• yeni nesil barkod sistemi. su an kullanilan barkod sistemine göre bir kac yüz kat fazla bilgi saklamak mümkün. barkod disinda kullanim alanlarida bulunmakta.

    su anda mobile tag ismiyle fransa ve japonya'da pek cok noktada, bir sürü nokta iceren bu barkod sistemine rastlayabilirsiniz. sehir ici ulasim bilgileri, tarihi eserler ile ilgili bilgiler, kartvizitler üzerinde kisi ile ilgili detayli bilgi (mesela cv), gazetelerde haber ile ilgili linkler, reklam panolarinda daha detayli bilgilerin eklenmesi gibi farkli kullanim alanlari da iceriyor.

    alfanumerik kaydedildiginde 4296 karakter, ikili (bkz: binary) sistem kayit yapildiginda 2953 karakter saklayabiliyor. dijital ortamdaki resimleri qr code olarak saklamak da mümkün.

    qrcode bir kac parcadan olusabiliyor, bu parcalari okuyucu otomatik olarak birlestirip icerigi gösterebiliyor.

    cizilme, yirtilma veya bu tür hasarlara karsi, kodlama sistemine göre %10 - 30 arasi veri kurtarma da qrcode'un bir özelligi.

    elinizde bulunan okuyucu ile (mesela cep telefonunuz) herhangi bir acidan veya yönden okutmaniz mümkün. 90 derecelik acilarla dondurseniz de okunan bilginin sonucu degismiyor.

    barkod kullanilan her alanda gelecek vardediyor. ayrica cok genis kullanim amaci ile de göz dolduruyor. deneme asamasini gectigi anda tüm dünya üzerinde yaygin kullanim alanlarina ulasacak.
  • japonyada populer garip bar code benzeri sistem. bunu okuyabilen kamerali telefonlar vesaire var. ben begendim. http://www.qrcode.com/ (sag ustte english var, tiklayin)

    (bkz: colorcode)
  • gerçekten işe yarayan bir kullanımına dün trt 1'de denk geldim.

    23 ekim 2011 van depremi için yapılan yardımların toplandığı hesap numarasını veriyorlar.
    ancak bilindiği gibi iban kullanılıyor artık.
    bu sebeple numarayı kaçırmadan doğru yazmak, kaç tane sıfır olduğuyla uğraşmak zor.

    su sebeple, her hesap numarasının yanına birer tane qr code koymuşlar.

    ekrandan tarattım; gayet güzel çalışıyor.
    işte! teknolojinin işlevselliği bu!..

    http://img11.imageshack.us/…ailemecnunbl32qrcod.jpg
  • qr code boyle ve qr code reader da soyle kullaniliyor, merak edenler icin. ben youtube videolari haric bunu kullanan kimse gormedim. babami cabalarken gordum gerci. oyle fotorafini cekmekle olmadigini ve reader application denen ayri bir uygulama indirilmesi gerektigini duyunca yildi ve vazgecti ama olsun. yakin gelecekten umitliyim. hem babam hem de qr code acisidan.
  • orjinal adı datamatrix olan 2 boyutlu barkod tipli barkodlara verilen türkçe isimdir. karekod (datamatrix) tipi barkodlar klasik tek boyutlu (çizgilerden oluşan) barkodlardan farklı olarak beyaz ve siyah kare veya dikdörtgenlerden oluşan matris yapısındaki barkodlardır. kare bulmaca veya kare karalamacaya benziyor desem gözünüzde canlanır sanırım.

    avantajı klasik bir boyutlu barkodlara nazaran daha çok veriyi içerebilmesidir. örneğin karekod olarak adlandırılan barkod tipi 2.335 karakter içerebilir.

    bir ilacın yeryüzündeki yerini belirleyen bildiğimiz barkodların ilk 4 hanesi ülke kodunu, sıradaki üçü firmasını ve devamı da ürünün spesifik id sini içerir. (familya, cins tür gibi..)

    karekodda bunlara ek olarak üretici firma tarafından verilen ürün kodu, seri numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bilgileri de tek barkod üzerinden öğrenilebilecektir. böylece her bir kutu ilaç tek olarak tanımlanacak, tüketicisine bir defa ulaşmış ilacın tekrar satışı -şimdilik- olanaksız kılınacaktır.

