• donna leonora, babasinin sevgilisinin ellerinde kaza eseri can vermesiyle kendini yunan trajedileri anlaminda "klasik" bir dilemma karsisinda bulur...
    iki asik kaçarlar, ancak kader onlari ayirir.. umutlari tekrar bulusup evlenmektir..
    lakin olmaz.. leonora çareyi bir manastira siginmakta bulur... af diler "pace, pace, mio dio" diye... çok güzel lirik operalardan biridir...
  • giuseppe verdi'nin ünlü operalarından biridir. ismi "kaderin gücü" anlamındaki bu opera aslında içeriğine bakılırsa daha çok "rastlantının gücü" adını almalıdır.

    libretto'su francesco maria piave tarafından yazılmış olan eser, rivas dükünün yazdığı ispanyolca bir oyunu temel alır. 4 perdelik opera ilk kez 1862'de st. petersburg'da sahnelendi. londra'ya 1867'de geldi.

    düellolar, hareketli ve neşeli askeri müzikler, kaçaklık ve sürgün, erkek kılığına girmiş bir kadın, rahiplerin melodili duaları ve daha pek çok şeyi ekleyin, karıştırın, alın size la forza del destino. neredeyse tamamı şans ve rastlantılar üzerine kurulu hikayesiyle bir noktadan sonra inandırıcılığını yitirse de, eser gücünü sosyal ve ahlaki kurallar üzerine değişik bir bakış açısı içermesinden alır. don carlo de vargas, kızkardeşi donna ve sevgilisinin peşine düşer, çünkü don alvaro (yani sevgili) carlo ve donna'nın babasını yanlışlıkla öldürmüştür. ailenin adı lekelenmesin ve babanın kanı yerde kalmasın diye onları köşe bucak arayan carlo sonunda kızkardeşini öldürecek ve avrupalıları şok eden bir ahlaki temizlik yapmış olacaktır.

    konu açısından ülkemizde görülen töre cinayetlerinin taaa o zamanlardaki izdüşümü sayılabilecek opera 18. yüzyıl ortalarında ispanya ve italya topraklarında geçmektedir.
  • it.kaderin gucu.

    rivayete gore guiseppe verdibu opera icin soyle demistir, "sarkicilarin la forza del destino da solfejde basarili olmalari gerekmez. sadece ruhlari olmali ve kelimeleri anlamlarini kavrayarak ifade etmeliler..."

    la forza del destino'daki resitatifler* daha cok arioso tadindadir. orkestrasyon ve melodik yonden oldukca zengin bir verdi eseri olmasinin yaninda koro partilerinin guzelligi ve orjinalligi insani esere asik etmek icin yeterlidir.
  • ilk sahnelenişi kasım 1862'de rusya'da gerçekleşmiş. her ne kadar beni pek açmasa da dinlemek isteyenlere herbert von karajan yorumunu tavsiye edebilirim.
  • toprağım denerek dinlenebilecek, en güzel, pek güzel lirik operalardan. sevmeyene sevdirir.. o derece.
  • bestecisinin veriminin ilk donemini sonlandiran yapittir.

    (bkz: #25111653)
  • operanin uc ana karakteri vardir: markinin kizi donna leonora, markinin oglu don carlo (bariton), guney amerika kokenli genc soylu don alvaro (tenor). yer: sevilla.

    don alvaro ve donna leonora birbirlerine asik olurlar. leonora'nin babasi calavatra markisi, iliskiyi onaylamaz. alvaro, markiyi kaza kursunuyla oldurur. bunun uzerine leonora manastira girer, alvaro da ispanyol ordusuna katilir. tesaduf bu ya, don carlo da ordudadir; kiz kardesinden ve babasinin katili alvaro'dan oc almaya yeminlidir. olaylar gelisir...

    operadan bir duet (invano alvaro):
    https://www.youtube.com/watch?v=m4a-nogmrvo (robert merrill ve richard tucker)
    https://www.youtube.com/watch?v=hjnj5rwk95y (gene merrill ve tucker)
  • italyan besteci giuseppe verdi tarafından hazırlanmış 4 perdelik bir opera eseridir. (bkz: kaderin gücü)
  • dün akşam, izmir devlet opera ve balesi elhamra sahnesi'nde; 20.00'de başlayıp, 23.00 gibi biten 4 perdelik verdi operası. 18. yüzyıl ispanya ve italya'sında geçen olay örgüsünde özellikle dekorlar çok çarpıcıydı. az ve öz.

    yalnız sanırım sürenin uzun oluşuna bağlı olarak sıkılan ve/veya uykusu gelenler, 2. aradan sonra 3.ve 4. perdelere kalmayıp salonu erkenden terk ettiler; hele hele son perdenin bitimiyle birlikte, sanatçıların selamlaması için sahneye çıkmalarını beklemeyip salondan kopup giden saygısızlar hiç hoş bir görüntü vermedi. ayıp.

    dünya prömiyeri 10 kasım 1862 st. petersburg'da, türkiye prömiyeri 21 mart 1964 ankara ve izmir prömiyeri de 3 mayıs 2018'de izmir'de gerçekleştirilen ''kaderin gücü'' eserinde, tulio gagliardo orkestra şefi olarak mükemmel bir performans sahneledi orkestra üyeleri ile birlikte. özellikle 2. perdenin müzikleri harikuladeydi, bir de 4.de. sebebi arp. tılsımlı bir atmosfer yaratıyor.

    leonora ve don alvaro'nun ümitsiz aşkına üzülüyor insan. zaten kavuşamamalarında yatıyor her şey. buruk.

    itiraf edit'i: bazen sıkıntı bastı, o anlarda salonda bulunan ihtişamlı şark tipi avizeyi seyrettim. o kadar güzel ki.
hesabın var mı? giriş yap