• tarihi ipek yolu'nun canlandırılması açısından en önemli adım olarak nitelendirilen ve türkiye ile kafkaslar enerji hattının ardından demiryolu ile de birbirine bağlayacak proje.

    bakü-tiflis-kars demiryolu projesi anlaşması, gürcistan cumhurbaşkanı mihail saakaşvili, azerbaycancumhurbaşkanı ilham aliyev ve başbakan erdoğan arasında tiflis'te imzalanacak.

    http://www.trt.net.tr/…t/hdevam.aspx?hid=169523&k=0
  • ermenileri oldukça işkillendiren projedir zira sözkonusu demiryolunun güzergahı ermenistan ı tamamen izole etmektedir. ayrıca bir yıl öncesine kadar amerika daki ermeni lobisinin etkisiyle eximbank ın gürcistan a kredi vermeye yanaşmayarak projenin gürcistan ayağına sekte vurması, bu durumu doğrulamaktadır, lakin azerbaycan ın 25 yıllık vade ve yüzde bir faizle 200 milyon dolarlık krediyi gürcülere sunarak cillop gibi bir harekette bulunması, projenin önünde artık hiçbir engel bırkmamış ve daha dört gün evvel sözkonusu demiryolunun temelleri tiflis te atılmıştır.

    (bkz: hayırlı olsun)
  • gürcistan'ın bile projeye bin bir havayla, lütfedercesine katıldığını düşünecek ermenistan fikri şaka gibi geliyor. gerçi gürcüler de haklı, ne demek bir süreliğine sizin sınırları bizimkine katalım! bizim mühendisler de pek yaratıcı canım.
  • türkiye - ermenistan - azarbeycan hattında bir tren yolu vardır. uyguladığımız ambargo nedeniyle bu yol kullanılmıyo yıllardır ve ermenistan bu sebeple çok sıkıntı çekiyor. elbette bizde ekonomik olarak zarara uğruyoruz azarbeycana direk demir yolumuz olmadığı için. azerbeycanda sıkıntı çekiyor. bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için bu tren yolu projesi ortaya atıldı. bu sayede azerbeycan ve türkiye rahatlarken ermenistan tek sıkıntı çeken ülke olacak ve izole olmaya devam edecek. bu sebeple ermeni lobisi var gücüyle engel olmaya çalışıyor ve abd dahil hiçbir ülke desteklemiyor. kredi alamadığımızdanda kendi yağımızda kavrulacağız. enson abd senatosundan katılanlarında olduğu dünya erivan tren yolu sempozyumu (salladım ama adı buna benzerdi) bu tren yolunun kullanıma açılmasını felan isteyerek konferansı bitirmişti.

    kaynak gerekir bu yazıya değil mi bulamadım. ama uzun süredir dikkatimi çeken ve takip etmeye çalıştığım bir konu bir haberde okumuştum.

    birde bu var tren yolunun varlığını teyit eden bir yazı http://carnegieendowment.org/files/radikal.pdf
  • gürcistan bölümünde inşaat işleri durmuştur
  • gurcistan ve azerbaycan'in demiryolu hat açıklığı rus standarti (1520 mm) oldugu ve bizimkinin standart hat acikligi (1435 mm) oldugu icin break-of-gauge kacinilmaz olacaktir. yani kars'ta vagonlar ve lokomotif degismek zorundadir. cok bir sıkıntı olacagini sanmiyorum. ya da gurcistan icinde 3. bir ray daha eklerler.
  • bugünkü açıklamaya göre; türkiye kısmının bu yılın sonunda, hattın da 2015 yılı içinde tamamlanacağı yönünde.

    istanbul'daki projelerin en az +2 yıl ile tamamlandığını düşünürsek, en erken açılış tarihinin 2017 yılı olacağını hesaplayabiliriz
  • 21. yüzyılın ipek yolu: kars-tiflis-bakü demiryolu projesi’nin önemi - mustafa metin kurt

    kafkasya’nın nitekim en büyük jeopolitik özelliği; avrupa’yı asya’ya bağlayan trans geçide sahip olmasıdır. teknoloji çağından önceki ticaret ağı asya’dan kafkasya’ya, oradan anadolu’ya ve anadolu’dan avrupa’nın çeşitli bölgelerine doğru ilerliyordu. bu çağlarda kafkasya ve anadolu’da hâkimiyeti sağlayan medeniyetler, devletler veya imparatorluklar, aynı zamanda ipek yolu ticaret ağının kontrolünü de sağlamış olmaktaydılar.

    dünyanın yuvarlak küre olmasının kanıtlanması, amerika kıtasından yahut ümit burnu’ndan, uzak doğu asya’ya yeni ticaret yollarının oluşturulmasından sonra önemini yitiren ipek yolu, günümüzde tamamen ortadan kalkmış durumdadır. küreselleşmeye paralel olarak yeni ulaşım ve ticaret ağlarının oluşturulması, hava ve deniz yolu ticaretinin canlanması ve özellikle deniz yolu ticaretinin daha ucuza mal olması, günümüzde kara yolu ticaretinin önemini azaltmıştır. günümüzde karayolu ve demiryolu ticareti, bölgesel çapta devam etmektedir.

