• silikozis hastaları, kot kumlama atölyelerinde çalışanlar.
    aylık gelire ve yeşil karta hak kazandınız.
    en geç 24 mayıs'a kadar göğüs hastalıkları uzmanına muayene olun, sosyal güvenlik kurumlarına başvurun.
    unutmayın, ertelemeyin, hakkınızı kaybetmeyin.

    kot kumlamada çalışmış tüm işçilere çağrı
    silikozis hastalarının yasal haklarından faydalanabilmeleri için en geç 24 mayıs'a kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.
    bu videolar, henüz kazandıkları haklardan haberdar olmayan kot işçilerine ulaşabilmek amacıyla yapıldı.
    çabamıza desteklerinizi bekliyoruz.
    çağrılarımızı seslendiren değerli sanatçılar yetkin dikinciler, hasibe eren, yasemin göksu, tülin özen, gülçin santırcıoğlu ve ece uslu'ya; bu çağrıyı yayan siz değerli dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

    kot kumlama işçileri dayanışma komitesi

    dayanışma komitesi adına abdülhalim demir kot işçilerine sesleniyor
    yasemin göksu kot kumlama işçilerine sesleniyor
    hasibe özlem eren kot kumlama işçilerine sesleniyor
    gülçin santırcıoğlu kot kumlama işçilerine sesleniyor
    ece uslu kot kumlama işçilerine sesleniyor
    yetkin dikinciler kot kumlama işçilerine sesleniyor
    tülin özen kot kumlama işçilerine sesleniyor
  • "sağlık bakanlığı, ölümle sonuçlanabilen bir akciğer hastalığı olan silikozise yol açtığı gerekçesiyle her türlü kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işleminde kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılmasını yasakladı..."

    yazının devamı için: http://www.radikal.com.tr/…04.04.2009&categoryid=77

    "sağlık bakanlığı görevini yaptı, sıra çalışma bakanlığında
    sağlık bakanlığının kot kumlamayı yasaklaması, iki yılı aşkın mücadelemizin en somut kazanımıdır.
    ancak yeterli değildir:

    •mülki amirler ve yerel yönetimler, bölgelerindeki kaçak işyerlerini en kısa sürede tespit edip kapatmalıdır.
    •çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, bugüne kadar bu işte kayıt dışı çalışmış ve mağdur olmuş binlerce işçinin sosyal güvenlik haklarını geriye dönük sağlamalıdır.
    •adalet bakanlığı, mağdur işçilerin yargı harçlarından muaf olması için “adli müzaheret” kararı çıkarmalıdır.
    •çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı bu konuda sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında davaların yürüyebilmesi için, adli soruşturmalara izin vermelidir.

    kot kumlama işçileri dayanışma komitesi tıbbi, adli ve idari tüm sürecin yakın takipçisi olmaya devam edecektir."
  • bizler ağartılmış kot giyelim diye, onlar hayatlarını kararttılar.
    ölümcül silikozis hastalığına yakalandılar…
    silikozis hastası kot kumlama işçilerinin dayanışma konserine siz de katılın.
    sesimiz onların nefesi olsun… nefesimiz, onların sesi…

    25 ocak 2011 salı, 19.00
    beşiktaş belediyesi
    akatlar mustafa kemal kültür merkezi

    ayrıntılı bilgi http://www.kotiscileri.org/sitesinde.
  • "t.c. başbakanlık makamına

    türkiye, tekstil sektöründe ölümcül “silikozis” hastalığı görülen ilk ülke.

    kot, yüksek basınçla kum püskürtülerek ağartılıyor. bu işte çalışan işçiler, soludukları toz yüzünden silikozis hastalığına yakalanıyor.

    sağlık bakanlığı, önemli bir adım atarak tekstil sektöründe kot kumlamayı yasakladı. ancak sorunun köklü çözümü için bunun gibi pek çok adım daha atılması gerekiyor.

    silikozis hastalarının sosyal güvenceleri yok.

