• 2 ağustos 2022 james webb uzay teleskobu fotoğrafı/#140809302 nedir ne değildir bakalım:

    miri görüntüsü: görsel
    nircam ve miri birleşik görüntüsü: görsel

    araba tekerleği galaksisi (eso 350-40 ya da cartwheel) ve ona eşlik eden gökadaların bu görüntüsü, webb'in yakın kızılötesi kamerası (nircam) ve orta kızılötesi enstrümanının (miri) görüntülerinin bileşimiyle ortaya çıkmıştır ve tek kamera ile görülmesi zor olan ayrıntıları içerir.

    bu galaksi, yaklaşık 400 milyon yıl önce meydana gelen yüksek hızlı bir çarpışma sonucu oluşmuştur. döner teker, parlak bir iç halka ve renkli bir dış halka olmak üzere iki halkadan oluşur. her iki halka da şok dalgaları gibi çarpışmanın merkezinden dışarı doğru genişler.

    bununla birlikte, çarpmaya rağmen, dönen kolları da dahil olmak üzere, çarpışmadan önce var olan büyük, sarmal gökadanın karakterinin büyük bir kısmı kalır. bu, iç ve dış halkalar arasında görülen parlak kırmızı çizgiler galaksisinin adına ilham veren “jant teli” gibi bir görüntü oluşturur. yalnızca döner çark boyunca değil, aynı zamanda sol üstte eşlik eden sarmal gökadada da bulunan bu parlak kırmızı tonlara, parlayan, hidrokarbon açısından zengin toz neden olur.

    bu yakın ve orta kızılötesi bileşik görüntüde, miri verileri kırmızı, nircam verileri ise mavi, turuncu ve sarı renktedir. kırmızı toz girdaplarının ortasında, tek tek yıldızları veya yıldız oluşum ceplerini temsil eden birçok bireysel mavi nokta vardır. nircam ayrıca çekirdekteki yaşlı yıldız popülasyonları ve yoğun toz ile bunun dışındaki daha genç yıldız popülasyonları arasındaki farkı da tanımlar.

    webb'in gözlemleri, araba tekerleği'ni çok geçici bir aşamasında yakalar. bu iki rakip güç göz önüne alındığında, araba tekerleği galaksisinin sonunda alacağı şekil hala bir gizemdir. ancak bu enstantane, galaksiye geçmişte ne olduğu ve gelecekte ne olacağına dair bir bakış açısı sağlamaktadır.

    kaynak: nasa/webbtelescope.org
  • insanda müthiş hayranlık uyandıran, bir o kadar da muazzam bir boşluğa düşüren fotoğrafları intihar sebebidir.
  • bilimsel başlıklarda şakaları sevmem ama gelen görsellerde hubble fotoğraflarından farkı webb görselleri üzerinde gelinin kız kardeşini silkelemişler gibi sim eklenmiş ben başka bir fark göremiyorum.üzerindeki artı sensörlerden dolayı hubble da mavi görünen renk spektrumları bunda kırmızı.işin özü bu kadar tantanadan sonra ben çok farklı veriler bekliyordum bu teleskoptan ama şuan için iphone 12 den sonra gelen iphone 13 gibi bir tat bıraktı bende.
  • kendisini ve gönderilerini ilgi ile takip ediyoruz ama merak ettiğim bir şey var tek tek gezegen fotoğraflarını ne zaman çekecek? yakın bölgelerdeki gezegenlerden fotoğrafları ne zaman göreceğiz?
  • leblebi gibi galaksi fotoğrafları çeken muhteşem teleskop. insanoğlu aklını sadece bilime, adalete, mantığa yorsa; şu hayatta elf ırkı gibi yaşarız.
  • yaşanmışlıklar mı yoksa alışkanlıklar mı sebebini bilmiyorum ama üniversite yaşamı bitip, çalışma hayatına başladıktan sonra merakımı uyandıracak çok az şey buluyorum. işte onlardan birisi bu uzay teleskobu.

    500 km lik irtifası olan hubble'ın yerine 1.5 milyon km'lik mesafesiyle bizlere uzayın derinliklerini keşfetme imkanı sağlayan bu teleskop 500 milyon ışık yılı uzaktaki bir şeyin varlığından, çok net görüntüler aktarıyor.

    teleskop ile mikroskobun icadıyla insanoğlunun ne değerli bir varlık olduğunu anlıyoruz. her şey senin için, senin yaşam alanın için var. i-na-nıl-maz gerçekten. mucizeyse al sana mucize.
  • artık kabak tadı veren teleskop. tamam bilim insanları için verileri önemlidir, ona bişey demek haddim değil ama sabah akşam haberlerde yok james webb onu çekti, yok bunu yakaladı falan diye haber yapmak, gördüğü resmin ne olduğu hakkında hiçbir uzmanlığı olmayan insanlara bunu gösterip etkilenmesini beklemek garip değil mi? bu amerikalılar pr işini çok seviyor vesselam.

