• başlık sahibinin her kelimesine katılıyorum, ekleyecek hiç bir şey yok. ucuz etin suyu kara olur. sektör fark etmeksizin geçerli bir önermedir.
  • eğitim seviyesini vs es geçeceğim
    x kargo firmasının x mahallesine bakan şube çalışanı mesela zili çalmadan yazıyı yapıştırıp gidiyor. ama aynı firmanın başka mahallesindeki kargo şubesi de eve geliyor, müşteriyi bulamıyor ve telefonla arıyor. hatta müşteri neredeyse oraya gidiyor!

    kargo şirketi aynı, şehir aynı. ama nasıl oluyor da biri zile bile basmıyor, öteki de telefonla arıyor?

    şubenin eleman sayısı tamsa, araçları tamsa, şube yöneticisi şubeyi yönetmesini biliyorsa(mesela izin planını iyi yapıyorsa), adalet varsa, hak hukuk yenmiyorsa iş tıkır tıkır işler. çalışanlar işini severek yapar. kargolar erkenden biterse elemanlar eve o kadar erken gider, prim alır. elemanları üzmemelidirler yani. arada sırada pasta börek çörek al gaz ver. zaten karşılığını alırsın, kurye de seni üzmez.

    ama şubede araç eksikse, elemanlar rapor alıp işe gelmiyorsa, devir kargo sayısı yüksekse kurye evine geç gider, ona göre iş yapar. kovulsa bile çoğu evli değildir sorumluluk olayı pek yoktur. başka bi iş bulur. içerideki temsilci de telefonlara yetişemez illallah der. üzerine müşterilerle tartışma yaşanırsa siz düşünün gerisini. ve bu yaşananların her gün tekrarlandığını düşünün. yönetemeyen yönetici de varsa işin içinde...

    iş in büyük kısmı şube yöneticisinde ve biraz da araç/eleman sayısında bitiyor.

    bir de acentelik sistemi var. oraya girersem ohoo...

    edit: mesela bu indirim çılgınlığı haftalarında normalde şubeye 500 kargo geliyorsa indirim haftalarında günlük iki üç katı kargo geliyor. geç saatlere kadar kargo dağıtımı yapılıyor. mesela bu akşam saat 8'de x firmasından beklediğim kargo geldi.
  • kargo takibinden sorumlu tutulanın alıcı olmasıdır.

    ne zaman ürünü satan aynı zamanda kargonun alıcıya iletilmesinden sorumlu tutulur, işte o zaman kargo firmaları iyi hizmet vermeye başlar.
  • bunun çok sebebi var. bence en büyük sebebi eğitim. iş bulamayan kim varsa kargocu oluyor. olabilir bunda bir problem yok ancak işe giren kişilere gerekli eğitimlerin verilmediği düşüncesindeyim. önce işe girecek olan kişilere nasıl çalışılması gerektiğinin anlatılması gerekiyor. çalışanların ise yapacakları işi benimsemeleri gerekiyor. kimse sizi zorla çalıştırmıyor. kendinize yakıştıramıyorsanız bu işi farklı iş bakacaksınız. doğal olarak çalışan zorla iş yapıyorsa ürünlerin teslimatının zamanında olmasını kimse bekleyemez. şimdi çalışma şartları vs. diyeceksiniz ama kusura bakmayın önce işinizi düzgün yapacaksınız sonra o yaptığınız iş için şartlarınızın iyileştirilmesini bekleyeceksiniz. zamanında teslimat yok yüksek katlara ürün çıkarmamak için türlü bahaneler adrese gelmeme olayı demiyorum bile. kısacası önce çalışanların işini sevmesi gerekiyor yoksa bu firmaların düzeleceğini sanmıyorum.
  • türkiye'de işini düzgün yapmayan tüm firmalar gibi düşük maaşlı personel çalıştırma politikasıdır. kalifiye bir personeli çalıştırmak maliyetli olarak görüldüğü için asgari ücrete talim edebilecek kim varsa toplar. ortaya çıkan işleri de kendilerine benzer.
  • maliyeti azaltmak amacıyla yoldan geçeni çevirmek bunun en büyük nedenlerinden biri. şöyle de bir şey var, iş yükü çok fazla. bu kadar yoğun çalışma şartları altında her insan ister istemez kaliteyi düşürür, düşürtür.
  • paketi alıp adrese bırakmak için donanıma gerek yok.asıl mesele yetersiz eleman çalıştırılması.çalıştırılan elemanlarada 15 saat mesai yaptırılması durumudur.
    kredi kartımı almak için ptt merkez depoya gittiğimde orada çalışanlara hak verdim.çünkü inanılmaz yoğun ve devlet olmasına rağmen yeterli eleman yok.devlet böyle çalışıyorsa özeli hiç düşünemiyorum.
  • sebebi bütün kargo firmalarının bireysel hizmet payından elde ettiği gelirin, kurumsal hizmetten elde ettiği gelirden kat be kat aşağıda olmasıdır. örneğin x kargonun 1 yılda şirketlerle yaptığı işler %90 seviyesindeyken, şahıslarla yaptığı iş maksimum %10’luk bir dilimi kapsıyor.
  • kendimce,
    üniversite mezunu insanı alıp kargocu yaparsak yani buna zorlarsak, başka çıkış yolu birakmaksak olacağı bu.
    keza polis olanlar, hayali polis olmak olanları söz konusu etmiyorum.
    size göre saçma olabilir ancak yıllarca muhendis, öğretmen vs olmayı hayal eden insana farklı bir iş sunulursa ve mecbur kalırsa olacağı bu.
    işini sevmeyen insanlar, yarım yamalak işler.
    burada lise mezunu kişilerde örnek verilebilir, lise mezunu olup ticaret yapmak isteyebilir ancak sermaye olmadığı için bu hayalle farklı bir iş yapması asla sermaye elde edememesi kişinin işine karşı bir nefret oluşturur.

    demem o ki , asla sağlam kargo alamayacaksınız. şansınız yoksa tabi.
hesabın var mı? giriş yap