    çünkü büyük markalar da dâhil, kot beyazlatma işi taşeron şirketler eliyle yapılıyor ve onlar da kot kumlama işçilerini sigortasız olarak çalıştırıyor.

    silikozis hastası arkadaşlarımız "vaktiyle kot kumlama sektöründe çalışmış olduklarını" kanıtlayabilmek için mahkeme kapılarında ömür tüketiyor.

    “kayıt dışı” çalışan taşeron şirketleri bulmak, o şirketlerin kot kumlama işi yaptığını kanıtlamak zorundalar. en sonunda da mahkemeleri, orada çalıştıklarına ikna etmeleri gerekiyor.

    yani devlet, zamanında yap(a)madığını; ölümle pençeleşen, hasta, yoksul, güçsüz insanların yapmasını bekliyor.

    bu bize hiç adil gelmiyor. işçilerin ömürlerinden bile uzun sürecek mahkeme süreçleri sonunda adaleti bulacağımıza inanmıyoruz.

    geç kalmış olmakla birlikte, yapılması gerekenler çok basittir.

    1. sağlık bakanlığı, kot kumlama işinde çalışmış herkesin, göğüs hastalıkları hastanelerine ulaşması için ülke çapında bir kampanya başlatmalıdır.
    2. çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, (sigortası olup olmadığına bakmaksızın) tüm silikozis hastalarının hastalıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlamalıdır.
    3. adalet bakanlığı, slikozis hastalarını mahkeme giderlerinden muaf tutmak üzere acilen bir genelge çıkarmalıdır.
    4. hükümet, denetim görevini yapmayan kamu görevlilerinin soruşturulmasına engel olmamalı, yargılanmalarını engellememelidir.
    5. silikanın havada solunabilecek şekilde serbest kullanımı, yalnızca kot kumlama işinde değil, tüm sektörlerde yasaklanmalıdır.

    biz aşağıda imzası bulunanlar, kot kumlama işçilerinin mücadelesini yakından izliyor ve destekliyoruz.

    hükümeti gerekli yasal ve idari düzenlemeleri yapmaya çağırıyoruz."

    imza vermek için tıklayın
    http://img199.imageshack.us/…umlamailanmilliyet.jpg
  • "kot kumlamada sosyal devlet olma adına ikinci adım da atıldı. kot kumlama işçileri dayanışma komitesinin 2008’in haziran ayından beri yürüttüğü mücadele ikinci meyvesini de verdi: sağlık bakanlığı 2009 yılı mart ayında kot kumlama işini yasaklamıştı, ardından şimdi de bakanlar kurulu kararıyla silikozis hastalarının sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanmaları için bir kanun eki üzerinde değişiklik yapıldı. bu kazanım sadece kot kumlama işçilerinin değil tüm silikozisli işçilerin kazanımıdır ve eğer mücadele edilirse sigortasız çalıştırılıp herhangi bir meslek hastalığına yakalanmış tüm işçilerin kazanımı haline getirilebilir.

    biz kot kumlama işçileri dayanışma komitesi olarak bakanlar kurulunun bu adımını büyük bir içtenlikle önemsiyoruz. ancak bunun için bir yönetmelik ile düzenleme gerekmektedir. silikozis hastalarının bu hizmetten yararlanabilmeleri için bu başvurdukları sağlık kurumundaki hekimin tanısı yeterli olacak mı, yoksa meslek hastalıkları hastanelerinden rapor almaları mı gerekecek? eğer öyleyse meslek hastanelerine başvuru hakkı bütün sigortasız hastalık şüphelilere tanınacak mı ? bunu için hızla bir düzenleme yapılıp sağlık kurumlarına iletilmesi gerekmektedir.

