• henüz icat edilemeyen filmdir. şimdiye kadar bi' insan evladının da çıkıp, "ya götüm gibi kitaptı, okurken afakanlar bastı. ama filmi tam bir başyapıt!" dediğine rastgelmedim. hep aynı şeyler. 'yeaa o kitaptaki atmosfer yok, o betimlemeler, o anlatım...; daha neler neler vardı kitapta çoğu es geçilmiş; ah bi de kitabını okusanız' şeklinde uzayıp gider hep. tamam amk en çok kitabı siz okuyosunuz. çok havalısınız, çok marjinalsiniz. he.
  • yoktur.
    kitaptaki tasvir, hikaye, kurgu okuyucunun hayal gucune göre şekillenir.
    kitabı okurken hikayenin içine girersin.
    oradaki hikayeyi kendi kafanın içinde ki sinema da zaten izlersin.
    kitaptaki kahramanları gözünde canlandırmaya çalişirsın.
    zaten kitabı okurken filmini kendi kafanda yönetip izlemişsindir, hatta başrolde oynamış bile olabilirsin.
    sonra aynı hikayeyi bu sefer başka bir sinemada başka oyuncularla izlersen, aynı tadı vermez, begenmezsin.
  • henüz o kadar uzun bir film çekilmedi.
  • gayet vardır.

    (bkz: the shining)
  • hababam sınıfı.
  • sebebi orijinalinden okunmamış olması muhtemel olsa da,

    (bkz: yevgeni onegin)
  • cekilmesi akla mantiga aykiridir. nedenine gelince...

    kitap okurken yonetmez sizsinizdir. senaryoyu istediginiz gibi yorumlayip, istediginiz kamera acilarindan zihninizde canlandirabilirsiniz. karakterleri kafanizda istediginiz bicimde canlandirabilirsiniz. filmde bu mumkun olmadigi icin, simdiye kadar cekilmis olan tum kitap filmleri, ilgili kitabin fanatikleri tarafindan yetersiz bulunmustur, gelecekte de yetersiz bulunmaya devam edecektir.

    diger taraftan... kitaptaki ballandira ballandira anlatilan ufak ayrintilar, filmlerde insanin gozune carpmaz. misal; dan brown, vatikan gizli odalarini oyle harika anlatir ki, filmini izleyip mekani gordugunde dumura ugrarsiniz. bu mu dersin. bu mu lan ? sizin hayal gucunuze karsi filmi ceken yonetmenin hayal gucu... savasin galibi belli.

    sinemanin sure kisitlamasina ise hic girmemek lazım aslinda. 2 saate sigdirilmak ugruna pic edilecektir film. kafanda kendi detaylarin ile olusturdugun 10 saatlik bir yapit yerine, hic tanimadigin birinin gozunden ticari kaygılar gudulerek de cekilmis bir film. olmaz.
  • külçe elmas gibi çok az rastlanılır.

    "the godfather" (1) de herşey yerli yerindedir.karakterler, mekanlar, anlatım..hangi zihin daha iyisini hayal edebilir ki..?

    "kelebek" de "ağır temposuna" rağmen iyi bir örnektir.
  • uzun sürede anlatılması gereken bir konu belirli bir süreye sıkıştırılmaya çalışıldığı için, asla olmayacak olandır.
hesabın var mı? giriş yap