• artık su götürmez bir gerçektir. herkese, her yerde güçlü olmayı empoze eden bu sistem insanların birbirlerine karşı vahşileştiriyor, dünyanın refahını düşürüyor idir. bir bebeğin ölüyor ve/veya ölmek üzere olması da, bunun sessizleştirilmeye çalışılması da, bunun ekşi sözlük tarafından sansürlenmeye çalışılması da, birilerinin gücünü kaybetmemek için elinden gelen her türlü pisliği ardına koymaması sebebiyledir. aynı sansürün sözlükteki diğer başlıklar ve kişiler arasında uygulanmıyor olması bunun kanıtıdır. hükümetlerin tüm zulümlerinin ortak noktası budur. artık bu tüm dünyanın sorunudur.

    dünyanın emperyalist kesimine karşı dimdik durmuş, muhtemelen gelmiş geçmiş en büyük dehalardan biri, devamındaki liderlere örnek olmuş olan mustafa kemal atatürk'ün, kendi kurucu olduğu ülkesinde sapına kadar nefret ediliyor olmasının sebebi kapitalizmdir. bizi post-truthlar ile kandıran, manipüle eden, gezide kitap okuyan adama terörist diyen, odtüde elinde sadece pankart bulunduran adama terörist diyen, molotof tuttuğu yalanını ortaya atan medyanın bu kadar kokuşmuş olmasının sebebi de güç kaygılarıdır. bu dediklerim kesinlikle var olan hükümet eleştirisi boyutunda algılanmamalıdır, tüm dünyaya mahsus bir sorunun türkiye örnekleridir. gücü eline alan herkes çeteleşmektedir, bu üniversite topluluklarında bile baş gösterir. bir yerin başkanının, ne olursa olsun maksimum 4-5 senede bir değiştirilmesinin anlamlı sebepleri vardır.

    dünyada terör saldırılarının olmasının, silah üretiliyor ve satılıyor olmasının, enerji arayışı içerisinde koşuşun hepsinin ortak gayesi güce ulaşmaktır. bunlar, milyonlarca insana her türlü zararı verdiği gibi aynı zamanda grupların kutuplaşmasına, nefretlerin körüklenmesine sebep olmaktadır.

    işin özü dünya kokuşmaktadır. her türlü sistem çökmüştür. neo liberallerin yarattığı sistemde her boşluktan kar edilmeye çalışılması dünyayı mahvetmiştir. birileri 3 değil 5 milyar dolar kazanacak diye 2 milyar insanın refahı önemsenecek derecede düşmüştür. bugün dünyanın en zengin 8 kişisi ile en fakir 3.6 milyarlık yarısı aynı kapitale sahiptir. insanlar açlık, susuzluk çekmektedir. acı çekmektedir. hukuk önünde eşit değildirler. eğitim almak için, dünyaya katkısı olması için kendilerinden para istenmektedir. her şeyin çivisi çıkmıştır ve her ortamda sanki yolunda gidiyormuş gibi gösterilmektedir. uyanma vakti gelmiş de geçiyordur.

    en kısa zamanda ortak paydada buluşulup, karşılıklı yardımlaşmanın empoze edildiği ve bunun insanları başarıya götürdüğü; devletlerin en azından eğitim, sağlık ve güvenlik hizmetlerini ücretsiz ve nitelikli hale getirdiği bir sistemin kurulması şarttır. tarih, bu tarz değişimlerin reddedilmesi sebebiyle soykırım ve savaş örnekleriyle doludur. aksi halde, günümüzde her alanda ezilen ve sinirleri çökertilmiş orta seviye kesimin "çıldırması" kaçınılmazdır. çünkü tarih gerçekten de tekerrürden ibarettir. sözlükte çok değil 3-4 sene önce bolca görülen hümanizmden şu anda eser kalmamıştır. insanlar tam anlamıyla "kafayı yemiştir". sonuçlarının ağırlaştırılmasına fırsat vermeden bu problem çözülmelidir. savaşlardan ders çıkarılmalıdır. bir an önce yapılmalıdır..

    ek. "anti emperyalist karşıtı" yazıyordu. düzelttim. onlarca insan beni bununla cahil diye eleştirirken, entry döşerken, yeni başlık açarken, mesaj atıp durumu "yanlış yazmışsınız sanırım" diye belirten sadece 1 kişi var, aybe. güzel de bir "yardımlaşamıyoruz" örneği daha..
  • kuzey ülkelerinde kapitalizm devlet kontrolüyle sosyalizme kaydırılır, eğitim ücretsizdir. adlarının aynı olması içeriklerini aynı kılmıyor.
  • gelin özel mülkiyetikaldıralım, küveti votka ile doldurup k.çımıza orak ve çekiç sokalım.
  • kapitalizmin çökmesinin değil, temel sosyal haklar olan eğitim ve sağlığın herkes için ücretsiz olmasının ve hukukun tartışmasız üstünlüğünün tekrar sağlanmasının gerekliliğidir o. yoksa kapitalizmin dünyaya ne kadar zenginlik kazandırdığı, ülkeleri nerelerden nerelere taşıdığı ortada.

