• fazla abartı olmuş. elektronik eşyalara görevinin ikonu basılır. buzdolaplarında da soğutucu bölümünde kar işareti olması gibi, çamaşır makinesinde sıkma da dönen bir sembol bunması gibi yada klima da vantilatör ayarında rüzgar gülü işareti gibi örnekler çeşitlendirilebilir.

    kısacası güneş ısıtır kar soğutur. abartmaya luzum yok. kimse kafasından sembol uydurmaz.
  • aynı işaretleri yatakların yazlık ve kışlık yüzeyleri için de kullanıyorlar, sanırım geçen yaz bu mantık yüzünden pistim geceleri
  • çok haklı bir saptama. ben de bunu dusunmusumdur hep. insanın yalnız olmadığını bilmesi ne güzel. ama bir yandan da fazla karistiriyormuyuz aklımızı. düz düşünmek dahami iyi. dahami az yorucu. kim bilir?
  • tespit gibi tespittir. yillarca bunun sıkıntısını çekmiş biri olarak yazar arkadaşı tebrik ediyorum. vertical, horizantal konusu ise bir arkadaşın laa olum vertikal yani tikine tikine işte demesiyle hayatımda bir muamma olmaktan çıkmıştır. ancak am ve pm halen bir bilinmezdir ve 300 kere ezberlememe rağmen öğrenememişimdir.
  • bunu yaşayan sadece ben olmadığım için çok mutluyum her seferinde klima ısınana kadar bekliyorum başında mal gibi böyle elimi uzatıp yüzüme üflenen havayı tahmin etmeye çalışıyorum
  • sözlük halkının gülümsettiği tesbittir:)
    sevgili sözlükçü arkadaşlarım; bulunduğunuz iklim konumunda o an en çok hangisi olsa sevinirdiniz diye düşünürseniz onu seçiniz.
    güneşli havada daha güneş istememek gibi:)(:
  • benim de kafamı epey karıştıran işaretlerdir. sınıfımdaki klimanin (midea) modlarina ısıtma ve soğutma yazmislar bu kafa karışıklığının önüne geçmek için. ama her klimada durum böyle olmuyor tabi.
  • bunları mevsim işareti olarak düşünenler (yaz/kış) geçiş mevsimlerinde klimayı hangi modda çalıştırmayı düşünüyorlar?
  • damla ve pervane işaretleri için de kafa karışıklığınız var mı merak ettim? ipucu burada bak iyi düşünün*
  • ısıtma ve soğutma modu arasındaki fark, klima iç ünitesi ile dış ünitesi arasındaki gaz çevriminin değişmesi olarak basitçe anlatılabilir.

    evaporatör (buharlaştıcı) ve kondenser (yoğuşturucu) diye iki kısımdan oluşur klima cihazları. yazın iç ünite evaporatör, dış ünite kondenserdir.

    mantık da şu;

    evaporatör (buharlaştıcı) içindeki gazı buharlaştırır. bunun için de ısıya ihtiyacı var ve ortamdaki sıcak havayı bunun için kullanıyor. sıcak havayı emerek gazı buharlaştırıyor. yani gaz, havanın ısısını alıyor, havanın sıcaklığı düşüyor ve doğal olarak ortama soğuk hava üflüyor.

    kondenser (yoğuştucu) ise tam tersi. yani çevrim içinde tekrar kendisine ısınmış ve buhar olarak gelmiş olan gazı yoğuşturup eski haline getirerek, tekrar iç üniteye yani evaporatöre göndermesi lazım ki çevrim devam etsin. bunun için de dışarıdaki soğuk havayı (gaza göre soğuk olan) kullanıyor. şuan sallıyorum ama gaz diyelim ki 80 c, dış ortam 40 c. bu durumda, gaz havanın düşük sıcaklığından faydalanıyor ve yoğuşarak tekrar iç üniteye gidiyor. bu arada dış ünite etrafındaki hava da ısınmış oluyor. bu sebeple yazın bile dış ünite fanlarından sıcak hava üflenir.

    kış mevsiminde bu üniteler tam tersi görev yapıyor. iç ünite sıcak hava üflüyor, dış ünite soğuk hava.

    basit olarak bu şekilde anlatabildim, umarım faydalı olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap