• yargıtay, "kiracı yüzde 25'lik kanuni artış talebi olan kira bedelinin fazlasını ödediği takdirde geriye dönük olarak ev sahibinden talep edebilir" dedi.

    https://www.cnnturk.com/…25-zammi-asana-emsal-karar

    kirataparları sinirden kudurtacak yargıtay kararıdır.

    %100 mü istiyorsun, yapalım deyip ödeyiniz. çıkarken verin icraya, faiziyle çatırrrr çatır alıp kudurtunuz.

    edit: "kiratapar nedir" diye mesajlar geliyeahh. kiratapar, kira geliriyle amerikan rüyası yaşama hayali kuran, hasbel kader varoşun ortasında tavuk kümesi kadar daire sahibi olmuş sonradan görmelere verilen isimdir. (bkz: kiratapar)

    edit2: adaletin kestiği parmak acımaz gencolar. kanunlara seve seve uyun. uymazsanız uydururlar :))) yok öyle kümes kadar ev sahibi olup arjantinli toprak ağası ayaklarına yatmak... severler güzeli gencüse, öperler kirataparı fazla kira isterüse :))))

    elden kira teklif edene "he he" deyin. anında maliyeye durumu bildirin. mahkeme kararıyla elden kirayı belgeleyin. inim inim inletirler merak etmeyin :))) seve seve öğrenecekler. güç bizimle olsun.

    edit 3: ekşicilerin ortalama iq seviyesinin 75 olduğunu unutmuşum. yargıtay kararı "%25'i geçemezsin" demiyor. herhangi bir miktar, yüzde belirtilmemiş. "yasa ile belirlenmiş kira üst sınırını aşarsa" diyor. yani temmuz 2023'e kadar %25, temmuz'dan sonra şayet %25 kararı uzatılmazsa, 12 aylık tüfe ortalamasının üstündeki artışlar kastediliyor.
  • her sikin sonuna ''tapar'' eklemek ne ara moda oldu lan!?
  • iş hukuku her zaman işverene düşman, bu tip işlerde hukuk hep kiracının yanında. kim niye yatırım yapsın bu amatör ülkeye?
  • eee bu durumda her kontrat bitiminde yeni nir kira bedeli üzerinden yeni sözleşme hazırlamak en makulü mü?? tabi böyle kiracı bulabilirsek..
    ya da kiraya verirlen 10 ayrı sözleşme imzalatın kiracınıza tarih ve kira bedelini boş bırakın filan mı?
    böyle şey olur mu? kiracı ve ev sahibi anlaşmışsa ve bu şartlarda oturmaya devam etmişse. 5 yıl sonra ev sahibini cezalandırmak nedir!
  • birisi enflasyonun altında kira artışı der, birisi boş evlerden fazladan vergi almak ister.

    isteyen kiralar, isteyen boş tutar. ev benim, size ne lan! sana 1.000 liraya ev kiralamak için mi 30 senedir çalışıyorum!
  • işte tahliye taahhütnamesinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. uğraşmayacaksın. tahliye taahhüdünü alıp her sene maksimum 2 senede bir tahliye edeceksin kiracıları.

    ekleme: gelen mesajlar üzerine bir ekleme ihtiyacı hissettim. taahhütname tarihi kontrat tarihiyle aynı olursa taahhütname geçersiz oluyor, işe yaramıyor. en az 15 gün, 1 ay sonrası tarihli olması gerekir.
  • kanun koyarak bir sorununu ancak ötelersiniz. bir tarafı ağrıyan insana aspirin verip ağrısını kesmek gibi bir şey. sorunun kökenine inilmedikçe çözülemez.

    sorun alım gücünün çok düşmesidir. öncelikle alım gücünün yükseltilmesi gerekiyor. almanya gibi gelişmiş ülkeler sorunu alım gücünü yükselterek aştılar.

    eğer yasalarla kiracıları çok kollarsanız ve mal sahiplerini ezerseniz, yeni konutları yapacak sermayedar bulamazsınız. halkta bu evleri yapamazsa bu sefer eski evlerde insanlar oturmaya devam eder. sonra en ufak bir depremde insanların ağzı kulaklarına gelir.

    mal sahiplerini çok kollarsanız bu sefer tüm sermaye betona kayar, kiralar artar, insanlar kazandığının büyük bir kısmını kiraya verir, piyasa kilitlenir, ekonominin çarkı yine çalışmaz.

    almanya gibi gelişmiş ülkelerde kiracının çok kollanmasının sebebi orada yeni ev yapacak sermayedarlara ihtiyaç olmamasıdır. zaten ülkenin ekonomik durumu iyi, alım gücü eşit olarak paylaşılmış, buna ihtiyaç duymuyorlar.

    yani yargı kiracıları bu kadar savunursa, ev yatırım aracı olmaktan çıkar, yapı stoğu eski olarak kalır, yeni yapılar ortaya çıkmaz, boş arsa sayısı artar, bu sefer ev sayısı azalır, kiralar yine artar.

    ülkenin alım gücüne göre ekonomisine göre kiracı-mal sahibi dengesi gözetilir. eğer alım gücü gelişmiş ülkelerdeki gibi yüksekse o zaman kiracı tarafına kaydırırsın ama alım gücü düştüyse o zaman mülk sahipleri tarafına kaydırırsın.

    hatta alım gücü düştüğünde, kiracıları bu kadar korumaya kalkarsanız bir kesim ev bulamaz. mülk sahipleri zaten kiraya zam yapamıyorum, o zaman gider en garanti kira veren adama evi kiralarım der ve bir süre sonra paranızla bile ev tutamayacak noktaya gelirsiniz.
  • vicdansız ev sahiplerine dert olmuştur, vicdansız kiracı yok değil mi? elbette var. fakat vicdansız ev sahibine düştüğünüzde en azından bu karar kiracıyı korumuş olacak. sevindirici karar ve gelişmedir. gelecek maaş zammından dolayı maaşının %70-80'ini kiraya vermekten kurtulur bir kesim.
  • artık ev sahipleri tahliye taahütnamesi almadan ev kiralamaz oldu. şimdi güzel kardeşim üç beş sene, piyasanın altında bir kiraya oturabilirsin. ev alabilecek maddi gücün yoksa geçmiş olsun. oturduğun ev de sözleşmen bitince, mal sahibin seni evden çıkartınca, yeni ev bakmaya başlayınca, tahliye taahütnamesi imzalamadan bir ev bile tutamayınca, hayvan gibi kiraya ev tutmana rağmen tahliye taahütnamesi yüzünden diken üstünde evde konaklıyacaksın. kiralar yine yeniden ebesinin nikahını mı gördü? bu kez ev sahibinin elinde tahliye taahütnamesi var. ne derse kabul edeceksin. mecbur napcan. belki o zaman anlaşılır, mesele yüzde yirmi beş zam değil. mesele başka.
  • şimdi ev sahiplerinin emlakciları silkelemenin zamanı geldi. uyduk sana yarr. yedik
hesabın var mı? giriş yap