• doğma büyüme darıca'lı olarak bu durumu sözlüğe taşımak istiyorum. aydın, izmir gibi şehirlerde uzun süre yaşadığım için karşılaştırma imkanı buldum. kocaeli'nde sokaklarda, sahilde, otobüslerde asla muhabbet eden gülen insanlar göremezsiniz, devamlı bir mutsuzluk hali mevcut herkeste. insanlar hayattan bağlantılarını kesmiş gibi adeta. şehir toplu olarak depresyonda resmen.

    edit2: değirmendere sakinleri çok mutlu olduklarını belirtiyorlar ve onları genelleme dışına çıkartıyorum. :)
    edit3: anlık olarak cebeci'deyim burada herkes mutlu gibi. :)
  • yalnız değilsin kocaeli tüm türkiye seninle.
  • never give up kocaeli ...
  • 33 yilini değirmendere'de gecirmis biri olarak hic de mutsuz degildim. orada yasayanlar da mutsuz degildi. cok ozluyorum o gunleri. darica'da, korfez'de, gebze'de yasarsaniz tabi mutsuz olursunuz.
  • yer yer gözlemlenen bir realite. ama kocaeli’ni gebze, darıca, dilovası ve hereke’den ibaret görme hatasına düşülmüş. değirmendere ve karamürsel de kocaeli’dir ve bir ege sahil kasabasından farkları yoktur. insanları modern, yaşamı sakindir buraların.

    gel gelelim gebze ve çevresine… buradaki insanlar ekseriyetle mutsuzdur. yoğun göç almış bölgelerdir. doğma büyüme oralı olsan da illa bir yerlerden gelmişsindir. yok ben yerlisiyim diyen de ya mübadildir ya muhacir… savaş sebebiyle de olsa ekonomik sebeplerle de olsa göç göçtür ve travma yaşatır, bir kaç nesile de yansımaları kalır.

    bunun dışında bir de 5, 10 bin nüfuslu yerler 20-30 senede 300, 500 bin nüfuslara çıkınca, belediyeler altyapı-üstyapı yapıyım, insanlar huzur içinde yaşasın demeyip de siktiriboktan parklara milyonları yığarsa, çarpık kentleşme, dar yollar, trafik belası üstüne binerse, insanlar mutsuz olur.

    dar alanda bir çok değişik kültürün yaşandığı yerler buralar ve hakikaten iti bağlasan durmayacağı sokaklar var. son zaman mülteci nüfusu da patladı. trafik keşmekeş. ve en önemlisi asgari ücret için sabah altıda evden çıkıp, akşam altıda eve dönem yığınla insan var orada. onlar mutsuz olmasın da ben mi olayım.
  • senin de yaşadığın kentin sahillerinde sırayla petrokimya kağıt vs. fabrikaları kurulu olsun sen de suratın bir karış dolaşırsın. geceleri manzara böyle mk.
  • gebze için doğru olabilecek bir önermedir.
    ama diğer ilçeleri, özellikle kalabalık insancıklardan uzak yerlerde insanlar mutlular.
  • ekonomik seviyenin yüksek, eğitim seviyesinin düşük olduğu illerden biri.
  • yaşanılan şehirden bağımsız olarak, ülkecek içinde bulunduğumuz bu buhranlı dönemden kaynaklı ruh halidir o. ne yapsın ki insanlar, nasıl gülüp eğlensin? yoksulun daha da yoksul olduğu, vergilerin ve borçların insanların sırtına bindiği, yenilen bir kuru ekmeğin bile binbir zahmet karşılığında alındığı zamanlardayız. zengin kesim ise zaten otobüste, metroda, sahilde bulunmaz ki mutlu insan görelim. onlar genelde boğaza nazır yemeklerini yiyip, özel lüks araçları ile seyahat ediyorlar. hatta çoğu bu ara tatilde. onları görmemiz mümkün değil o yüzden. dolayısı ile fakir ve mutsuz insanlar çıkıyor her yerde karşımıza. hayatın koşuşturması içinde kendine yer edinmeye çalışan dar gelirli bir insan tasasız bir şekilde sohbet edip, gülüp eğlenemez. çünkü aklında hep ödenmemiş faturalar, yaklaşan kira ve krediler, boşalan buzdolabı vardır onun. yoksa kocaeli yaşanacak bir şehir aslında. dilovası ve çayırova tarafları fabrikaların yoğunluğundan dolayı ağır hava kirliliği içinde ama onun dışındaki yerler gayet yaşanılacak yerler. mesela benim evimden yürüyerek sahile inmek 15-20 dk sürüyor. evim deniz manzaralı. bahsedilen izmir, aydın gibi şehirlerde böyle bir evde benim buraya ödediğim kira ile oturmak mümkün değil. kalabalığı pek yok ayrıca. mesafeler kısa ve ulaşım kolay. daha ne olsun ama insanlar başka sebeplerden ötürü mutsuz ve bezmiş durumda. haliyle kafayı kaldırıp etrafına bakmıyorlar ki. ben de çoğu zaman kafamı kaldırıp manzaraya bakmıyorum. kafa rahat olmadıktan sonra nerde yaşarsan yaşa önemi yok sahiden.
  • dar bir alanda kalabalıkla ilişkilendirilebilir.

    çok uzun süre orada yaşadım, okulu orada okudum, çok mutlu sayılmazdım.
hesabın var mı? giriş yap