• dün tayland'daki laos konsolosluğundan, 1 saat içerisinde ve herhangi bir sıkıntı çekmeden aldığım vize. hiçbir soruya ya da aramaya maruz kalmadan içeriye girip, açık olan pencerelerden birine gidip başvuru formu istedim. başfuru formundaki "hangi otelde kalacaksınız" kısmını kafadan salladım (çünkü seyahat planım şekillenmemişti henüz). formu doldurup imzaladıktan sonra, bir fotoğraf ve pasaportum ile birlikte görevliye verdim ve 1 saat sonra 2 aylık vizem hazırdı.

    pasaportunuzu 1 gün sonra almak isterseniz ücret 84 lira. 1 saatlik ekspres opsiyon için 12 lira fazla ödüyorsunuz. hızlı seçenek çok daha mantıklı, çünkü şehir merkezinden konsolosluğa taksiyle gidiliyor ve git gel 12 lira tutuyor zaten.

    son olarak, bangkok-laos sınırı arası tren 12 saat sürüyor ve klimalı yataklı vagon fiyatı yaklaşık 50 tl.
  • vietnam vizesi imkansizligi sonucu tayland'in kuzeyine yolu dusunce insan cepte bulunsun diye basvuruyor bu vizeye. t.c. vatandasi olmak dunyanin sinirli bir bolgesinde elini kolunu sallayarak gezen, kafasi rahat turist demek. kendi milletinin yarisindan cogunun koordinatlarini birak isminden bihaber oldugu iptidai bir memleket icin kapidan degil de elcilikten, konsolosluktan vize almak zorunda olmak da ayri bir cift tarafli komedi. komedi vizeyle bitmez tabi, nesli tukenmek uzere olan lacivert pasaport sahibi bir turkle karsilasinca kendilerince eglenirler. arkada bekleyen onca insana aldirmadan tarihi eser muamelesi yaptiklari pasaportun mustesna sayfalarini aheste aheste fotokopi cekerler. ben onlari izlemekten bikmistim, arkamda bekleyen insanlar icin uzuldum. ve saolsunlar bombayi giris damgasini hala devam eden abd vizesinin uzerine basarak patlattilar*. ulke sinirlari icine girdikten sonra yasanan sinanma bunun yaninda bir hictir*.

    nefret kusmuyorum, cok guzel insanlarla karsilasmis olsam da laos bana hep turisti yolunacak kaz olarak goren insanlarla dolu bir ulkeyi hatirlatacak. turizm ekmegini komsularindan yiyen, yeterince doymamis bir ulke oldugu icin durum simdilik boyle. muazzam dogasini daha fazla insanin kesfetmesi dilegiyle...
  • arkadasimin laos'a gidisi vesilesiyle tayland konsoloslugu'na benim de yolum düştü. hayatımda istanbul'da herhangi bir ptt' ye girdigimden daha rahat bir sekilde elimi kolumu sallayarak girdigim ilk konsolosluk binasi oldu diyebilirim. basit bir form, 40 dolar,1 fotograf ile yarım saatte vizeyi arkadasa teslim ettiler. bina konsolosluk binasi demeye bin sahit bir yer zaten, disarda sandalyelerde bekleyen 50-60 tay ve lao insan, mustakil bir ev gibi bir yer, iceriye girince de 80'lerden kalma bir harita, iki masa 3-5 sandalye ve eski bir cam muhafazali bankodan ibaret. yolu dusecek olanlar icin soi ramkamhaeng 39 da 520 numara, bangkapi'de, siam square'den 11-12 kilometre kadar uzaklikta.
  • myanmar'ın yangon şehrinden aldığım vize. benden başka başvuran olmamasına rağmen vizeyi iki gün sonra vereceklerini söylediler, vaktim vardı tamam dedim.

    başvuru anında pasaportumu eline alan görevlinin hımmm'lamasının ardından, "sorun mu var" dedim. pasaport sayfalarını inceleyip "evet türk pasaportu sorun ama sen geziyorsun." dedi. iki gün sonra 35 dolaresi bayılıp bir aylık vizeyi aldım.
  • 2006 yilinda bireysel turist olarak gitseniz dahi kapidan alinabiliyordu biraz para karsiliginda.
    sanirim birkac yildir bu uygulama degisti. artik resmi ziyaret kapsaminda gidenler ve laos disisleri ve ticaret bakanligi'ndan imzali davetiye getirebilenler ancak kapidan vize alabiliyor.
    bu arada bu uygulama turkiye ve bazi baska afrika/asya/latin amerika ulkelerini kapsiyor:

    afganistan, cezayir, banglades, burundi, kamerun, kongo, cote d'ivoire, gana, gine, gine-bissau, urdun, lesotho, liberya, libya, mozambik, nauru, nijer, nijerya, pakistan, senegal, sierra leone, sri lanka, surinam, swaziland, suriye, tonga, zambiya ve zimbabve

    bunun disindaki avrupa, abd, ingiltere, avustralya, kanada, israil, katar, japonya gibi gelismis/zengin ulkelerin vatandaslarina kucak aciyor laos - bireysel seyahat eden turistlere bile kapidan 30 gunluk vize veriyor, veya vize dahi istemiyor.
  • türk vatandaşlarının bireysel başvuruları sonucunda alamayacakları vize. ister ülke sınırında olsun, ister kamboçya'daki konsoloslukta türk vatandaşlarına bireysel başvurularda (ticari bile olsa) verilmeyen vize. ancak tur firmaları ile yapılacak seyahatlerde en az 20 kişi olmak koşulu ile toplu ve çok kısa süreli alınabilmekte. durum sınır kapılarında da, o bölgedeki bütün ülke temsilciliklerinde de aynı.
  • türk vatandaşlarına kapıda verilmeyen vize. mfa.gov.tr
  • laos vizesini tayland'ın khon kaen şehrinden almak oldukça kolay. 15 dakikada alabiliyorsunuz. khon kaen laos'a 2 saatlik mesafede bir şehir. laos konsolosluğuna gitmeden önce thai ımmigiration ofisten re-entry permit damgası vurdurursanız iyi olur. bunu da 10 dk içinde otobüs terminali içindeki immigiration ofisten 1000 baht karşılığında alabilirsiniz. vize için de yanınızda fotoğraf bulundurmakta fayda var. vize ücreti de 1600 baht.
  • pasaportunuzu gorduklerinde türk oldugunuzu farkedip ufak bir uyanis yasiyolar ama iki kez deneyimledigim kadariyla parayi veren dudugu caliyor.
  • yukarıda bahsedildiği gibi tayland’ın khon kaen şehrinden -halen- kolayca alınabilen vize.

    5 mart öğlen 1:15 gibi konsolosluğa ulaştım. açılış saati 1 yazmasına rağmen 1.30’da açıldı. kalabalıktan dolayı işlem biraz uzun sürdü, 2.10 gibi vize elime geçti. verdikleri vize formunu doldurduktan sonra 1600 baht ve bir resim dışında hiç bir şey sormadılar.

    bu arada saat 2.05’te gelen başka bir turist benimle birlikte vizeyi aldı. yani saat 1 gibi gitmektense 2’de giderseniz 5 dakikada almanız mümkün.
hesabın var mı? giriş yap