• eskiden mumkun olmadigina inandigim ancak enistemin vefatindan yaklasik 1 hafta sonra basima gelen olay..

    odamda uyumak icin yattim ve arkamdan bir ses bana seslendi , evet enistemin sesiydi..korktum ve "gittt !!" diye bagardim..

    "korkma enistenim ben biliyosun ne kadar severim seni , kotu bisey yapmiycam" cevabiyla bildigim tum dualari okumaya basladim..ve "gittt" diye bagardim..

    sonra bi sure sessizlik oldu ve enistemden hatira olarak aldigim tek sey olan tavla dolabın ustunden buyuk bir gurultu ile asagi dustu..

    hala dusunurum arkami donsem ne gorecektim ? ya da ona bagarmasaydim ?
  • insan sesinden ibaret olanlari sinirli ama baska turleri epey yaygin. ornegin monoton bir sesi uzun sure kesintisiz dinlerseniz, seste inis cikislar, frekans degisiklikleri, melodiler algilamaya baslarsiniz. yangin alarmlari iyi bir ornek, surekli ayni calan zil sesi 1-2 dakika sonra kipir kipir olmaya baslar, eurovizyona katilma istegi gosterir.
  • genelde ateşim çıktığında maruz kaldığım vak'a. neredeyse bütün tanıdık seslerin mevcut olması, seslerin bir yükselip bir alçalması söz konusu. uyurken değil bu arada ciddi ciddi uyanık iken oluyor. evlerden ırak.
  • bir doktor olduğunuzu ve tamamen sağlıklı olan bir kişinin kapınızı çaldığını, kendisini bazı seslerin ziyaret ettiğini, bu seslerin kendisine acilen beyin taraması yapması gerektiğini söylediğini düşünün. ne yaparsınız?

    1997 yılında yayınlanan bir makale bu durumu anlatıyor.

    hikaye oldukça enteresan.

    1984 yılında 40 yaşlarında tamamen sağlıklı bir kadın kafasında kendisininkinden farklı sesler duydu. ses ona “lütfen korkma. seninle konuşmamın şok edici olduğunu biliyorum ama aklıma gelen en iyi yol bu. arkadaşım ve ben great ormond caddesi'ndeki çocuk hastanesi'nde çalışıyorduk. sana yardım etmek istiyoruz.” dedi.

    kadın başlangıçta seslerden irkildi. hastanenin adını biliyordu ama daha önce hiç orada bulunmamıştı. iki çocuğu da sağlıklıydı. kadının irkildiğini fark eden sesler onu ikna etmek için yeniden araya girdi. daha önce sahip olmadığı ve kontrol edebileceği 3 ayri bilgi verdi. kadın kontrol etti ve hepsi doğruydu.

    yine de ikna olmadı ve delirdiğini düşünüp psikiyatri polikliniğine gitti. orada kendisine psikoz teşhisi kondu ve ilaç tedavisine başlandı. hastaneden döndükten sonra sesler bir süre kayboldu, kadın da yurtdışına tatile gitti.

    tatilde ilaçlarını kullanmaya devam ederken sesler kadını yeniden ziyaret etti. kadına acilen tatilden geri dönmesini ve kendisine söylenen hastaneye gitmesini söylediler. kadın şaşırdı ama gönülsüz de olsa kocası tarafından seslerin söylediği hastaneye tomografi çektirmeye götürüldü.

    hastaneye giden kadına sesler beyninde bir tümör olduğu ve beyin sapının iltihaplandığını söylemesini istedi. kadın uzun süren görüşmelerin ve ikna çalışmalarının ardından tomografi çekildi ve bir tümör saptandı.

    bu fark edilmesi olanaksız bir tümördü.ameliyat seçeneği masaya yatırıldı. doktor riskleri söyledi. o sırada araya giren sesler ameliyatı kabul etmesini tavsiye etti. .

    seslerin de tavsiyesiyle ameliyat gerçekleşti ve kadın iyileşti. erken tanı ve tedavi kadinin hayatını kurtardi. ameliyatın sonunda ise sesler şöyle dedi.

