• burdur degil isparta yoresine ait yemektir. burdur dugunlerinde pilav uzerine cekme tabir edilen firinlanmis et nohut corba helva seklinde menu olur.
  • ısparta yöresel yemeğidir. domatesli olmaz ayrıyetten...
  • ısparta'nın düğünlerinin olmazsa olmazıdır. ayrıca makbulü sokakta odunların üzerinde , dev kazanların içinde pişirilenidir.

    düğün dışında bazı cenazelerde ve mevlütlerde de pişirtilip dağıtılmaktadır.

    allahına kurbandır. ımmmahhh! :)

    edit: bu sene covid sebebiyle bütün takvimler ters-yüz olsa da nasılsa entari ilerde işinize yarayacak, yaz okulu meselesine kalan ya da yazın ısparta'da bulunan öğrenciler, düğün sahibini tanımasınız da gidin söyleyin kazan başında kim varsa "öğrenciyiz kabune , helva alabilir miyiz?" diye, bol kepçeden verirler , üstelik çorbasından , helvasına menüde ne varsa istediğiniz verirler ya da oturup tıka basa yeseniz kimse "sen kimsin kardeşim? tanımadığın düğün yemeğinde ne işin var?" demez.
  • ısparta merkezde yapılmıyor demek için ıspartaya hiç uğramamış olmak gerekir. yazın düğün sezonu başladığı zaman en fazla 20dk lik bir gezintiyle bir sokak arasında düğün yemeğine denk gelip kabunenizi yersiniz. üstüne helvayı da gömdükten sonra bir tur daha kabuneyi afiyetle mideye inidirip sessizce uzaklaşabilirisiniz.
  • dolgun pirinçten yapılan pilavımız tatlı soğanın halka halka doğranıp karabiber ve tuz ile ovularak bakır kazanların altına konur. üzerine haşlanmış nohut ilave edilir. nohutun üzerine önceden haşlanmış kuzu kaburgalarının etlerinin didilerek üzerine takviye olur. bunun üzerine dolgun pirinçler ıslatılıp temizliği yapıldıktan sonra bire birbuçuk ölçeğinde pirinç ve et suyu ilave edilirek saç ayağında üzüm asmasının çırpısyla harlı ateşte 15 dakika içerisinde pişirilir ve kaynatılır. suyunu çekmiş ve pişmiş olan pirinci ocaktan indirmeden önce üzerine kızartılan tereyağı dökülür. daha sonra ocaktan indirilerek dinlendirmeye alınır. servis yaparken en altta olan nohut ve etin porselen çorba kabında en alt bölüme yerleştirilerek, üzerine pirinç takviye edilerek ve bunu ters bir şekilde tabağa kapatıp, et ve nohut üzerine gelecek şekilde servis yapılır.
    http://www.kebapcikadir.com.tr/…ezzetler.aspx?yid=2
  • ısparta yöresine ait düğün yemeğidir.
    bir yıldır tanıdık birinin düğününü bekliyordum nihayet yakında tadına bakabileceğim.
    lokantalarda da var ama lezzet farkı oluyormuş evde yapılanla.
  • muazzam bir ağır abi. lezzetine doyum olmaz. ısparta düğün yemeklerinden biridir. ısparta düğün yemekleri zaten fix menu. kabune, kuru fasulye, helva ve bir devin bile bitiremeyeceği kadar soğan soğan soğan. bu adamlar kadar soğan aşığı insan görmedim desem yeridir.

    geçen akşam ıspartadayken arkadaşım bir yakınının düğününe davet etti. yemekli de olunca yolumu uzatıp düğün yerine gitmeyi kabul ettim. kabunenin hayali ile o yolu nasıl gittim hatırlamıyorum. bin km yapmaya değer. o derece bir şey. gerisini siz anlayın.

    ama bu nalet şey evde yapılamıyor. hiçbir zaman bakır düğün kazanlarındaki tadı yakalayamıyorsunuz. kaç kez denedim. hepsi hüsran.
  • diğer pilavlarından ayrıldığı nokta ilk olarak en zor ve uzun pilav yöntemi ile yapılır, her ürün dinlendirilir buna et dahil sonraki olay bakır tavalarda yapılmasında, son olay ise elma yani pelit adı verilen odunlarla ve kiraz odunu ile pişmesindedir, kiraz ve elma kullanılmazda lezzet farkı ciddi şekild eortaya çıkar.

    ben kim miyim? kabuneci yok yapmıyorum lan yiyiciyim ben.
  • ısparta nın lezzeti. irmik helvasının ve etli pilavın bu kadar lezzetlisini yemiş olamazsınız. domates yazan arkadaş domates nereden çıktı. bu pilavda sanırım domates gören tek insansınız
  • bizim memleketin düğünlerinin tabiri caizse spesyali. tadı evde yaptığınız etli pilavdan çok çok farklıdır. ustaları dibine soğan koyarak kazanda ve odun ateşinde yaparlar ayrıca içinde et suyu gibi aroma verici bazı şeyler daha vardır. öyle lokanta aşçılarına falan yaptırılmaz, düğünü yapan kişinin köyünden işi atasından babasından öğrenenlere yaptırılır. lezzetini tatmadan anlayabilmeniz çok zor, yazın ısparta'ya yolunuz düşerse zaten sokak aralarında falan çok düğün olur rastgele girin birine oturun bir masaya doyuncaya kadar yiyin. nazik dostlara uyarımı yapayım yemek ortadan yenir öyle herkese tabağa katılıp porsiyon şeklinde verilmez. herkesin yediği tabaktan yiyemem, midem kaldırmaz derseniz hiç niyet etmeyin zaten. ayrıca ilk önce pilav gelmez önden düğün çorbası denilen yayla çorbasına benzeyen bir çorba gelir onu bir güzel ekmeği bana bana yiyin sonra kabune ve yanında yine evde yaptığınız kuru fasulyeye hiç benzemeyen mükemmel ötesi bir fasulye gelir ikisi beraber yenir. en sonda ise irmik helvası gelir o da bir gece önceden karılıp dinlendiğinden harika bir tadı vardır. kimse sen kimsin, hangi taraftansın falan diye sormaz arada kaynar gidersiniz. ve bu muhteşem lezzetin bağımlısı olursunuz. afiyet olsun!

    not: rastgele düğüne girerseniz bir zarf bulup içine en azından bir 5 lira koyun, dügun sahiplerinin ters bakışlarına maruz kalmayın. pek hoş karşılanmaz.

    edit: yanında bol bol yiyebildiğiniz kadar soğan yiyin ağzım kokar falan diye bu muhteşem lezzetten mahrum kalmayın.
hesabın var mı? giriş yap