    kot kumlama işçileri dayanışma komitesi olarak asıl talebimiz ise bu hastaların sosyal güvenlik kapsamına alınıp haklarının verilmesidir. bu insanlar hasta ve çalışamaz durumdalar, hepsinin geçindirmek zorunda olduğu aileleri var. bunlar denetleme mercilerinin görevini ifa etmemesi sonucu hastalandılar. bakanlığın bu kanun üzerinde değişiklik yapması da zaten bunu ifade ediyor. sosyal devlet olacaksak önce hatalarımızın telafisini yapmalıyız.

    sigortasız olarak çalıştırılmış işçilerin bu kadar kayıt dışılığın olduğu bir ortamda işçi olduklarını, o iş yerinde çalıştıklarını, o maddeye maruz kaldıklarını ve bakanlığın kayıt altına alamadığı işverenleri bulup mahkeme süreçleri ile ispatlamaları mümkün değildir. biz tüm milletvekillerinin artık vicdanlarına kulak vermesini istiyoruz. ölen 44 can ve ölecek yüzlerce insanın feryadı duyulup, gereği bir an önce yapılmalıdır.

    bizim temel isteğimiz özel bir yasa ile meslek hastası olduğu rapor ile doğrulanmış tüm işçilerin sigortalı çalışmış olanlar gibi hak ettikleri oranda sosyal güvenlik haklarından yararlandırılmalarıdır.

    saygılarımızla
    kot kumlama işçileri dayanışma komitesi"
  • basina ve kamuoyuna

    tbmm genel kurulunda kabul edilen 6111 sayılı yasa cumhurbaşkanı tarafından imzalandı. resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek. adı geçen yasanın silikozis hastalarıyla ilgili maddesi şöyle:

    madde 67- 2022 sayılı kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir

    “geçici madde 2- bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde talepte bulunan ve sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az % 15 kaybettiğine sosyal güvenlik kurumu sağlık kurulunca meslek hastalıkları tespit hükümleri çerçevesinde karar verilen kişilere, bu maddede belirtilen şartları sağlamaları halinde aşağıda belirtilen esaslara göre sosyal güvenlik kurumunca aylık bağlanır.

    meslekte kazanma gücünü;

    a) % 15 ila % 34 arasında kaybedenlere 7000,
    b) % 35 ila % 54 arasında kaybedenlere 8000,
    c) % 55 ve üzerinde kaybedenlere 9000,
    gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutarda aylık bağlanır.

    yukarıda belirtilen şartlara göre aylık almakta iken ölen silikozis hastasının; 5510 sayılı kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının; (a), (b) ve (e) bentleri hariç olmak üzere, 5510 sayılı kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almayan;

    a) dul eşine % 50'si, bu madde kapsamında aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşine % 75'i,
    b) çocuklarından;
    1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayan ve evli olmayan veya,
    2) sosyal güvenlik kurumu sağlık kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılanların veya,
    3) yaşları ne olursa olsan evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının, her birine % 25'i, oranında aylığın tamamı dağıtılacak şekilde aylık bağlanır. eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı silikozis hastasına bağlanan aylığın tutarını geçemez. bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılır.

    eş ve çocukların aylıkları yukarıda belirtilen koşulların ortadan kalkması halinde kesilir.

    bu maddeye göre tarafına aylık bağlanan silikozis hastası ile eş ve çocuklarının tedavi giderleri, 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin yeşil kart verilerek devlet tarafından karşılanması hakkında kanun hükümlerine göre, kanunun 2 nci maddesinde belirtilen aile içindeki kişi başına düşen gelir payına bakılmaksızın yeşil kart verilerek karşılanır.

    bu maddeye göre aylık alanların 5510 sayılı kanuna göre çalışmaya veya sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almaya başlamaları halinde aylıkları kesilir.”