    he bi de merhum james webb homofobikmiş. onu da öğrendik çok şükür.
  • "
    iki astronom -alman johannes kepler ve italyan galileo galilei- her ne kadar kopernikçi kuramın öngördüğü yörüngeler ile gözemler uyuşmasa da, açık bir şekilde kuramı desteklemeye başlamıştı. aristotelesçi/ptolemaiosçu kurama en büyük darbeyse 1609da gelmişti. o yıl, galileo henüz keşfedilmiş olan teleskopla gece gökyüzünü gözlemlemeye başlamıştı. galileo jüpiter'e bakarken, gezegene etrafında dönen birkaç küçük uydunun ya da ayın eşlik ettiğini fark etmişti. bu keşif, aristoteles ve ptolemaios'un düşündüğünün aksine, her şeyin doğrudan doğruya dünyanın etrafında dönmesi gerekmediğini gösteriyordu. galileo'yla eşzamanlı olarak johannes kepler, gezegenlerin dairesel biçimden ziyade, elips (uzatılmış bir daire) biçiminde hareket ettiğini öne sürürek kopernik'in kuramını yenilemişti. kepler'in bu yaklaşımıyla birlikte nihayet tahminler gözlemlerle uygunluk göstermeye başlamıştı.

    "

    yazı hawking'ten, zamanın kısa tarihi'nden bir pasaj. okurken düşündüm, galileo olup ilk teleskoplardan biriyle jüpiter'i izlediği ana gittiğimi hayal ettim. ya da galileo'nun gelip şimdi yapabildiklerimizi görmesini istedim. düşünsenize, dünya'da din dahil her şeyin yalan söylediği bir ana tanıklık ediyorsunuz. o zaman kilise dünyanın merkez olduğunu iddia edenlerle dolu ve siz bir anda jüpiter'e bakıp aslında olmayabileceğini görüyorsunuz. etrafında dönen ve şimdilerde galileo uyduları diye adlandırdığımız 4 uyduyu fark ettiği, gözlemlediği ve anlamaya çalıştığı ilk anları düşünsenize. harika bir an değil midir sizce de? ben olsam heyecandan bayılırdım sanırım. yaz aylarında izlemeye bayıldığım jüpiter'i ve uydularını, benden 410 sene önce tanımlayan galileo'yu düşünürüm her seferinde. bu gibi insanlar sayesinde hayatımızda doğru bildiğimiz kaç şeyin değiştiğini düşünürüm. bu gibi insanların nelere öncülük ettiklerini, dinlerle kafayı bozmuş onlarca insana karşı öldürülme riskine karşı nasıl mücadele ettiklerini ve onlara neler borçlu olduğumuzu düşünürüm. 410 sene farkla bu akşam yine jüpiter gözlemi yapıp sana şükranlarımı ileteceğim sevgili galileo.

    bunu neden buraya yazdım peki, son zamanların beni en çok heyecanlandıran gelişmesi çünkü james webb uzay teleskobu. bizim galileo gibi dünyadan anca gözlemleyebildiğimiz küçücük gezegenler yerine milyonlarca kilometre uzaklıktaki şeyleri izliyor insanlık için. yapanlara ve buna öncülük edenlere en az galileo kadar şükran duymamız gerek. ufkumuzu onbinlerce kat arttırdıkları için ve insan olarak nereden geldiğimizi, ne yaptığımızı ve ne için var olduğumuzu araştıran herkese şükranlarımızı sunmamız gerek.

    bakıyorum mesela gönderdiği fotoğraflara, iki galaksi çarpışıyor, milyonlarca yıllık bir olay bu. devasa kütleler var, devasa enerjiler var, her şey aşırı büyük. bir de bize bakın :) dünyada, yok siyaset yok kpss gündelik sikim sikim dertlerimizle uğraşıp duruyoruz. aslında, hayat gerçekten gökyüzünde, istikbal gerçekten göklerde. atam canını yerim, neredeyse bir asır önce ettiğin şu söz bile sana da her gün şükranlarımı sunmama yeterdi ya neyse. özetle, miniminnacık hayatlarımızın ve kocaman sandığımız dertlerimizin arasında bir gece sigara yakıp gökyüzüne baktığınızda aslında koca evrende sadece birkaç saniyeden ibaret olduğunuzu düşünün derim. koca evren için anlamsız, hiçbir şey ifade etmeyen küçücük varlıklarız.
  • üstteki entry için; (bkz: entry ve nick uyumu)
  • uluslararası astronomi derneği, kuruluşunun 10. yılı şerefine james webb teleskobuyla bulunan 20 öte gezegenin isimlerinin, yarışma ile belirleneceğini duyurdu. yapmanız gereken ingilizce "neden o ismi verdiniz" sorusunu 300 kelime ile yanıtlamak ve anadilinizde 3 dakikalık bir video çekip göndermek. 11 kasım'a kadar süreniz var, kazananlar 20 mart'ta açıklanacak. belki de bir gezegene isim verebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap