• a. carotica'nın bir bölgesinde bulunan aterom plağını temizlemek amacıyla yapılan operasyon.
    nasıldır neye benzer buyrun link http://www.youtube.com/watch?v=z-2wsztt3ba
  • karotis arter yani şah damarı daralma ve tıkanmalarında yapılan operasyondur.

    kısa anatomi: karotis arterleri boyunun her iki yanında yer almaktadır. esas olarak boyunda ikiye ayrılmaktadır iç (internal) ve dış (eksternal) isimlerini almaktadır. karotis arter hastalıklarında müdahele edilen damar iç (internal) karotis arterdir. iç karotis arteri beyinin esas kan akımını sağlayan damardır.

    endikasyon: felçlerin %10-30'u şahdamarında ki daralmalar ve bu damarlardan kopan pıhtıların beyinde ki ana damarları tıkaması nedeniyle meydana gelmektedir. bu nedenle daralma nedeniyle azalan kan akımını normale getirmek ve daha önemlisi felç riskininin önüne geçmek için tıbbi kılavuzlara (guideline) uygun olarak bu operasyon gerçekleştirmektedir.
    operasyon kalp ve damar cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.
  • carotid arter ligasyonundan sonra beynin likefaksiyon nekrozundan nasıl kurtulduğuna bir türlü anlam veremediğim hede.
  • karotis tıkanıklığı bulunan hastanın tıkanıklık derecesi % 50yi aşınca yapılması vacip olan tedavi yöntemi.
  • tıbbi türkçe literatürde karotis olarak yer alan şah damarı tıkanıklıklarında uygulanan tedavilerden biridir. ingilizce tıbbi literatürde carotid endarterectomy olarak geçer ve çogunlukla cea olarak kısaltılmaktadır.karotis arter boynun sağ ve solunda olmak üzere 2 tanedir ve beynin 2 farklı anatomik beslenmesini sağlayan arteryel sistemden en önemlisidir. anatomik olarak hedef damar şah damarının boyunda ki ana gövdesi (bkz: common carotid arter) ve beyne giden ana dalıdır (bkz: internal carotid arter). yapılan operasyon, bu damarlarda belirli oranda gelişen daralma (bkz: stenoz) (bkz: stenosis) veya tıkanma (bkz: oklüzyon) (bkz: occlusion) durumunda ameliyatta geçici süre bu bölgedeki kan akımı engellenerek şah damarının içi açılması ve soruna neden olanların aterom plağıtrombüs sıyırılarak çıkartılmasıdır.
  • doktorlar dahil insanların bu cerrahi konusunda kafasını karıştıran en önemli noktayı vurgulamak için yazılan bir entrydir.
    öncelikle temel bir kaç nokta:
    1-damarlarda darlıklar yüzde oranı verilerek ifade edilir. %60, 70, 99 gibi.
    2-semptomatik karotis arter hastasının türkçe anlamı: karotis damar daralması -yüzde kaç olursa olsun- nedeniyle son 6 ay içinde geçici-iyileşen felç geçirmiş, nörolog tarafından bu durumun onaylandığı hasta grubudur. (bkz: tıa), (bkz: tia), (bkz: gia), (bkz: nondisabling stroke), (bkz: sekel bırakmayan felç)
    3-asemptomatik hasta grubu: karatis damar daralması -yüzde kaç olursa olsun- herhangi bir problem yaşamadığı nörolog tarafından da onaylanan hasta grubu.
    evet, gelelim kafa karıştırıcı noktaya:
    %60-99 arası darlığı bulunan (eşşek gibi daralmış damardır işte) 'asemptomatik' hasta grubuna cerrahi tedavinin faydası küçük olduğu için ancak 5 senelik yaşam beklentisi mevcutsa ve deneyimli bir cerrahi ekip varsa yapılması düşünülebilir denmektedir. yani 1980 li yıllardaki darlık var haydi ameliyata olayı yoktur. tabii ki bu güzel bilgi 2000 öncesi hemen ameliyat masasına yatıp ameliyat olan güzide insanların bilgileri toplanarak elde edilmiştir.
    (bkz: nazimiyiz neyiz)
    yani sözün kısası semptomatik olup şöyle felç filan geçirip gelin * ameliyathane kapımız sonuna kadar size açık, kuzucuklarım*
  • karotis endarterektomi adı verilen karotis (şah damarı) ameliyatları, şah damarının daralması ile bu bölgeye kan akışının gitmemesi sonucu daralması sebebiyle ortaya çıkan felç veya inme gibi önemli sorunları engellemektedir. günümüzde oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
  • karotis arter inin mevcudiyeti itibari ile ölüm ve felç riski yüksek olan; şah damarı diye bilinen aort damarının tıkanıklığının giderildiği operasyon*

    doktorumuzun söylemine göre her 100 hastadan 96sı iyileşirken 4ü ya felç geçiriyor ya da vefat ediyormuş.

    ancak bu dertten muzdarip olan biri varsa fikri olsun diye yazmak isterim.

    siyami ersek hastanesi doktorlarından dr. evren müge taşdemir mete ve prof. dr. gökçen orhan tarafından %82 tıkanıklığa sahip 71 yaşındaki erkek hasta opere edilmiş ve sağlığına kavuşmuştur.

    canım ata'mın da dediği gibi beni türk hekimlerine emanet ediniz
hesabın var mı? giriş yap