• dinle nasil bagdasdigini hicbir zaman anlamadigim bir kavram
  • eskiden kurban kesilirken, alimindan kesimine; kesiminden etin dagitimina kadar hersey kurallariyla, geleneklerine uygun bicimde yapilirdi. kurbanlik hayvanlar once kinalanir. tuz yalatilir, gozune tulbent konulur. 3 bacagi baglanip, kibleye cevrilir ve mutlaka segah tekbirlerle kesilirdi. hic bir parcasi ziyan edilmezdi. kemikleri dahi ziyan edilmez dagitim icin gerekli miktarlar ayrildiktan sonra acilan kuyu tekrar gomulurdu.

    (bkz: nostalji)
    (bkz: sakiz kocu)
    (bkz: iskembe corbasi)
    (bkz: paca corbasi)
    (bkz: bumbar)
  • kesilirken yapılacakların yanı sıra, bir de kurban derisinin korunması ve tesliminde dikkat edilmesi gereken noktalar var imiş. yani öyle der thknın 2004 yılı ajandası.
    deri tulum halinde hasarlanmadan kesiksiz olarak çıkarılmalı; koyun derisi için iki, sığır derisi içinse altı kg. kaba tuz en kısa zamanda derinin iç yüzeyine tatbik edilmeli; bağırsaklar temizlenip, tuzlanarak plastik bir torbaya konmalı ve teslim edilene kadar hem deri, hem de bağırsaklar uygun ortamda saklanmalı imiş.
    genelde kist barındıran iç organların ise, sokak hayvanları ve çevre sağlığını tehdit etmesini, akabinde salgın hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla çevreye atılmaması, uygun şekilde imha edilmesi gerekir imiş.
    kesmem, kesenden de pek hazzetmem ama madem ki saygı, sevgi; buyrun bilgi.
  • (bkz: hail and kill)
  • bayramda kurban kesmeyi bilmeyen halkımızın kendisini yaralamasıyla soluğu hastanede aldıkları eylem.
  • kesinlikle ama kesinlikle çocukların gözünün önünde yapılmaması gereken olay.zira kendimden biliyorum küçükken (çok izlemişliğim vardır olayı) eve gidince çoğu çocuğun üstüne binip bi ileri bi geri sallandıkları at şeklindeki sünger dolgulu hayvanımı,mutfaktan kaptığım bıçakla yere yatırıp boğazlarken anneme yakalandığımı hatırlarım (halbuki bıraksalar derisini yüzüp içorganlarını da boşaltacaktım).haddizatında çocuk aklımla köye gittiğimde işin kolayına kaçıp yakaladığım civcivlerin başlarını gövdelerinden ayırmak suretiyle devam ettim kasaplık günlerime.sonraları oyun oynarken mızıkçılık yapan kuzenimi boğazını bıçakla kesmeye çalıştığımı da söylesem "yuhh" dersiniz ama var öyle bir vukuatım.neyse sonraları duruldum da marketlerde falan kasapları izleyerek tatmin ettim kasaplık güdülerimi ama hep kasap olmak istemişimdir.son olarak siz siz olun izletmeyin çocuğunuza böyle şeyleri mazallah benim gibi masum şeyler yapmayabilirler.
  • yapilisi sirasinda hayvana sefkatli davranilmasi gerektigini ögrenerek dumurdan dumura kostugum hadise:

    http://www.ntvmsnbc.com/news/305796.asp?0m=-12o

    diyanet isleri baskani ali bardakoglu kurban kesenlerin cevre temizlik ve hayvana sefkat konularinda dikkatli olmasi gerketigini belirtmis. yani diyor ki: "lütfen sefkatle öldürünüz, lütfen sefkatle bogazlayiniz.." alternatifi hayvani keserken kuzucigim diye cagirmak olabilir belki hadi..

    edit: entryi kötüleyen arkadaslardan "sefkatle kurban kesmek" konusunda bi tanim rica ediyorum.
  • (bkz: danaya girmek)
  • (bkz: kurban wmv)
hesabın var mı? giriş yap