• özellikle lise 2 ye geçen öğrencilere, alan ve meslek seçiminde kolaylık sağlamak amacıyla yapılan en az 100 sorudan oluşan, doğruluğu tartışılan testler.
  • işe alımlarda da kullanılan insan kişiliğini dışadönüklük, endişe düzeyi, gerçekçilik, bağımsızlık, otokontrol faktörlerine göre değerlendiren ve genel kişilik eğilimlerini özetleyen test.

    ama ne kadar doğrudur tartışılır. bütün seçenekleri 2 şıklı düşünen esneklik payı bırakmayan şartlarda** değerlendiren testler.

    daha sonra bu testler iş görüşmesinde ayağınıza dolanır. sorarlar size: "kişilik testinde *hem sonuç odaklı hem idealist çıkmışsınız* buna ne diyeceksiniz?" artık açıkla açıklayabilirsen...
  • mühendis olmaya ramak kalmışken güvenlik görevlisi ve muhasebeciliğin bana daha uygun olduğunu söyleyen, girişimcilikten uzak durmam gerektiğini söyleyen hede.

    sonuçlarının bir kısmı tutarlı, doğru. ancak sorular çok sakat, seçim yapılması gereken iki uç noktanın birbiriyle ilgisi yok örneğin.

    rüya yorumu gibi birşey olduğunu düşünüyorum.
  • kendilerine kurumsal diyen çeşitli kuruluşların işe almak için uyguladıkları ne idüğü belirsiz testler. sundukları detaylı raporda maskeniz ve gerçek kişiliğiniz tarzı abudik gubudik yorumlar yer alıyor. ben bugün bi banka için çözdüm bunu. teste başlamadan önce "bazen tüm seçeneklerin hepsi size çok uyuyor gibi gelebilir ama ne olursa olsun bir cevap vermek zorundasınız, önemli olan tutarlılık" dediler bana. "hımm tamam" diyip başladım. uyarıyı da aldım ya uyanıklık yapıyorum, sorular değiştikçe birinde istatistik diyo, birinde veri diyo, birinde analiz diyo ben anlıyorum onların aynı şey olduğunu "hehee çakallarr" moduna giriyorum falan. neyse soruların çoğuna yenilikçi, detaylara çok takılmayan, hızlı kararlar alan, insanlarla konuşmayı seven gibisinden kendi çapımda bana uyduğunu düşündüğüm ne kadar şey varsa işaretledim artık yalan yanlış ama son derece tutarlı. ve o soruya geldim. numarası 85. kendime en çok ve en az uyanı işaretleyeceğim. tam olarak şöyle:

    -geleneklere bağlı yaşamayı severim
    -detaylı raporlar sunmayı severim
    -seçimlerimi yaparken çok düşünürüm
    -tanımadığım insanlarla konuşurken rahatsızlık duyarım

    ya şaka gibi ama o ana kadar çizdiğim portre bu seçeneklerin birebir zıttı. istesem bu kadarını denk getiremem. şimdi ne bileyim hangisine en çok uyar dedim, en az uyar dedim, zaten birbirinin aynısı 84 tane soru cevaplamışım, hafıza desen lüzumsuz ne kadar şey varsa yaşatmak için var sadece. biri anlatsın yahu lütfen nasıl tutarlı olunur arkadaşım bu testte? insanı zorla tutarsız yapıyolar yeminle. aklıma geldikçe uyuz oluyorum.
  • hemen hemen tüm işe alım süreçlerinin ön değerlendirme sonrasındaki ilk adımıdır. kişilik envanteri sonuçları sebebiyle başvurudan red yemek ise, insana "kişiliksiz miyim ben?" diye sordurandır.
  • sonuç. yani bir test * sonucunun kullanılması için elde edilen döküm. şimdi bu kadar bayağı bir tanım üzerine olaya çok haiz bir izlenim bırakmış olabilirim, lakin ki öyle değildir. gizemliliği hala bende saklı. belki de dünyada mutlak doğrunun olmadığı tek test. çünkü davranış bilimine dayanır, çünkü entellektüel sermayeye dayanır. işe alım sürecinde muzdarip olduğumuz bir aşama olduğu için, sözlük için var olan ''kime göre, neye göre'' mottosunu alıp iş dünyasına entegre ediyoruz ve; ''firma politikasına göre, işe göre'' diyerek uçsuz bucaksız bir seyahete yelken açıyoruz. hadi çık bakalım işin içinden çıkabilirsen!
  • (bkz: inovatif)
  • bir kişinin çok sayıda özelliğini****** saptamaya çalışır gibi görünse de aslında ancak tutarlı bir kişi olup olmadığını ve kendisini gerçekten tanıyıp tanımadığını ortaya çıkarabilecek bir ik hedesi.

    zira bu testlerde, kişinin karakteri örneğin 20 ana karakteristik özellikle sorgulanacakken mesela 100 soru sorulur; ama çok kolayca fark edersin ki içerik, 20 soruda bir tekrar etmektedir. her bir soru tersiyle, düzüyle, çaprazıyla tekrar tekrar sorularak bir anlamda çapraz ateş altında tutulur aday. sonuçta kişinin karakteriyle ilgili azıcık da olsa fikir sahibi olunabilmesi için bahse konu kişinin soruları %100 samimiyetle cevaplaması gerekir ki, aynı sorulara cevap verdikçe oluşan bayma durumundan dolayı konsantrasyon dağılabilir ve bir yerden sonra "artık bitsin la!" diyerek sallapati işaretlemeler yapılabilir.

    ama olur da sonuna kadar dayanıp sallamasyon cevaplar vermekten kaçınılabilirse, işte o zaman kişilerin aynı soru 5 farklı şekilde sorulduğunda aynı cevabı verip vermeyişi göz önünde bulundurularak tutarlı bir karakteri olup olmadığı hükmüne varılabilir.
hesabın var mı? giriş yap