat edilecek husus, hastanenin ya sgk hastanesi, ya da anlaşmalı olmasıdır.

    bazı işyerleri istirahat süresince maaştan kesinti yaparlarken bazıları da maaştan düşmeyip sgk'dan gelecek olan işbu parayı kurumsal hesaplarına aktarılmasını isterler.

    bu paranın alınması ortalama 2 buçuk ayı bulur.

    sgk internet sitesinden tc kimlik veya sgk sicil no ile sorgulama yapılır.

    para sistemde görününce ptt şubelerinden kimlik ibraz edilerek imza karşılığı alınır.
hesabın var mı? giriş yap