• başlangıçta arsıulusal izmir fuarı adıyla 1936 yılında efe otelinin şu anki yerinde bulunan izmir panayırının taşınması ile kurulmuştur. kurucusu izmirin en önemli ve gelmiş geçmiş en kaliteli belediye başkanı dr behçet uzdur. fuarın tam karşısında adına bir hastane vardır ve çoğu izmirli kimdir bu adam diye merak etmemiştir. arsıulusal izmir fuarı yıllar içerisinde beynelmilel izmir fuarı, izmir enternasyonel fuarı gibi değişikliklerden sonra uluslararası izmir fuarı adını almıştır. fuar tam da yunan işgalinin en çetin olduğu bölgede ve yangın küllerinin üzerine kurulmuştur. bu küller ve molozlar yüzlerce atın telef edilmesi ile temizlenebilmiştir. bu yüzden behçet uz fuar hazırlanınca gönlü el vermemiş ve fuar alanındaki meşhur atlar heykelini yaptırmıştır, ölen atların anısına. fuar işgal sonrası izmir ekonomisin canlandırmak için kurulmuş ve o zamanlar çok başarılı olmuştur. siyaset fuardan uzak tutulmuştur. öyle ki ikinci dünya savaşı yıllarında sscb, amerika ve nazi almanyasının bayrakları fuar alanında birkaç metre aralıklar ile dalgalanmışlardır. her birinin kendi pavyonu önünde bayrağı dalgalanırken bir yandan da şiddetli bir savaş cephelerde sürmekteydi. yıllar sonra fuar eğlence hayatının da merkezi haline gelecek ve sanatçıların değeri fuar gazinosuna davet edilip edilmemekle ölçülecekti. o sene fuara çağrılmayanlar artık gözden düşmüş sayılıyorlardı. fuarda sahneye çıkmak onur meselesi idi. fakat her zaman olduğu gibi ihanet fuarda da kendini göstermiş ve geçen yıllardan birinde açılışı yapılan fuara çağrılması unutulan bir kişi buna dayanamamış fuarın açılışını ihtiyarlamış ve ağlayan gözleriyle uzaktan izlemiş bir süre sonra da ölmüştür. fuarın kurucusu behçet uzun bu trajik sonu belki de fuarın üzerine lanet olarak çökmüş ve fuar uzun yıllar belin doğrultamamış sadece son iki yıl içerisinde belediyeden alınıp izfaş adlı özel şirkete devredilmesiyle yeni yeni toparlanmaya başlamıştır. hayatımda fuara bir kere gittim ama bütün bunları bilmek için (bkz: aramaya inanmak)

    yıllar sonra gelen edit: amma ukala entry olmuş. çevreyi verdiğimiz rahatsızlıktan ötürü özür dileriz.
  • bünyesindeki "uluslararasi yemek fuari" ile daha lezzetli bir hale gelen fuar.
  • birkaç sene önce kitap fuarı diye açılan pavyonda incik boncuk satıldığını gördükten sora kusasum gelen yer
  • okullarin 1 -2 hafta içinde açılcağını mujdeleyen fuar...
  • (bkz: kültürpark)
  • ief son birkaç yıldır oldukça değişim gösterip her sosyokültürel sınıftan insana hitap edecek aktivitelerin olduğu bir etkinliğe dönüşmüştür.. bir yanda leman kafe'de çimler üzerinde bira içip entellektüel takılan insanlar varken 50m ilerde o çimlerin devamında çoluk çocuk piknik yapan aileler bir aradadır.. 2003 ief'nin konsepti teknoloji ve uzay olacak.. ief açıldığında (26 ağustos - 10 eylül) kafalardaki önyargılardan kurtulup en azından bir etkinlik programı edinmenizi tavsiye ederim..
  • eskiden tam 1 ay süren şimdilerde ise yaklaşık 2 hafta sürmektedir. yabancı ülke pavyonları eskiden bir ay boyu açıktı oysa şimdi bazıları 5 gün açık tutulmak zorunda olduğundan katılmaya bile gerek duymuyorlar.bize de gezecek alternatif olarak hergün milyon tane gördüğümüz tofas, toyota gibi otomotiv şirketleri, vinç, aspirator veya forklift üreten firmaların pavyonları, incik boncuk standları ve fiyatlar üç kat artmasına karsın genede tıklım tıklım olan lunaparka gitmek kalıyor. maalesef artık fuardan uzak durulması farz yani.
  • eskiden, yani biz cocukken, taris pavyonunda 'uzum sirasi' vardi, ne kadar guzeldi (tadi hala korteksimde saklidir), calisan kizlar aman ne tatli cocukmus uzum suyunu da severmis diye bir bardak daha verirlerdi :)
  • izmirlilerin uzak dura dura ellerinden kaçıracağı, o yeşil alanın üstüne hayvan gibi binalar yapıldığında rahatlayacakları mekan..
hesabın var mı? giriş yap