• keçiboynuzunun yunanca adı keration. ingilizcede carob, arapçada ise kırrat.
    keçiboynuzu tohumu yüzyıllar boyunca elmas ölçmek için kullanılmış. elmaslar keçiboynuzu tohumu ile tartılarak satılmış.
    bu yüzden keçiboynuzu, kırat ya da karat denilen ölçüye adını vermiş.

    profesör dr. aydın akkaya şöyle yazıyor: "keçiboynuzu çekirdeği doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur... bütün tohumlu bitkilerden yalnız keçiboynuzu uzun süre suda bekletildikten sonra filiz verebilir. bu hem çok kuruduğu ve meyvesinden çıktıktan sonra son ve sabit ağırlığını aldığı için hem de içine su alması olasılığının çok az ve çok uzun zamana bağlı olduğu içindir.
    bu nedenle araplar, selçuklular ve osmanlı döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır... dört tanesi bir dirhem eder. dirhem değişmekle birlikte 3 gr. ağırlığı temsil etmektedir... satıcı iki dirhemlik bir şey satarken (8 çekirdek) lütfedip 1 çekirdek fazla tartarsa bu, malı alan kişinin itibarını gösterir.
    olağandan fazla giyinen, süslenen vb. kişilere de "iki dirhem bir çekirdek" denmesi bundan kaynaklanmaktadır."

    http://www.milliyet.com.tr/…/19/yazar/livaneli.html
  • 3 gram balını tadacaz diye kilolarca odun yedirten şey.
  • dün akşam 2 saatimi hakkında araştırma yaparak geçirdiğim bitki.
    çok uzun süredir öksürüyorum, son 10 gündür nefes aldırmayacak kadar fazlalaştı, geceleri uyuyamaz oldum. zatürre geçmişim de olduğundan defalarca doktora gittim, çeşit çeşit ilaçlar kullandım, yok bana mısın demedi. keçiboynuzunu da duymuştum, öksürüğe iyi gelir, nefes açar vs diye ama denememiş ve deneyeni görmemiştim. bir arkadaşımın getirdiği keçiboynuzları da uzun süredir buzdolabında bekliyorlardı, akşam artık dayanamaz olunca bir umut araştırdım, kaynatıp suyunu içmeye karar verdim. tadı da çok güzeldi üstelik, ben o kadar iyi olabileceğini ummuyordum, veee derken sabah şahane bir şekilde her sabah kriz geçirtip bayıltana kadar süren öksürüğüm olmadı, derin nefes alabiliyorum... bugün yine içeceğim, bilsem bu kadar çabuk etki edeceğini, bu kadar basit bir şeyin böylesine faydalı olabileceğini bu kadar süre çekmezdim lanet öksürüğü.
  • şimdi efendim eskiden inanilirmis ki bu zimbirtinin cekirdeklerinin agirligi sabitmis. bu nedenle de agirlik birimi olarak kullanilmis. 4 çekirdek=1 dirhem eşitliği kullanılmış hep. iki dirhem bir cekirdek lafi da bir olcum yaparken saticinin iki dirhem olctukten sonra musterisine kiyak gecmek amaciyla 1 cekiregi de kendisinin vermesinden cikmistir. bu musteriler kalantor olduklarindan iki dirhem bir cekirdek giyiniyor denilirmis. ha derseniz ulen 2 dirhem ne almis adam da neresi kalantor olmus, bu zimbirtinin cekirdeginin arapcasinin kirat oldugunu belirterek entrymi sonlandirayim. bir baska genel kultur sohbetinde bulusmak uzere...
  • cekirdeklerinin agirligi hep ayni olan super enteresan sey..
  • çocukken gerçekten keçi boynuzu zannettiğim hede. birde bakardım çok sert değil ve küçük, yavru keçilerin boynuzlarını kesiyorlar zannederdim. çok üzülmeme rağmen sırf meraktan yemiştim ve zavallı keçileri düşünüp vicdan azabından kıvranmıştım.

    (bkz: çocukluk dönemi sanrıları)
  • yarim kilo keci boynuzu alinir,ufak parcalara bolunur,300 gram seker, bir sise etil alkol,iki sise su eklenir.golge bir yerde 2-3 ay bekletildikten sonra suzulur;hos kokulu harika bir likorunuz oldu;yarasin..
  • direk boruya işler.
  • bugün itibariyle mailboxıma intikal etmiş, kaynağı belirtilmemiş bir makalenin içeriği. çok faydalı olacağını düşündüğümden sizlerle de paylaşayım dedim.