    burada kapitalizmle vahşi kapitalizm arasındaki farkı iyi anlamak gerekiyor.
    vahşi kapitalzim şu anda türkiye'de uygulanandır. çalışan ve tüketici haklarının olmadığı, kimsenin hukuk güvenliğinin olmadığı, ihalelerin kontrolsüz yapılması, ne var ne yok gözü dönmüşçesine ona buna satılması, sosyal hak namına bir şeyin olmaması, gibi.
    kapitalizm ise fransa'da, ingiltere'de uygulanandır.

    edit: imla
  • şerrefsizim aklıma geldiydi
  • özgür insanların olduğu yerde kapitalizm gelişir. aksi durumda sosyalizm kendi diktatörlüğünü kurar
  • kapitalizmi kaldıralım da vatandaş bizi mi s*k*in dediğim olay.
  • "insanları kutuplaştırıyor, karşılıklı yardımlaşmalarını önlüyor" ve "her ortamda sanki sistem yolunda gidiyormuş gibi gösterilmektedir" tezlerime örnek yazışmaları başlık altında takip edebilirsiniz.
  • kapitalizm, birileri tarafından türetilmiş bir sistem değil. insanların içgüdülerinin ekonomik sisteme uyarlanmış hali.
    insanoğlu her zaman her şeyin daha fazlasını ister, bu herkes için geçerli bir davranış şekli. ev alma hayalleri kurarsın aldıktan sonra neden daha büyüğü değil dersin. sıradan bir araba alırsın; daha sonra neden bir volkswagen golf ;) veya audi değil dersin. birisini seversin birlikte olursun, neden daha güzeli olmasın dersin. dersin de dersin.
    diğer sistemler (özellikle kollektivist sistemler) ise kapitalizmin eksiklerini kapatmak için "türetilmiş" fikir akımları olarak karşımıza çıkar.
    karl marx "victoria ingiltere'sinde" uygulanmakta olan insanlık dışı yöntemleri gördükten sonra kafasında yeni bir "düzen" fikri ortaya çıktı. ancak bu fikrini insanlığın hizmetine sunması 15-20 yıl kadar sürünce; sanayi devrimini yapabilen o bilinç, onun yan etkilerini ortadan kaldıracak bir çok uygulamada da düzenlemeye gitti.
  • bu sistemin özü daha iyiye ulaşma arzusu.
    bu öz şu anda ilaç sanayisini çalıştırıyor hastalıklara çare oluyor, doktorlar yeni tedaviler deniyor ve engeller ortadan kalkıyor belki gelecekte kafa nakli dahil yapacaklar.
    x,y,z... bebeğe yardım kampanyalarını yapabilmenizin sebebi onlar. bebek ölüm oranlarının yıllara göre nasıl azaldığını inceleyin isterseniz. şu anda 10.000 de 1 olan sma ya zorunlu tedavi olmalı diyorsunuz ama şu anda basit görülen su çiçeğinin öldürdüğü kitleleri unutuyorsunuz.

    hayat kalitemiz gün be gün artıyor. 150 çitftçinin iş gücünü tek başına içinde bulunduran traktör hepimizi besleyebilmenin köşe taşı.(dip not: ülkemizde yükselen gıda fiyatına karşın dünyada gıda fiyatları düşmekte. modern yöntemleri hakkıyla uygulayan her ülke iç pazar fazlası vermeye başlamıştır.)

    eskiden gidilmesi imkansız olan yerler şu anda 24 saat içinde gidebileceğin uzaklıkta. şu an buradan çin'e uçak bileti 1000 1500 liradır. 1 asgari ücret olsun hadi. zamanında buradan çine gidecek olsak sadece yolda yiyeceğimiz yemekler daha fazla tutardı. zamanımız güvenliğimiz kısmını hiç hesaplamıyorum bile.

    sevgilisini pencerede görmek için üsküdara kayıkla geçip ağaç dibinde saatlerce bekleyen nesilden görüntülü konuşma kolaylığına geçtik. varın hesaplayın hayat kalitemiz ne ölçüde yükselmiş.

    şu gün bulamadığım 3 kitap için celal şengör'e mesaj atabiliyorsam ve farklı şehirlerde olmamıza rağmen bana 2 saat içinde kitaplar konusunda yardım ediyorsa
    bunun tek sebebi bu sistemdir. bu sistem daha iyi olmak için bizi kamçıladı ve gerçekten refah bir dünyayı önümüze serdi. (bu arada celal hocama buradan da teşekkür etmek istiyorum)

    300 500 yıl önce vezir olacağıma şu dönemde orta sınıf bir yönetici olmayı tercih ederim. birazcık sahip olduğumuz şeylerin aslında ne kadar büyük nimetler olduğunu anlamamız lazım. muhteşem fırsatlar dünyasında yaşıyoruz yeterki gözlerimizi açalım.
hesabın var mı? giriş yap