• gilgamis tanricasi..
    frigyalılar onun bazı özelliklerini araklayarak kybele'yi oluşturmuşlar..
  • kubaba, demir çağı'nda kargamış kenti merkez olmak üzere geç hitit coğrafyasına yayılan en önemli kültün ana tanrıçasıdır. genellikle başında uzun polos tipi başlık taşır ve tüm vücudunu örten bir elbise giyer vaziyette tasvir edilmiştir. l. e. roller bu ikonografik programın frigler tarafından örnek alındığını söylemekle beraber frigler'in ana tanrıçası "matar" ile kubaba'nın aynı tanrıça olmadığını savunmaktadır.
  • 5000 yıl öncesinde ticari zekası ile yükselip, 1000 yılı aşkın sümer tarihinde başa geçmiş ilk ve tek kadın hükümdar. bir teoriye göre kubaba'nın ölümünden sonra geçmişlerinde kadın bir hükümdar olduğu gerçeğini kabul edemeyen-veya kavrayamayan-kiş halkı onu tanrılaştırmıştır. böylece kubaba'nın tarihsel kimliği zamanla neolitik çağ'dan beri anadolu'da var olan ana tanrıça kültünün içinde eriyip onun kolektif hafızada gelişen evrimine katkıda bulunacak ve sonunda frigya tanrıçası olarak bildiğimiz cybele oluşacaktır.
  • "alewife" ingiliz kültüründe "birahane tutan kadın" anlamına gelir.

    alewife; "ale-house" (bira üreticisi) kelimesiyle eş anlamlıdır.

    kubaba; sümer kral listesi'ndeki tek kraliçedir ve 100 yıl hüküm sürdüğünü belirtir. görsel

    (m.ö. 2500–2330)

    kubaba; daha önce meyhane işletmeciydi.
    sümer kültüründe; meyhane veya birahane işletenlerin geneli kadınlardı.
    çünkü, sümerlerin alkol ve bira tanrıçası ninkasi, bir kadındı.
    ninkasi'ye hürmeten, birahaneleri kadınlar işletirdi.
    kubaba'yı onurlandırıp kraliçe yapan da tanrı marduk'dur. görsel

    akšak kralı puzur-nirah'ın saltanatı sırasında, esagila tapınağı'nın tatlı su balıkçıları, büyük efendi marduk'un yemeği için balık tutuyorlardı, akşamları kubaba'nın meyhanesine gelip dinleniyorlardı. kubaba, onlara her türlü yardımı yapıp esegila'ya sağsalim uğurluyrdu.görsel

    meyhaneci kubaba'nın; balıkçılara ekmek, bira ve su vermesi, onları meyhanesinde ağırlaması, balıkları esagila tapınağı'na ulaştırması, apsû'nun prensi kral marduk'u mutlu etti.

    tanrı marduk "öyle olsun!" dedi ve bütün dünyann egemenliğini meyhaneci kubaba'ya emanet etti.görsel

    kubaba (kug-bau); hurrilere ve hititlere hepat olarak geçmiştir.

    frigler'e kibele olarak geçmiştir.

    hurrice: hebat, kheba veya khepat;
    hurrilerce yaşayan her şeyin annesi olarak bilinen ana tanrıçadır.görsel
  • paleolitik dönemde mağara duvar resimlerinde görülmeye başlanan ana tanrıça. doğurganlık ve bereketi simgeler. neolitik dönemle yerleşik düzene geçen insanoğlu kalkolitik ve eski tunç dönemlerinde de pişmiş toprak ve çeşitli madenlerden ana tanrıça figürinleri yapmışlar. asur ticaret kolonileri döneminde yazının anadolu'ya gelmesiyle ana tanrıça çağlar boyunca çeşitli isimlerle anılmış. frigler'de kibele, lidyalılar'da kybela, genç hititler'de kubaba olarak anılmış. ana tanrıça aynı zamanda artemis, diana, astarte, star ve sibel olarak da biliniyor.
  • önce hurri tanrıçası hebat'a, oradan da ibranilerin hawwa 'sına ilham olmuş tanrıçadır. bir elinde ayna tutar öbür edilenki nedir tam bilinmez, kimileri afyon kapsülü der kimleri nar.

    kıble kelime kökeni bu tanrıçadan gelir. (bkz: #15924344)
  • sümer kral listesine göre kendisi 100 yıl hüküm sürmüştür. aynı listede yer alan enmen-lu-ana ise 43.200 yıl hüküm sürmüş. ilginç.
  • sümerlilerin ilk ve tek kadın hükümdarı ama işin asıl ilginci ise nasıl hükümdar olduğudur. bu kişi sümer halkına dönemin en kaliteli birasini satarak ticari bir başarı elde etmiş ve böyle büyüye büyüye tahta çıkmıştır. günümüz tabiriyle özel sektör başarısı sayesinde tahta çıkmayı başarmıştır. kaynak :dr. tom head. dünya ve din tarihi uzmanı
  • en sonunda adam gibi funk-rock yapan bir grup çıktı. yoyo isimli şarkıları şahane. albümleri var mı diye baktım ama sanırım tekli çıkarmışlar. en kısa zamanda albüm gelsede yaza dans ederek girsek
  • (bkz: küp)
    (bkz: kıble)
hesabın var mı? giriş yap