• gerizekalı gazetecilerin bok yemesidir. kıdem tazminatından zaten gelir vergisi kesilmez. kesilmeyen şeyin de iadesi olmaz.

    madde aynen şu şekilde:

    "27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı vergi usul kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir."

    kıdem tazminatı falan demiyor. bi boktan haberi olmayan gerizekalı gazeteci "iş, sonlandırma, tazminat" laflarını bir arada görünce kıçından uyduruyor "a-ha kıdem tazminatı" diye.
  • anlamadığımdır.

    kıdem tazminatından zaten gelir vergisi alınmıyor. sadece damga vergisi alınıyor.

    ihbar tazminatı olabilir o.
  • çok fazla teknik detaya girmeden konuyu anlatmaya çalışayım.

    bir işyerinden 3 şekilde ayrılabilirsiniz ;

    1 - istifa edersiniz ; bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı almadan gidersiniz , işsizlik maaşı vb. faydalardan yararlanamazsınız

    2 - firma sizi işten çıkarır ; kıdem ve ihbar tazminatınızı alır , sonrada hakettiğiniz süre boyunca işsizlik maaşından faydalanırsınız. bu şekilde olan işten çıkarmalarda bordronuzda kıdem ve ihbar tazminatlarınız gözükür , kıdem tazminatınızdan herhangi bir gelir vergisi kesintisi olmaz.

    3 - firma sizi işten anlaşma yolu ile çıkarır ; yani firma size der ki , ben seninle artık çalışmak istemiyorum çıkışını vereceğim ama gel anlaşalım senle sözleşme imzalayalım ben sana kıdem ve ihbar tazminatını vereyim üzerine de 2-3 aylık (bu firmadan firmaya değişir tabi) ek bir ödeme yapayım. tüm bu ödemeler (kıdem , ihbar ve ek ödeme) bordronuzda tek kalem olarak örneğin ek kazanç gibi gözükür.

    çıkan kanun sadece 3.örnekte anlattığım türdeki işten ayrılmalar için geçerlidir , 1.örnekte istifa etmiş olduğunuz için zaten herhangi bir kıdem ve ihbar tazminatı hakkınız olmuyor , 2.örnekte kıdem tazminatınızı herhangi bir kesinti olmadan alıyorsunuz.

    3.örnekte ise bahsettiğim ek kazanç ödemesi üzerinden gelir vergisi kesintisi olur , aslına bakarsanız bu ek kazanç ödemenizi kıdem tazminatı adı altında alsaydınız bu kesinti olmayacaktı. yeni çıkan kanunla bunda bir düzeltmeye gidiliyor. yani sizin ek kazanç olarak tek kalemde aldığınız bu ödemenin içinde kıdem tazminatı olarak değerlendirilebilecek olan kısım ( son aldığınız maaş x çalışma yılınız) için vergi alınmasının hatalı olduğuna karar verilmiştir. bu durumda kıdem tazminatı olarak alacağınız rakam üzerinden kesilen gelir vergisini iade olarak alabiliyorsunuz.
  • ben de interaktif vergi dairesi'nde bu işlemler için özel hazırlanmış sayfada (işlemlerim menüsünün altındaki: "ikale sözleşmesi veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında gelir vergisi iade talebi" bölümünden) başvuru yapmıştım bir ay önce. (başvuru için ikale sözleşmesi ve son bordronuza ihtiyaç oluyor).

    takibi de yine işlemlerim menüsünün altındaki "dilekçelerim/bildirimlerim/taleplerim ve durumları" bölümündeki "dilekçelerim" ekranında yapılabiliyor. bilginize.
  • bugün başvuru yaptık. bakalım ne zaman nasıl sonuçlanacak?
  • hiçbir yerde başvurularımızın nereden ve ne şekilde takip edilebileceğiyle ilgili bir bilgi/yönlendirme olmaması tam anlamıyla bir fiyaskodur.

    nasıl başvurulacağı net açıklanmış, hatta internetten başvuru kısmını da eklemişler e-devlet'e, tamam iyi güzel de 2 ay önce vergi dairesinden yapmış olduğum başvuru için bir barkod içeren numara vermişlerdi, bunu nereden takip edeceğimizi de söyleseydiniz?
  • mayıs ayında yaptığımız başvuru sonucu iademizi bugün aldık.
  • mart ayında yaptığım başvuru halen sonuçlanmamış ve ne durumda bilme şansım da yok güya bize iyilik yaptılar mahkemeye versem 8 ayda zaten alırdım paramı.

    ah benim güzel ülkem hakkımız olanı lütuf olarak gösterip sevindiriyorlar, onuda vermemek için süründürüyorlar .
  • başvurularının üzerinden birkaç ay ve daha fazla geçmiş olanların mutlaka telefonla ya da bizzat giderek ilgili vergi dairelerinden dosyalarının durumlarını kontrol etmesi gereken olaydır.

    çünkü vergi dairesinde çalışan bir arkadaşımın anlattığı kadarıyla, neredeyse her 3 başvurudan birinde sorun çıkmaktaymış (eksik evrak, yanlış evrak, farklı vergi dairesine başvuru vs.) ve bu kadar fazla kişiye telefonla dönüş yapacak iş gücü olmadığı için, bu eksiklikleri ancak başvuru sahipleri sorduğunda kendilerine bilgi olarak verilebilmekteymiş.

    o yüzden başvuruları üzerinden uzun zaman geçmiş olanlar mutlaka bilgi için ulaşsınlar vergi dairelerine, aval aval beklemesinler.

    benden söylemesi, hadi yine iyisiniz köftehorlar.
  • 7 ay olmasına rağmen ödemeler halen yapılmıyor. yapılmadığı gibi de doğru düzgün bilgi de alamıyorsunuz. işten çıkan vatandaşın parasını ışık hızıyla ayıkla ama ödemeye gelince beklet. ne ala memleket anasını satayım.
hesabın var mı? giriş yap