• net bir tanımdır. liberalizmin neden iğrenç olduğunu anlatmaya kalksak buradan köye yol olur. işi, gücü olan bordrolu bir mahkum olarak buna girişmeyeceğim elbette. öyle babalar gibi teorik kitaplar da önermeyeceğim. illa ki, okuma parçası isterseniz jean paul sartre'ın söz konusu sözünün de geçtiği express dergisinin halen bayi ve kitapçılarda bulunan son sayısını olup iyice bir okumak yeterli olacaktır.

    söz konusu dergide; bir çuval ergenekon, bir kavanoz liberal
    liberaller kimden taraf?
    ve john berger'ir gözünden neo-liberalizmi anlatan küresel hapishane

    başlıklı yazılar bu konuda gayet ufuk açıcı olabilir.

    vaktiniz kalırsa dikili belediye başkanı'nın sen misin sosyal belediyecilik yapan! yazısı da sos olabilir.

    yine de anlamadım derseniz tarabya mado'da bir çay yahut tarabya kıyı'da bir rakı atmosferinde sartre'den örneklerle de anlatabilirim.

    evet bir kez daha tekrarlıyorum, yüksek sesle; liberal iğrenç bir sözcüktür. bu liberalizmin en güzel tanımıdır. bu alıntı için kimseden takdir beklemiyoruz. liberalizmin ne olduğunu biliyoruz ve kimseye öğretmenlik yapmak zorunda değiliz.
  • sartre'ın tamamen katıldığım, altına imzamı attığım müthiş ifadesi. liberal paçavralar başlı başına iğrençtirler, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar. türkiye'dekiler ise, akp'ye yaptıkları eşi benzeri görülmemiş yalakalıkla rezilliğin dibine vurmuşlardır. bu yaratıklar yüzünden, artık türkiye'de liberal kelimesi yozlaşmışlıkla, çürümeyle, ahlaksızlıkla eşdeğerdir.

    insanlıktan nasibini almış liberaller, akp yalakası olan aşağılık paçavraları içlerinden temizlesinler, ondan sonra liberal kelimesinin anlamını tekrar gözden geçiririz.
  • (bkz: taraf)
  • kendi ezikliklerini bastırmak için bu cümleyi kullananlar varmış. buna karşılık olarak "liberallere iğrenç demeden önce liberal olmanız gerekiyor" diyen çapsız, birikimsiz, zırcahil tipler var ya, işte ben asıl onlara gülüyorum.

    türkiye'de ekonomik ve toplumsal eşitsizlikler var. ekonomik eşitsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlikten ve burjuvazinin emekçileri sınıfsal olarak sömürmesinden kaynaklanıyor. toplumsal eşitsizlikler; cinsiyet, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim, dil, din, ırk, mezhep, etnisite, yaş, siyasi ideoloji, sağlık/hastalık durumu, dış görünüş, fiziksel özellik gibi faktör ve nedenler olarak sıralanabilir.

    halihazırda bu eşitsizlikler varken, "önce liberal olun ondan sonra liberallerden iğrenin" demek vicdansızlıktır, insafsızlıktır, insanı insan yapan değerlerden yoksunluktur. eşitsizlik kol gezerken, "biz en eşitler için özgürlüğü savunalım, altta kalanın canı çıksın" demek, siyasi etik ve üslup noksanlığıdır, zavallılıktır.

    fransa'yı örnek verip, fransa'da toplumun %90'ının sosyal güvencesinin olduğunu dile getirmemek, gerçekleri kasten kamufle etmektir, fransa'daki göreli eşitsizliğin türkiye'den katbekat daha az olduğunu dile getirmemektir, liberal çirkinlik ve çirkefliktir.

    jean-paul sartre "liberal iğrenç bir sözcüktür" demiş ya, adam hakikaten doğru söylemiş. örneklerini görünce, ne kadar iğrenç olduklarını ve ne kadar iğrenç olabileceklerini daha iyi idrak ediyoruz, bizzat şahit olarak yaşıyoruz.
  • liberallerin idrak etmekte zorlandıkları, bu yüzden tarihsel gerçeklikleri saptırmak ve çarpıtmak zorunda kaldıkları muhteşem cümledir.

    sosyal güvencenin "burjuva liberal demokrasisinden söke söke alındığını" iddia edenler, o dönemde liberal tayfanın karşısındaki başat aktörün sosyalistler, komünistler, anarşistler olduğunu kasten, taammüden göz ardı ediyorlar. sanki fransa burjuva liberal demokrasisi sayesinde o kazanımlar elde edilmiş de, yatıp kalkıp burjuva liberallerine dua etmeliymişiz. işe bak, nefes alıp vermemizi bile liberallere borçlu olacağız nerdeyse!

    tanıl bora ve mithat sancar'ı önerenler, önce erinç yeldan okusunlar da beyinlerindeki kalıcı hasar bir nebze giderilebilsin. türkiye'deki burjuvazinin kalitesizliği doğrudur; ancak bozuk saat bile günde iki kere doğruyu gösterir. bunu dile getirdikleri için liberallere elbette ki teşekkür edilmeyecek; çünkü kendileri türkiye'nin ve dünyanın bozuk saatleridir.

    sosyal demokrasinin ne olduğunu idrak edemeyenlerin, yeni chp'yi liberal olarak algılamaları ve chp'nin liberaller sayesinde değiştiğini iddia etmeleri (deli saçmasından ve şaklabanlıktan öte bir anlam taşımadığını not edelim), zihinlerindeki çürümenin ve paslanmanın acı boyutlarını ayaklar altına sermesi açısından önemlidir. yine sartre haklı çıkıyor, ve liberal paçavraların suratına ağzımızı doldura doldura tükürerek tekrar ediyoruz, "liberal iğrenç bir sözcüktür".
  • (ara: ya bak özge)
  • 1972 münih olimpiyatlarında 11 israilli sporcu ve antrenörün öldürüldüğü münih katliamı ile ilgili fransız medyası ve kamuoyunun bir kısmının tavrını beğenmeyip, "terörizm kötü bir silahtır ama baskıya uğrayanların başka silahı yoktur" lafını eden, mao ve stalin apolojisti, şu metni yazmış, kısacası bireylerin feda edilebileceğini düşünen bir kişinin ettiği sözdür. ciddiye almamak gerek.
hesabın var mı? giriş yap