    keçiboynuzu nedir?
    anadolu’da bazı yörelerde harnup olarak da bilinir. yeryüzünün en eski bitkilerinden olup anavatanı olarak güney anadolu, suriye, kıbrıs, yunanistan, ispanya, fas, tunus, cezayir, filistin ve libya olup memleketimizde, antalya, mersin, silifke, datça dolaylarında yaklaşık 1500 km2lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir. keçiboynuzu, yetişmeye başladığı ilk 15 yıl meyve vermeyen bir bitkidir. meyveleri ilk başlarda yeşil olup, olgunlaştıkça kahverengileşen ve tam olgunlaşınca parlak kahverengi renk alır.

    keçiboynuzunun en büyük özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır. keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. bu etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında öylesine etkilidir ki; derhal sonuç almak mümkün olabilmektedir. ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemlerinde büyük bir başarıyla uygulanabilir. bir çok insan tanıdım, alerjik nefes darlığı çeken; bu insanlar yılın belli mevsimlerinde kortizon tedavisinden başka çare bulamayanlardı. öksürük krizlerinin ne denli şiddetli olduğunu anlatıyorlardı. keçiboynuzunu önerdiğim bu insanların çoğu daha hemen ertesi gün rahatlamaya başladıklarını anlatıyorlardı. guatr rahatsızlığından dolayı nefes darlığı çekenler de olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmişlerdir. keçiboynuzunda bulunan bazı etkin maddeler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
    keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan bir maddedir ki, bu özelliklerinden bazıları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
    analgesic - ağrı kesici
    antiallergenic - alerjiye karşı
    antiasthmatic - astıma karşı
    antibacteria - bakteri yok edici
    antibronchitic - bronşite karşı
    anticancer - kansere karşı
    antihepatotoxic - karaciğeri toksinden arındırıcı
    antioksidant - serbest radikalleri yok edici
    immunostimulant - bağışıklık sistemini güçlendirici
    antiviral - mikroplara karşı
    antiseptic - antiseptik
    cancer-preventive - kansere karşı koruyucu
    antinitrosaminic - nitrozamin yok edici
    bronchodilator - bronş genişletici
    antipolio - çocuk felçine karşı

    yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi gallik asit çok yönlü bir maddedir. bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir.

    akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkan. balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. sigara içenler keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle gözleyeceklerdir.

    keçiboynuzu, insanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir. özellikle sigara içen insanlarda akciğer kanserine yakalanma riskinin ne kadar yüksek olduğu, bu konuyla ilgili hemen her klinik deneyde ortaya konmaktadır.

    değerli okuyucu, bir insanın kendi kendine (sağlığı açısından) verebileceği en büyük zarar; sigara içmesidir. unutmayınız ki, sigara içmek sadece akciğer kanserine yakalanma riskini artırmıyor, genel olarak insan sağlığını olumsuz etkileyen zararlı bir alışkanlıktır.

    keçiboynuzu akciğer kanserini önleyen mükemmel bir meyvedir. ancak, akciğer kanserine yakalanmış olanlar için tedavi etme gücü çok zayıftır. ancak bir bitkinin hastalığı önleyici özelliği ile hastalığı tedavi etme özellikleri birbirlerinden farklı şeylerdir. işte keçiboynuzunun akciğer kanserini tedavi etmekteki gücünü artırıcı farklı etkin maddeler içeren ikinci bir bitkiye ihtiyaç vardır. bu ikinci takviye bitki kırmızı turptur.

    keçiboynuzunda kolestrol bulunmaması ayrı bir avantajdır. kaffein ve theobromine içermediği içinde tansiyon problemi olanların rahatlıkla kullanabilecekleri bir bitkidir. fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. bu nedenle osteoporoz rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir.
    ---------------------------------------------------------------------------
    keçiboynuzu (harnup) pekmezi
    faydaları:
    * kalsiyum bakımından çok zengindir (sütün 3 katı)

    * içindeki e vitamini sayesinde; öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir

    * balgam söktürür,göğsü yumuşatır,bronşları açar, sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına oldukça etkilidir.(alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.)

    * yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite etkilidir. mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. mideye kuvvet verir.

    * yüksek mineral ve vitamin içeriği ile de diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

    * yüksek doğal şekerler , zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitaminler (a , b , b2, b3, d) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.

    * yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer üzerine çok yararlı etkileri bulunmaktadır. kanın zehirli maddelerini temizler.

    *insanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir.

    *kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler

    *insan vücuduna giren radyasyonu dışarı atar.
  • olympos ta bolca bulunan aac
    bahcede kavalti yaparken altindaki masaya oturmak sakincali
    cat cut iniyolar kafaya
    ama newton deilsinki formul bulasin
    ho$ degil
hesabın var mı? giriş yap