    “güle güle”

    bu seslerin kadınla son teması oldu. bir daha da kadını ziyaret etmediler.

    makalede anlatılan, doktorların ve diğer kişilerin tanık olduğu hikaye bu. bu olay kimine göre telepati, kimine göre ruhların ziyareti, kimine göre de kadının usta işi bir senaryosu. bugünden bakıp da bilmek imkansız. ben size aktaran kişi oldum.
  • "gaipten sesler duyma" durumunun bilimsel adıdır. psikotiklerde,bazı nörolojik bozukluklarda ve aşırı ateş gibi durumlarda yaşanması muhtemeldir. içerikleri çok önemlidir. bazı şizofreni vakalarında kendine ya da başkalarına zarar verme içeriği olabilir.
  • (bkz: sabahlamak)
  • şizofrenide sıklıkla karşılaşıldığı gibi şizofreniye özgül olmayan, ruhsal açıdan sağlıklı insanlarda * veya zihin dışındaki organik bazı hastalıklarda da görülebilen bir algı bozukluğu çeşidi. şizofreni denmesi için dsm'ye göre diğer başka bazı belirtilerin varlığı gereklidir. (sanrı, dezorganize konuşma ve davranış, negatif belirtiler vs. gibi)

    ayrıca halüsinasyonların içerisinde de en sık gözlenen tipidir, bunu görsel halüsinasyonlar takip eder.
  • npj schizophrenia dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre sesler duyma yatkınlığı, semptomlar ortaya çıkmadan çok önce oluşuyor. araştırma ekibi 16 şizofreni hastası ile 22 normal bireyin tonotopi haritasını çıkardı.

    testte şizofreni hastalarının işitsel korteksindeki karmaşık aktivasyon dikkat çekti. araştırma sonucunda elde edilen sonuç, "sesler duyma" rahatsızlığının işitme sisteminde bebeklik döneminde konuşma öncesi meydana gelen bir sapmaya bağlı olduğunu ve psikolojik semptomlar oluşmadan çok daha önce de mevcut olduğunu gösteriyor.

    şizofreni hastalarının çocuklarının da hastalık potansiyeline sahip olup olmadığının önceden anlaşılmasına olanak tanıyan bir önemli bir çalışma olduğu ifade ediliyor.
  • (bkz: işitme varsanısı)

    tinnitus değildir, tinnitus kulak çınlaması demektir. örneğin vertigoda olan.

    delüzyon da değildir, delüzyon (sanrı) gerçeği değerlendirmede bozukluğa verilen isimdir. örn, perseküsyon sanırısı zarar göreceğine, birinin kendisine zarar vereceğine dair düşünceler. erotomanik sanrı birinin kendisine aşık olduğuna dair inanışlar gibi.

    işitme varsanısı ise bir algılama patolojisidir. olmayan seslerin gerçekmiş gibi duyulması, kulağa sesler gelmesi. pekala bu çınlama (tinnitus) şeklinde olabilir ya da etrafta gerçekten biri varmış de konuşuyormuş gibi de olabilir.

    şizofreniyle ilişkisini soran yazara şöyle açıklayayım. varsanı, sanrı vs bunu yüksek ateş gibi düşünün yani bir semptom. bunun bir çok sebebi olabileceği gibi, tamamen fizyolojik de olabilir. yani her işitme varsanısı olan şizofreni hastası değildir, bu bir travmaya reaksiyon da olabilir, depresyonda da olabilir. ya da sağlıklı kişilerde, uykuya dalma uykudan uyanma sırasında olabilir. bunun ayırıcı tanısı için bu varsanıların özelliklerine, nasıl bir ses? insan sesi mi? kaç kişi? ne diyor? kendi arasında konuşan sesler mi? vs gibi bir çok özellikle birlikte varsanı (halüsinasyon) dışında başka ne gibi semptomlar var, aile de öykü var mı, ne zamandır var, bir olay üzerine mi gerçekleşti gibi bir çok faktörün birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. yani örneğe devam edecek olursak, ateş de nasıl bir ateş? karın ağrısı var mı? öksürük, ishal var mı vs gibi bir çok belirti sorgulanır ve tanı öyle konur.
hesabın var mı? giriş yap