• japonyada populer garip bar code benzeri sistem. bunu okuyabilen kamerali telefonlar vesaire var. ben begendim. http://www.qrcode.com/ (sag ustte english var, tiklayin)

    (bkz: colorcode)
  • yeni nesil barkod sistemi. su an kullanilan barkod sistemine göre bir kac yüz kat fazla bilgi saklamak mümkün. barkod disinda kullanim alanlarida bulunmakta.

    su anda mobile tag ismiyle fransa ve japonya'da pek cok noktada, bir sürü nokta iceren bu barkod sistemine rastlayabilirsiniz. sehir ici ulasim bilgileri, tarihi eserler ile ilgili bilgiler, kartvizitler üzerinde kisi ile ilgili detayli bilgi (mesela cv), gazetelerde haber ile ilgili linkler, reklam panolarinda daha detayli bilgilerin eklenmesi gibi farkli kullanim alanlari da iceriyor.

    alfanumerik kaydedildiginde 4296 karakter, ikili (bkz: binary) sistem kayit yapildiginda 2953 karakter saklayabiliyor. dijital ortamdaki resimleri qr code olarak saklamak da mümkün.

    qrcode bir kac parcadan olusabiliyor, bu parcalari okuyucu otomatik olarak birlestirip icerigi gösterebiliyor.

    cizilme, yirtilma veya bu tür hasarlara karsi, kodlama sistemine göre %10 - 30 arasi veri kurtarma da qrcode'un bir özelligi.

    elinizde bulunan okuyucu ile (mesela cep telefonunuz) herhangi bir acidan veya yönden okutmaniz mümkün. 90 derecelik acilarla dondurseniz de okunan bilginin sonucu degismiyor.

    barkod kullanilan her alanda gelecek vardediyor. ayrica cok genis kullanim amaci ile de göz dolduruyor. deneme asamasini gectigi anda tüm dünya üzerinde yaygin kullanim alanlarina ulasacak.
  • ilaç sektöründe, sahteciliği ve eczacılar arasında mal takasını engellemek için 2009 yılından itibaren uygulanmaya başlanılması düşünülen, barkoddan daha kompleks ve kopyalanması zor olan bir kodlama sistemidir.
  • bugun telefonuma (6630)programını kurdum - her tür symbian 60 telefona kurulabiliyor- mükkemmel bişey
    baya eğlenceli ve bi' o kadar da yaralı bilgileri saklamaya yarıyor.
    kullanım alanları yurtdışında baya geniş
    ülkemizde de yayılması iyi olur...
    http://www.kaywa.com/
  • 2 boyutlu barkod olarak anılan yeni bir barkod teknolojisidir.
    sağlık bakanlığı tarafından hazırlanan ilaç takip sistemi çerçevesinde ilaç kutularında kullanılmaya başlanacaktır.
  • orjinal adı datamatrix olan 2 boyutlu barkod tipli barkodlara verilen türkçe isimdir. karekod (datamatrix) tipi barkodlar klasik tek boyutlu (çizgilerden oluşan) barkodlardan farklı olarak beyaz ve siyah kare veya dikdörtgenlerden oluşan matris yapısındaki barkodlardır. kare bulmaca veya kare karalamacaya benziyor desem gözünüzde canlanır sanırım.

    avantajı klasik bir boyutlu barkodlara nazaran daha çok veriyi içerebilmesidir. örneğin karekod olarak adlandırılan barkod tipi 2.335 karakter içerebilir.

    bir ilacın yeryüzündeki yerini belirleyen bildiğimiz barkodların ilk 4 hanesi ülke kodunu, sıradaki üçü firmasını ve devamı da ürünün spesifik id sini içerir. (familya, cins tür gibi..)

    karekodda bunlara ek olarak üretici firma tarafından verilen ürün kodu, seri numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bilgileri de tek barkod üzerinden öğrenilebilecektir. böylece her bir kutu ilaç tek olarak tanımlanacak, tüketicisine bir defa ulaşmış ilacın tekrar satışı -şimdilik- olanaksız kılınacaktır.

    fotokopisini çekebildiğim birşeyin sahtesinin yapılamayacağına inanmak zor geliyor aslında. sanıyorum, faydası devletin bir kere ödemesini yaptığı bir ilacın koduyla aynı, ikinci bir ilacın ödemesini yapmama şansının oluşmasıdır. bir diğeri, çalıntı olduğu bildirilen bir seri ilacın, başka eczanelere naklinin çok daha kısa sürede ortaya çıkma şansıdır. ancak, üzerinde biraz düşününce, akla başka başka şeyler de geliyor..işin sahtekarlığında olanlar bir yana, sahte ilaçlarla kandırılmış eczanelerin mağduriyeti nasıl önlenecektir? ayrıca, eczaneler arasında sıkça yapılan ilaç değiş tokuşu -ki gayet masum ve işin yürümesi niyetiyle yapılır- engellenmiş olacaktır..acaba, kutu üzerinde olduğu gibi ilaç üzerinde de barkod olacak mıdır?**

    peki firmanın seriyi sonlandırdığı noktadan, yeni bir karekod yapılarak kutu basılması mümkün müdür? devlet her firmanın hangi seriden, hangi sıra no'ya kadar yaptığını bilecek midir? ya da birileri firmadan önce o seriyi bassa ne olur? firmanın ilaçları sahte ilaç muamelesi mi görecektir?

    işin aslı, devlet ne zaman eczanelerden küpür istemeyi bırakacaktır?..bir bilen bu işin yurtdışında nasıl yapıldığını etraflıca anlatsa keşke.. zannetmiyorum ki, oralarda eczacılar ellerine almış makası, ilacın kutu bütünlüğünü bozsun, kırpıntılarla uğraşsın..?

    şimdi diyeceğim ki, yap sağlık hizmetlerini ücretsiz, ne yolsuzluk kalır ne birşey..bütçeden ayırdığı %3-5 için bunca dolap dönüyor..kafamızda da başka birşeylerin hayali..
  • barcode (barkod) olarak bilinen sistemin amına koyacak olan yeni nesil kodlama sistemidir.
    bir örneğine http://www.flytip.com/…ds/2008/02/flytip_qrcode.jpg adresinden bakılabilir.
    yeni nesil cep telefonlarının bazıları (misal ben e71'de gördüm), bu sistemi destekleyen yazılım ile birlikte gelmektedir.
  • log mecmuasında da var bundan.
  • hürriyetin kullanmaya başladığı bir atraksiyon. gazetecilikte devrim olarak ittirilmeye çalışılsa da ekşi sözlük'ten bile anlaşıldığı üzere, en az 2005'ten bu yana dünyanın bir bölümü yaygın biçimde kullanıyor.
  • çok keyifli bir olay bu. garip bir şekilden anlamlı mesaj çıkartıyor telefon. cine5 şifresi çözer gibi.

    kurumlar genellikle url kodları üretiyorlar. ben de yapacağım derseniz kolayurl nin qr desteği var. hem url kısaltıp hem qr code üretebiliyor insan.

    http://www.kolayurl.com/
hesabın var mı? giriş yap