    türkiye, jeoekonomik ve jeopolitik açıdan, kafkasya ile köklü bir kültür ve ekonomik bağına sahiptir. sscb’nin[1] dağılması, türkiye’nin uyguladığı kafkas politikalarında siyasi manevraya yol açmıştır. türkiye, sscb’nin dağılmasının ardından gürcistan ve azerbaycan ile yeni siyasi, ekonomi ve kültürel anlaşmalar yapmıştır. bu anlaşmalardan biri de; 7 şubat 2007 tarihinde, türkiye, gürcistan ve azerbaycan devlet liderlerinin tiflis’te imzaladığı kars-tiflis-bakü demiryolu projesi’dir.

    ekonomi, ticaret ve enerji alanında, bölgesel işbirliğinin dünyadaki en büyük örneklerinden birini kafkasya oluşturmaktadır. sscb’den ayrıldıktan sonra, uluslararası ticaret ve enerji işbirliği arayışında olan azerbaycan için 21. yüzyılın projesi olan btc petrol boru hattı[2] ve önümüzdeki senelerde gerçekleştirilmesi planlanan bte doğalgaz boru hattı[3] büyük faydalar sağlamaktadır. bu enerji ve ticaret projeleri, transyol güzergâhında bulunan gürcistan’a da büyük bir olanak sağlamaktadır. gürcistan için bu olanaklar hem ticaret, hem de istihdam potansiyelini güçlendirmiştir.

    enerji alanında yapılan bölgesel kalkınma ve işbirliğinin ardından, ktb demiryolu projesi’nin de hayata geçmesi ile birlikte, ulaşım ve ticarette olanaklar artacaktır. 2015’te faaliyete geçmesi planlanan demiryolu hattı için, birçok sanayi, gıda ve hammadde mal ve hizmetleri de hem gürcistan’a, hem de azerbaycan kolaylıkla ve daha ucuz bir şekilde ulaşacaktır.

    projenin ismi; orta çağ’ın en büyük ticaret ağı olan ipek yolu’ndan esinlenilerek; kars-tiflis-bakü demir ipek yolu ismini almıştır demiryolu hattının tamamı 185 km olup, toplam maliyeti 450 milyon abd doları’dır. hattın 76 km’si türkiye’den, 29 km’si gürcistan’dan, 80 km’si de azerbaycan’dan geçmektedir. hat; türkiye’nin kars şehrinden geçerek, oradan gürcistan’ın ahıkelek ve tiflis şehrine, oradan da azerbaycan’ın başkenti bakü’ye ulaşacaktır. bu sayede, bölgedeki demiryolunun gelişmesi akabinde, istasyon şehirleri büyük bir ticaret ve turizm ivmesi kazanacaktır.

    2000’li yıların başından bugüne bakıldığında, azerbaycan-gürcistan-türkiye üçlü ilişkilerinde; enerji ticaretinin işbirliğinin ardından, mal hizmet ticareti ve ulaşım ağının işbirliğinin gelişmesi, türkiye’nin kafkasya için geliştirdiği politikalara ne düzeyde önem verdiğini açık şekilde göstermektedir. ayrıca, enerji, ulaşım ve ticaret faktörleri ile birlikte, 1991 sonrası bölgedeki ekonomik canlılık artmıştır. bölgedeki üçlü işbirliğinin ardından, türk yatırımcılar için büyük bir ilgi alanı oluşmuştur.

    mustafa metin kurt

    kastamonu üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü

    [1] sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği (1917-1991).

    [2] bakü-tiflis-ceyhan.

    [3] bakü-tiflis-erzurum.

    kaynak: http://politikaakademisi.org/…olu-projesinin-onemi/
  • 21 kasim 2007 'de 3 ulke cumhurbaskani katilimi ile temel atilmis olan hattin 2017 'de seferlerinin baslayacagi duyuruldu.
    " demiryolu hattı azerbaycan'ın başkenti bakü şehrinden gürcistan'ın tiflis ve ahılkelek şehirlerinden geçerek türkiye'nin kars şehrine gidecektir. bu demiryolu hattı azerbaycan'la türkiye'yi birleştirmeyi amaçlamaktadır. demiryolunun tamamı 838 km. demiryolunun 76 km'si türkiye'den, 259 km'si gürcistan'dan, 503 km'si ise azerbaycan'dan geçecektir. "
    "ilk etapta 1 milyon yolcu, 6,5 milyon ton yük. ama önümüzdeki 10 yıl içinde 3 milyon yolcu, 15-17 milyon ton yüke ulaşacak bir potansiyel mevcuttur. "

    https://tr.wikipedia.org/…flis-kars_demiryolu_hattı

    http://www.milliyet.com.tr/…ars-yerelhaber-1178430/

    http://www.hazar.org/…ryolu_hatti_projesi_1150.aspx
hesabın var mı? giriş yap