• aslında çok basit olan eğitimdir. kedinize sağlıklı bir tuvalet eğitimi vermek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

    - öncelikle kediler tuvalet konusunda çok çok titiz hayvanlardır, onun mahremine özen gösterin. kuytu köşe bir yerde olsun. tuvaletini sık sık ellemeyin, sık sık da temizlemeyin.
    - piyasada satılan plastik tuvalet kaplarından bir adet edinin. bir paket de silika kum alın, ufak çakıl taşı formundaki kumlar patilerinde parmaklarının arasına sıkışabilir, hayvan sürekli yalandığı için bu kumdan parazit ve/veya mikrop - virüs kapabilir. dışkısının ve çişinin bulaştığı bir nesneden bahsediyoruz sonuçta.
    - tuvalet kabına ilk önceleri az - 2 avuç kadar yeterli olur diye tahmin ediyorum - kum koyun.
    - yavru kediniz yeterli olgunluğa ulaştığında - yaklaşık 2 aylık civarı iken - sabah mamasını verdikten kısa bir süre sonra onu avucunuza veya kucağınıza alın, önce öpüp koklayın ve sevin. sizin sevginizi hissetmesi çok önemli.
    - hayvan tuvalet ihtiyacının geldiğinin sinyallerini verince onu alın ve tuvalet kabının yanına gidin. yine kedinize sevgi gösterdikten sonra onu kumun üzerine bırakın, hayvan önce ortamı bir koklasın ve ne olduğunu anlamaya çalışsın.
    - bir süre incelemesine izin verdikten sonra ön patilerini tutun, yavaşça ve kibarca kedi kumunu onunla birlikte eşeleyin. bir ya da iki dakika bunu yaptıktan sonra onu serbest bırakın ve dikkatlice izleyin. eğer tuvaletini yapmıyorsa azarlamayın veya zorlamayın. tuvaletini yaptıysa onu yine öpün ve sevin, güzel sözler söyleyin.
    - son adımdaki işlemi birkaç gün tekrarlayın, eğer kedinizin herhangi bir sorunu yoksa en fazla 3-4, bilemediniz 5 gün içerisinde tuvalet eğitimini alacaktır. burada önemli olan ona olabildiğince sabırlı yaklaşmak ve bolca sevgi göstermektir. "bu salak hayvan anlamaz" demeyin, gayet de güzel sözden ve sevgiden anlıyorlar. zaten gariban bir hayvana salak diyorsanız onu hiç beslemeye kalkışmayın.
    - ve son olarak ilk birkaç hafta tuvaletteki kumu tamamen değiştirirken kirli kumun çok az bir kısmını kabın içinde bırakın ki hayvan çişinin veya kakasını kokusunu alabilsin ve tuvaletin yerinden emin olabilsin.
  • için kanserojen madde bulunan silica kum yerine çarli kumdan alın. zira kediler de kanser olabiliyor.
  • annesiz bir yavru kediniz var ise tuvaletini de kendiniz yaptırmanız gerekebileceğinden öğretmesi aslında çok kolaydır.

    şimdi gelelim basitçe nasıl yapıldığına. biberon vasıtası ile beslediğiniz yavru kedinizi her beslemeden 1-2 saat sonra kedi kumunun üstüne koyup karnını okşuyorsunuz. karnı okşanan yavru kedi tuvaletini oraya yapıyor. ince plastik eldiveninizi giyip kediniz bunu yaptıktan sonra eldiven giydiğiniz elinizi kullanarak parmak uçlarınızla kedinin görebileceği şekilde kumu hafif karıştırarak dışkıyı kapatıyorsunuz. tuvaletini kendi başına yapabilecek kadar büyüdüğünde farkedeceksiniz ki kediniz sizden gördüğünü uygulamaya başlamış ve kedi kumunu tuvalet olarak kullanmış olacaktır. bu sayede hiç "odanın orasına burasına pisliyor" demeyeceksiniz. taa ki kısırlaştırma zamanı gelene kadar, o ayrı bir konu.
  • 2 aylık olduğunda kumun üstüne bırakın o kendi yapar, kapatır zaten.
  • olmayacak iş değildir. biraz sabır...

    http://www.catsofaustralia.com/cat-toilet.htm
  • insanlardan bile titiz olan kedinin tuvalet yapacağı yerin temiz olması gerekir. mahremiyet de önemlidir tabi kedi için. kimsenin göremeyeceği bir yerde olmalıdır bunun tuvaleti. bizimki ne güzel ilk başlarda kumuna yapıyordu fakat sonraları epey şımardı. şimdi halı olsun, yemek kabı olsun, yemek masası olsun istediği yere yapıyor. tuvalet eğitimi bozuldu. hayır orada mis gibi kum var, gözlerden ırak. oraya yapsana lan çişini. niye bu huyu değişti bunun şimdi?
  • kum koy, bilio o :)
  • benim ufaklığı evlat edindiğim gün mama kabı tuvaleti evi vs herşeyi hazırdı. hanımefendi 3 aylıktı tanıştığımızda.

    ilk iş olarak gittim patilerini kuma sürdüm, bunu birkaç defa tekrar ettim. sonra kaçınılmaz sonu bekledim ve takip ettim. minnakın gidip tuvaletine ilk kez dışkılamasıyla da oh dedim. çünkü bir kere kokusunu bırakırsa gerisi tamamdır. nadiren hasta falan olduğunda ufak kazalar yaşadık tabii ama doğal bunlar. yaptığı yere sirke dökerek yanlış anlamalardan kaçınmak mümkün.
hesabın var mı? giriş yap