*

  • koşmanın eklemleri ve kalbi ne denli zorlayabildiği düşünülürse, yürümenin biraz daha uygun gibi durduğu aktivite.

    yaşlanıyorum sanırım. öğlen sıcağı, sabahın körü, akşam karanlığı demeden bütün gün boş arsalarda top peşinde koşturduğum çocukluğumu düşününce, koşmak epey yorucu geliyor.

    ayrıca büyük şehirlerde koşacak alan bulmak da yürümeye nazaran daha büyük sıkıntı. yine de onca trafiğe, kalabalığa rağmen eşofmanlarını çekip koşabilen insanlara çok saygı duyuyorum.
  • yürümek ve koşmak arasındaki fark; ne hız olarak ne de biomekanik bir fark olarak açıklanabilirmiş. aradaki tek fark kararlılıkmış.
  • postacı yürüyüşü ile rahatlıkla bertaraf edilebilecek olan versus.
  • birim zamanda koşmak, birim mesafede yürümek üstündür.*
  • akciğer kapasitesine, kalp-damar sağlığına, kiloya, yaşa ve ortopedik yapıya göre her iki eylemin de avantajları olan karşılaştırma.

    özellikle bünyeyi yıpratacak kadar tempolu koşmak kesinlikle risklidir. yaşımıza uygun maksimum nabzı geçmeyecek şekilde koşu yapılabilir. bunun hesabı ise 220 sayısından yaşınızı çıkararak bulunur. mesela 50 yaşındaysanız; 220-50=170 yapar. 170 nabız ise dik bir yokuşu hızlı çıkarken ulaşılabilien bri seviye demektir ki, bunun üstüne çıkarsanız kalp krizi geçirebilirsiniz. elbette koşuya heveslenmeden önce kalp-damar sisteminizde bir sorun olmadığını da bir doktora baktımanız gerekir. 40'lı yaşlardan itibaren koşu yerine yürüyüş daha makul görünüyor, çok formda ve sağlıklı değilseniz ve mükemmel genleriniz yoksa....

    aslında insan vücudu düzlüklerde uzun mesafelerde av kovalayacak, aşil tendonun da katkısıyla verimli çalışacak şekilde evrimleşmiştir. ama tarih öncesi çağlarda bu avcı toplayıcıların 40 yaş ve sonrasını görme olasılığı pek yoktu. günümüzde ise malum pek çok etken sayesinde insanın yaşam süresi uzadı. beslenme, barınma, tıp bilimi, diş hekimliği, hatta uzun barış dönemleri bizim genetiğimizi de değiştirmeye başladı. uzun yaşıyoruz, üstüne daha dinç ve sağlıklıyız.

    ben koşmayı pek sevmesem de, hem kentte hem de dağda/kırda yürüyüş konusunda sınır tanımıyorum. sağlıklı ve formda bir yetişkin iyi bir ayakkabı ile günde 25-30 km yol yürüyebilir. bu yürüyüş arazide yapılırsa hemen hemen tüm kas gruplarını da çalıştırmış olur.
  • koşarak yürümeye göre daha az enerji harcarsın gittiğin mesafe başına(misal km). yürüyerek koşmaya göre daha az enerji harcarsın süre başına(misal dakika). mantıken. terleme yeteneğimizle koşmak için yaratılmış olan bizler atlardan daha uzun süre koşabiliriz insan her konuda potansiyelini kullanmalıysa eğer, koşabilecekken yürümek aptalca aslında, ama herkes yürüdüğü için toplum baskısı ile koşabilecek olanlarda yürür. bir de koşmak hiç havalı gözükmez sanki bir şeyler yetişmemişte yetiştirmeye çalışır gibi kişiyi zayıf gösterir. ağır ağır yürümek daha iyi gözükür her şey yolunda kontrol altında imajı verir kişiyi güçlü gösterir.
  • hızlı kilo vermek için koşmak, kiloyu korumak için yürümek iyidir.

    not: antrenmansız birden koşmaya abanmamak, önce vücudu alıştırmak gerekir.
  • koşmanın sağlıklı bir ömür açısından daha yararlı olduğunu kaynaklarla açıklayan bir doktorun videosuna denk geldim. koşmak mı yoksa yürümek mi daha faydalı sorgulayanlar rakamlar ile bu linkten doktorun ağzından duyabilirler. ben de bir koşucu olarak kendisine katılıyorum.
  • the best (bkz: bisiklet sürmek)
  • iltifat etmek - yavsamak
hesabın var mı? giriş yap