• kemik yaşının takvim yaşından geri, büyüme eğrisinin normal standartların altında olmasına rağmen standartlara paralel seyreden kısalık konstitüsyonel boy kısalığıdır.

    genelde lise başlarında kısa olan ancak lise 2-3'den sonra hızla boy atan insanlar ile görebileceğimiz bir durumdur. benzer bir aile öyküsü %60-90 oranında vardır, bu yüzden bu tip çocuklar 15-16 yaşlarında kısa kaldıklarında "senin baban da böyleydi" şeklinde bir cümle ile bol bol karşılaşırlar.

    doğumdaki tartı ve boyları normaldir; büyüme ilk 4-12 ay normaldir. 2-4 yaşa kadar büyüme yavaşlar ve boy 3 persentilin altına düşer. puberteye kadar 3 persentilin altındadır ancak büyüme eğrisine paralel bir seyir söz konusudur. puberte gecikir ve puberte başladıktan sonra büyüme hızlanır ve nihai boyları normaldir. kemik yaşları 2-4 yol geridir. bu duruö genellikle erkek çocuklarında görülür.
  • konstitüsyonel boy kısalığı ile ailesel boy kısalığı sıklıkla karıştırılır.

    her ikisinde de çocuk doğduğu zaman normaldir.

    konstitüsyonel boy kısalığı nda konstitüsyonel'in k'sı yani kemik yaşı geridir. ve genelde ergenlikte patlama yapıp normal boya ulaşırlar. %80'inde aile öyküsü vardır.

    ailesel boy kısalığında ise kemik yaşı ve takvim yaşı eşittir. bunlar hep 3 persantil'in altında seyreder.
hesabın var mı? giriş yap