• lantirn : low attitude navigation and targeting infrared for night
    askeri sava$ ucaklarinda gece de gorev yapabilme ozelligi. turk f16'larina da sonradan takimis bir sistemdir. (bkz: bandirma)
    ucakta aerodinamik olarak az kayip vermesi ve sistemin etrafi net gorebilmesi icin ucagin on altina takilir. mesela f-16'da ondeki elips $ekilli hava girisinin hemen altinda sagli sollu bulunur. bu sagli sollu iki ayrik eklentiden biri navigation biri targeting pod'udur.
    sistem acildiginda ucak kokpitindeki ekran ve kasktaki bazi gostergeler yardimi ile pilotun gozu kulagi artik lantirn sistemidir. sistem cevreye yaydigi kizilotesi isinlarin yansimalarini toplayarak cevrenin resmini digital olarak tekrar cizer ve goruntu haline cevirip pilota aktarir.
    verimli kullanilmasi tamamen pilotlarin egitimine baglidir. turk hava kuvvetleri pilotlari dunyanin lantirn ile en uzun sure ucmu$ pilot gruplarindan birisidir. bu acidan sistemin kullaniminda en etkin ulkelerden birisi de turkiye'dir. son olarak filonun da duvarlarinda yazdigi gibi:
    "lantirn ile ucmak bir ayricaliktir"

    nikiforros fatihi kahraman pilotlarimiza ithafen... (bkz: taciz)
  • ilk gelen 5 f-16'da takili bulunan, ancak daha sonra turkiye'de uretilen f-16'larda olmayan (amerikalilar bu teknolojiyi vermiyorlar oyle herkese - parasi ile bile) daha sonra supper bir askeri deal ile hava kuvvetlerinin arsenaline giren sistem ... hala butun filolarda mevcut degildir, ama mevcut olanlar sayilidir ... dunyada da sayilidir ... yunanlilarda yoktu uzun bir sure, acaba sonra onlar da aldilar mi ?
  • yunan hava kuvvetleri'nde de artik olan sistem. yanli$ bilmiyorsam turk hava kuvvetlerinden 7 sene sonra gecmi$lerdir bu sisteme... lantirn bir egitim i$idir. cok ciddi bir sure gecmeden iki hava kuvveti'nin gece hareket imkan ve kabiliyeti e$itlenemeyecektir.
  • turkiye amerikanin ardindan bu sistemi kullanan 2. ulkedir ve yapilan modifikasyonlar sonucu block 40 ve 50 ucaklarinin tamamina lantirn takilabilir ancak sadece 2 block40 filosunda (161 ve 181) lantirn podlari bulunmaktadir. ayrica ilk gelen 5 f16yla birlikte girmemistir envantere. zira 86 senesinde gelen ilk block30lardan tam 10 sene sonra alinmistir bu podlar.
  • bu sistemi dünyada kullanan ülkeler sayılıdır. şuanda dünyada kullanılan en üstün atış ve hedefleme sistemidir savaş uçakları için. bu sistemi kullanarak uçabilecek pilotlar parmakla gösterilir. bu sistemle dünyada en uzun süre uçmuş hava kuvvetleri bize aittir. şuan iki ayrı filomuzda bu sisteme sahip 40 tane (belki daha fazla) f 16 bulunmaktadır. bunlar bandırmadaki 161. yarasa filosu ve diyarbakırdaki 181. pars filosu'dur.

    (bkz: türk hava kuvvetleri)

    ayrıca 16 aralık 2007 kandil dağı operasyonu, 22 aralık 2007 kuzey ırak operasyonu ve 26 aralık 2007 kuzey ırak operasyonunda bu sisteme sahip uçaklar görev almıştır.
  • aselsan versiyonu için (bkz: engerek)
  • hava kuvvetleri'nde pilot olsam, bandırma'daki 161. yarasa lantirn filo'nun bir parçası olmak isterdim. işte böyle hayallerim var benim gerçekleşmeyecek...
  • low altitude navigation and targeting ınfrared for night, yada lantırn, bir hedefleme ve navigasyon pod sistemdir. türkiye lantirn-er versiyonuna da sahiptir.
    usaf kullanımdan çıkarmaya başlamıştır. engerek ve aselpod amerikan lisanı altında türkiye'de üretilen varyasyonlarıdır. 2003'te de rafael ve northop, litening isimli bir başka targeting pod'un 640x512" flır chipset kullanan türevini seri üretime geçirdi, bu latirn'den daha gelişmiş idi. lantirn'de an/aaq-13 navigasyon ve an/aaq-14 hedefleme podları kask hmd'siyle uyumludur. ıır materyali olarak termal, lazer resim transferi[aslında sürekli 3 boyutlu ıır video aktarımı, "imaging" olarak geçer, ingilizcede tüm optik seeker'lar için bu terim kullanılır) kızıl ötesi ve ıır kullanmayan geleneksel birçok varyantı üretilmiştir.
    an/aaq-24 israil, damocles fransız varyantıdır.
    türk hava kuvvetleri an/aaq-28 lıtenıng'e de sahip olsa da, 1k flır, 1k charged-coupled device (ccd) plug and play ve iki yön data link'li, litening gen 4 ve litening se'ye sahip değildir.
    ols-k, quantum well infrared photodetector kullanılır, lantirn varyasyonlarından üstün olup güncel litening'lerin rus muadillidir.
    targetting podlar a-10 thunderbolt ıı'lerden b-1 lancer'lere geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. batı imali olanları, birçok nato ülkesi ve suudi arabistan gibi amerikan müttefiki ülkelerde kullanılır.
    en gelişmiş targetting pod ise, çift renkli ıır'a sahip an/aaq-33 locheed martin advanced targetting pod (atp) idir. lantirn ve litening gibi türkiye bundan da satın alacaktır. ama kanımca aşırı pahalı olduğundan f-35'lere özel sniper xr ve sniper advanced targeting pod - sensor enhancement (atp-se) herhangi bir anlaşmaya dahil değildir. sniper pod'u, bir b-1'in yanlışla amerikan ve afgan güvenlik güçleri üzerine yaptığı bir airstrike sonrası hedef hassasiyetini arttırmak için b-1 lancer'lerde standart hale getirilmiştir.
  • aselsan tarafından daha gelişmiş bir yerli rakibi üretilmiş olan hedefleme ve görüntüleme podu.

    (bkz: aselpod)
hesabın var mı? giriş yap