• ikinci dünya savaşı japon amirali.

    modern uçak gemisi doktrinini ilk ortaya atan kişi. zırhlı gemiler ve top boylarının ön planda olduğu bir ortamda, uçak gemilerinden havalanan bombardıman uçaklarının gemiler üzerinde hakimiyet sağlayabileceğini ön görmüştür.

    aklı selim bir kişidir; amerika ve japonyanın kaynaklarını karşılaştırmış, savaşın japonya için intihar olacağını belirlemiş, savaş taraftarlarının politik baskısı üzerine bir ihtimal çalışabilecek bir japon stratejisi geliştirmiştir: savaşın uçaklar ve uçak gemileri etrafında döneceğini düşünen yamamato, pearl harbor baskınınıyla amerikanın uçak gemilerini devre dışı bırakmayı, amerika'nın uçak gemisi üretmek için ihtiyacı olan zaman boyunca pasifikte yayılmayı, amerika'nın uçak gemileri suya inmeye başladıktan sonra da yayılmış olduğu bölgeleri savunmayı planlamıştır. amerika halkının savaş karşıtı duruşuna ve pasifik adalarının amerika tarafından alınmasının ister istemez zor ve bol kayıplı operasyonlar olacağına oynamış ve amerika'nın böyle bir savaşa girmek yerine pasifik'te japon hakimiyetini kabul edebileceğini düşünmüştür.

    çalışma ihtimali, alternatiflerinden yüksek bir stratejidir. rasyonel, akıllı bir adamın, manyamış japon ordusunun savaş talebi karşısında rasyonel duruşudur.

    bu rasyonel duruş, yamamtoyu amerika için öncelikli hedef haline getirmiştir. 1943 yılında, japon radyo kodlarının ırzına geçmiş amerikalılar, yamamato'nun uçağının geçeceği rotayı belirlemiş ve bir operasyon ile yamamato'nun uçağını indirmişlerdir. operasyon emri bizzat roosevelt tarafından verilmiştir.
  • efsane amiral, ucakla japonya'ya donerken bir amerikan devriyesi tarafindan farkeilmi$ ve ucagi du$urulerek sahibi olmak istedigi pasifik'in sularina gomulmu$tur. (bkz: film gibi)
  • kendisi aslinda amerika ile savasmanin hata olduguna inanmistir hatta savas karsitidir.
    savas acilacagi zaman bari bir kere vuralim, tam vuralim ki baris yapip olayi hemen kapatabilelim mantigi icinde pearl harbor baskinini yapmistir.
  • "iyi bir tahayyülle gerçekleşen mastürbasyon kötü bir cinsel ilişkiden yeğdir" lafını etmiş efsanevi amiral.
  • pirinc oglanlari toplayip pearl harbour'u basan komutan
  • ölümü hakkında az bilinen bir konu da uçağının düşürülme biçimidir. abd pearl harbour öncesi de jn25 kodunu çözmüş ve japonları izler durumdadır. sürpriz olup olmadığı zaten şüphelidir bu baskının.

    yamamato'nun nereye gideceğini bilmektedirler. abd uçakları pusu için kalkar. amiralin rotası zaten bilinmektedir. savaşı bitirmesi için ikna etme uğraşılarına zorlanacaktır kendisi. imparatoru ikna edecek nadir insanlardandır.

    yanlış hatırlamıyorsam bir p-38 pilotu tetik tertibatını denemek ister. amiralin uçağına doğru dönerler. uçak görüntüde değildir. levyeyi çeker. tetiğe basar. iki-üç 12.7 mm mermiyi boşluğa savurur. bunlardan birisi o an yamamoto'nun uçağının motoruna isabet eder. uçak düşer.

    insanlar her gün ölüyor. dini tabirle, vakti gelen aramızdan ayrılıyor. ama bu çok kötü bir ölüm şeklidir. ayıptır. o derecede bir komutan için yazıktır.
  • isoroku adı japonca da 56 anlamına gelmektedir. babası 56 yaşında iken doğduğundan, bu ad verilmiştir.
  • 1883 nagaoka dogumludur. 1905 rus-japon deniz savaslarina katildi. birinci dunya savasindan sonra ise abd'de deniz ateşeliği yapti. 1929 ve 1934'de londra deniz konferanslarında memleketini yönetti. 1936'da bahriye bakanı yardimcisi ve 1939'da japon donanmasi baskumandanliğina getirildi. iki yilda donanmanın eğitimini çok yüksek bir düzeye getirip ve ucak gemilerine büyük önem verdi. 1941'de pearl harbour baskınını hazırlamak ve yönetmekle görevlendirildi... savaşın en ateşli zamanında onun ölümü japon bahriyesi için kesinlikle çok ağır bir darbe olmus.
  • "i fear all we have done is to awaken a sleeping giant and fill him with a terrible resolve."

    türkçesi: "korkarım yaptığımız tek şey uyuyan bir devi uyandırmak ve onu korkunç bir kararlılık kazandırmak oldu."

    kendi planladığı pearl harbor baskını sonrasında herkes sanki savaşı kazanmışçasına sevinirken bu sözleri söyleyebilmiş japon amirali. ölümü şahsına yakışmayan bir biçimde gerçekleşmiştir.

    doğum tarihi: 1 nisan 1884
    ölüm tarihi: 18 nisan 1943
  • tarihte pearl harbor baskını olarak geçen muazzam olayın planlayıcısı amiral. güney doğu pasifik teki japon deniz kuvvetleri askerlerini teftişe giderken uçağı ve koruma filosu 16 adet p 38 lightning' den mütevellit usaf suikast timi tarafından saldırıya uğramış, dramatik bir şekilde düşürülen uçağından sağ çıkamamıştır.
hesabın var mı? giriş yap