    fotokopisini çekebildiğim birşeyin sahtesinin yapılamayacağına inanmak zor geliyor aslında. sanıyorum, faydası devletin bir kere ödemesini yaptığı bir ilacın koduyla aynı, ikinci bir ilacın ödemesini yapmama şansının oluşmasıdır. bir diğeri, çalıntı olduğu bildirilen bir seri ilacın, başka eczanelere naklinin çok daha kısa sürede ortaya çıkma şansıdır. ancak, üzerinde biraz düşününce, akla başka başka şeyler de geliyor..işin sahtekarlığında olanlar bir yana, sahte ilaçlarla kandırılmış eczanelerin mağduriyeti nasıl önlenecektir? ayrıca, eczaneler arasında sıkça yapılan ilaç değiş tokuşu -ki gayet masum ve işin yürümesi niyetiyle yapılır- engellenmiş olacaktır..acaba, kutu üzerinde olduğu gibi ilaç üzerinde de barkod olacak mıdır?**

    peki firmanın seriyi sonlandırdığı noktadan, yeni bir karekod yapılarak kutu basılması mümkün müdür? devlet her firmanın hangi seriden, hangi sıra no'ya kadar yaptığını bilecek midir? ya da birileri firmadan önce o seriyi bassa ne olur? firmanın ilaçları sahte ilaç muamelesi mi görecektir?

    işin aslı, devlet ne zaman eczanelerden küpür istemeyi bırakacaktır?..bir bilen bu işin yurtdışında nasıl yapıldığını etraflıca anlatsa keşke.. zannetmiyorum ki, oralarda eczacılar ellerine almış makası, ilacın kutu bütünlüğünü bozsun, kırpıntılarla uğraşsın..?

    şimdi diyeceğim ki, yap sağlık hizmetlerini ücretsiz, ne yolsuzluk kalır ne birşey..bütçeden ayırdığı %3-5 için bunca dolap dönüyor..kafamızda da başka birşeylerin hayali..
  • bir barda kullanılan kod.

    singapur'daki harry's bar'a gelen müşteriler bira şişesiyle gelen qr kodları telefonlarıyla okuttuklarında, barda hoşlandıkları kişinin telefonuna mesaj gönderebiliyorlar! ilk aşamada bardan bir bira alıp, şişeyle birlikte gelen qr kodu okutuyoruz. ardından hoşlandığımız kişiye ne yazmak istiyorsak onu yazıyoruz çıkan mesaj ekranına. o kişinin bu mesajı okuyup cevap verebilmesi için de önlü arkalı iki qr kodu bulunan kartonu ters çevirip ona bir bira ısmarlıyoruz.
    hoşlandığınız kişi birayı sizin gönderdiğinizi görünce eğer ne yazdığınızı görmek ve cevap vermek istiyorsa, birayla birlikte ters çevrilmiş olarak yolladığınız qr kodu okutuyor ve hem sizin hem onun telefonunda da bir sohbet penceresi açılıyor karşılıklı olarak. harry's barda başlatılan bu uygulamayla barda satılan biraların satışı yaklaşık iki kat artmış!

    http://www.youtube.com/…ayer_embedded&v=dj_oc00qguq
  • bilgisayar'dan sonra yabancı dilden türkçeye en iyi geçirilen sözcük sanırım.
  • şunun gibi yaratıcılıklara da sahne olmuştur;
    http://www.708media.com/…ploads/2011/08/vsecret.jpg
  • "amerikanlar bizden özenip başlatacaklarmış" şeklinde bir haber ile gündeme farklı bir yoldan gelen sistem.
    oysaki zaten diğer batılı ülkelerde denenip vazgeçilmiş, ülkemiz ise pilot olarak seçilmiştir. bir başarı olarak değil de, milyar dolarlık ilaç şirketlerinin küçük ada ve afrika ülkelerinde ilaç yardımı adı altında piyasaya çıkmamış ilaçlarını denetmeleri misali, üzerimizde denenmiş sistem olarak algılanması daha makbuldür.
    çıkan bütün sorunların neler olacağı tarafımızdan zaten yaşanarak öğrenilmiştir, yeni kullanıcılarına v500 olarak yüklenebilecektir. sonuç itibariyle düşünce ve uygulanmak istenen ideal sistemdir aynı zamanda. hayırlı olsun.
  • yaratıcılıkta sınır tanımayanları da mevcuttur;

    http://vimeo.com/21228618
hesabın var mı? giriş yap