    * yani, sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybedenlere sgk tarafından aylık bağlanacak.
    * bu kişilerin bu haktan yararlanabilmeleri için, yasanın resmi gazete'de yayım tarihinden itibaren 3 ay içinde resmi başvurularını yapmaları gerekiyor.
    * kişinin meslekte kazanma gücünü kaybettiğine, meslek hastalıkları tespit hükümleri çerçevesinde, sgk sağlık kurulunca karar verilecek.
    * kendisine aylık bağlanan silikozis hastası hayatını kaybettiği takdirde, hastanın aylığı eşine ve çocuklarına bağlanacak.
    * eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı, hastanın kendisine bağlanan aylık tutarı geçemeyecek. bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılabilecek.
    * bu şekilde aylık alanların çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilecek.
    * ayrıca aylık bağlanan hasta ile eş ve çocuklarına yeşil kart verilecek.

    bu düzenleme, kot kumlama işçileri dayanışma komitesinin yıllardır sürdürdüğü mücadelenin, eylem ve etkinliklerin, buna paralel iktidar ve muhalefet partileriyle sürdürdüğü müzakerelerin somut kazanımıdır.

    mücadelemizin bu aşamaya gelmesinde komitemizle birlikte pek çok kişinin emeği ve çabası vardır. emek ve katkıları için tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

    ancak baştan beri söylediğimiz bir gerçek hâlâ varlığını koruyor:

    silikozis hastaları, mücadeleye başladıkları günden itibaren hep 5510 sayili sosyal sigortalar ve genel sağlik sigortasi kanunu kapsamında iş göremezlik ve maluliyet geliri talep etti. buna hakları var. çünkü onlar devletin denetlemekle yükümlü olduğu işyerlerinde çalıştıkları için bu ölümcül hastalığa yakalandılar.

    6111 sayılı yasa, aylık oranları açısından daha yüksek bir gelir öngörse de, bazı açılardan meslek hastalığının gerisinde bir düzenlemedir.

    kısacası, işçiler, işçi ve meslek hastası olmaktan kaynaklanan haklarından mahrum bırakılmaktadır.

    bu nedenle komitemizin bu konudaki mücadelesi, silikozis hastaları talep ettiği haklara kavuşuncaya kadar sürecektir.

    kot kumlama işçileri dayanişma komitesi

    kaynak
  • çok övünüp durduğumuz tekstil sektörünün ağır sömürüye ve kötü şartlarda işçi çalıştırmaya dayalı olduğunu bir kez daha hatırlatan arkadaşlar.
  • "daha da giymem!

    google’da “sesimiz nefesiniz” diye bir arama yaptım, karşıma 5950 sonuç çıktı. kot kumlama işçileriyle dayanışma konserinin adıydı “sesimiz nefesiniz”. abdülhalim ile mehmet bekir başta, bütün komitenin hayaliydi bu konser. cahit berkay, arif sağ, mustafa erdoğan, anadolu ateşi, kardeş türküler, mor ve ötesi, zeynep tanbay, şebnem sönmez, iclal aydın, yasemin göksu... aynı gecede, aynı sahneye çıkacaklar... aynı yöne dönüp yüksek sesle aynı şeyi söyleyecekler: “kot işçilerinin haklı mücadelesini destekliyoruz” diyecekler. “bu çağda, bu utanca ortak olmak istemiyoruz” diyecekler. “kumlama yöntemiyle kot beyazlatma yasaklansın”, “bu işte çalışıp silikozis hastalığına yakalananların tedavilerini devlet üstlensin” diyecekler! “işçileri ölümcül hastalığa mahkûm eden işverenler, işçilere, ölenlerin ailelerine tazminat ödesin”, “bu insanlık suçuna göz yuman, izin veren yerel yönetimler ve kamu görevlileri dahil tüm sorumlular cezalandırılsın!” “artık kimse kayıtsız, sigortasız, güvencesiz çalıştırılmasın” diye bağıracaklar! “taleplerimiz karşılanana kadar susmayacağız, durmayacağız!” diye de bitirecekler sözlerini! mümkün mü bu sesi türkiye’nin duymaması? mümkün mü, cumhurbaşkanı’nın, başbakan’ın, bakanların, milletvekillerinin bu sese kulak tıkaması?..."

    devamı
    kaynak: radikal
hesabın var mı? giriş yap