• ben lider değildim, ama ömrümün ahirinde yeniden lider oldum. vahşi ve coşkulu dedeme öykündüğüm eskime dönerek, eskimi anımsayarak. oysa uysallık, anlayışlılık ve iletişimsel akıl geliştirdiğim ara dönemlerimi kişiliğimin her şeyi sanıyordum. ve lider olmak istemeyen kendime kadar liderlik, en güzel hayat yorumlarından biri.

    ["what have you to do with revolutions, you petty and conceited creature!" (kendini beğenmiş, küçük yaratık, senin devrimlerle ne ilgin var!) diyerek ağır bir dille ona çatar.] mina urgan - d. h. lawrence

    (ilk giri tarihi: 28.7.2019)

    (bkz: lider/@ibisile), lider olmaya çalışanlar
    (bkz: önderlik/@ibisile)
    (bkz: öğür/@ibisile)
  • serçe parmağınızı ısırın.
    acıdı mı?
    hemen hissettiniz mi?
    organizasyonda da yönetimin en ufak krizden haberinin olacağı bir iletisim/bilgi ağı kurulmalıdır.
  • varolan gerçeklikle savaşarak asla bir şeyleri değiştiremezsiniz. bir şeyi değiştirmek için yeni bir model inşa edin. / buckminster fuller
  • zor talimatları anlamak yorucudur.
    insanlar zoru sevmez.

    zor ve anlaşılmaz talimatlar veren yönetici iş yaptıramaz.

    bir şey istediğiniz zaman bunu
    bir çocuğun bile anlayabileceği şekilde iletin.

    lider en karmaşık meseleleri bile basit ve anlaşılır hale dönüştürebilendir.
  • (bkz: #63999655)
  • en temel noktası, durumsal bir kavram olmasıdır.

    genel olarak kitaplarda 3 tür liderlik kavramından bahsedilir:

    1)demokratik liderlik
    2)otoriter liderlik
    3)laissez-faire

    otoriter liderlik, daha çok basit verimliliğe odaklanan liderlik türüdür. genellikle yanlış bilinen bir husus, otoriter liderlerin illa sert, bağıran, agresif kişiler olduğudur. bir kişinin otoriter olarak adlandırılması için illa bu tarz davranışlara bürünmesi gerekmez. birim zamanda alınan verim miktarına odaklanmak, bu kategorideki temel noktadır. sosyal bütünleşmeler gibi ilişki faktörleri ihmal edilir. tamamen görev odaklıdır.

    demokratik liderlikte ekip arkadaşlarınızı da işe mümkün olduğunca dahil edersiniz. onları fikirlerini sunmalarında, gerektiğinde itiraz etme ve inisiyatif alma konularında cesaretlendirirsiniz. ekip arkadaşlarınızın yeteneklerini geliştirmede katkıda bulunursunuz. kabaca görev odaklı ve ilişki odaklı liderliğin arasında yer alır. liderin geçici olarak yokluğunda, otokratik iklimlerde verimlilik ciddi olarak düşüş yaşar. demokratik iklimlerde ise bu daha azdır.

    laissez-faire liderliği, liderin grup üyelerinin istediklerini yapmalarına izin verdiği türdür. lider görevleri belirleyebilir veya açıklayabilir, ancak daha sonra grup davranışını öngöremez veya yönetemez. kontrol edilemeyen demokratik liderlik, bu tarz durumların yaşanmasına sebep olabilir.

    liderliği durumsal bir kavram yapan şey, uygulanacak liderlik modelinin içinde bulunulan koşullara ve şartlara bağlı olarak seçilmesi gerektiğidir. bu yüzden otoriter liderliğe mutlak kötü, demokratik liderliğe mutlak doğru şeklinde bakmak doğru bir yaklaşım değildir. zaman ve risk gibi iki önemli boyut, hangi liderliğin o an için uygun olduğunun belirlenmesinde kritik faktörlerdir. eğer zaman çok azsa ve risk çok fazlaysa, tek taraflı bir karar alıp ekip arkadaşlarınıza direktifler vererek gerekeni yerine getirmelerini sağlarsınız. böyle durumlarda demokratik liderlik sergilemek, elde olan az miktar zamanın yanlış kullanılmasına neden olur. eğer zaman çoksa ve risk az ise, ancak bu durumda demokratik liderliğin gereklerinden olan ekip arkadaşlarınızın gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. dolayısıyla hangi tür liderliğin doğru veya yanlış olduğuna, içinde bulunulan koşullar karar verir.
  • sonradan kazanılan bir şey olmadığını düşündüğüm yetenek. online liderlik okulu falan hepsi fasa fiso.
  • “liderlik etkileyici konuşmada değil etkileyici düşünmede kendisini gösterir.”

    güzel konuşma, etkileme, ikna etme...herkes bu üç meziyetin ne kadar önemli olduğunu ilk bakışta anlayabilir. herkes bu üç meziyetin farkında olmadan yıkıcı büyüsüne kapılabilir. herkes bu üç meziyete sahip olduğu takdirde onları kötüye kullanabilir. bahsi geçen bu kavramlar şüphesiz geçmişte olduğu gibi günümüzde, günümüzde yaşandığı gibi gelecektede önemli derecede etkili sayılacaktır. belagati kuvvetli olan ve bunun farkında olan kişinin iyinin ve kötünün başladığı yol ayrımında yapacağı seçim kendisinin ve ona yönelmiş kitlenin kaderini tayin edecektir. ağızdan belirli bir simetride çıkan sözler, kimi zaman sevginin yaşam adımlarını atmasını sağlarken bazen de karanlığı korkutacak vicdanların ayaklanmasına neden olur. vicdanın isteyerek veya bilinçsizce kaybedilmesi durumunda ise durdurulamaz bir kötülük baş gösterir. tarih boyunca liderler gücü, aklı ve gelişimi simgelemişlerdir. gerçek güç, kendisini yönetme hakkına sahip olmakta değil yönetme kabiliyetine haiz olmakta gösterir. akıl, sadece bireysel düşüncede değil makul ve manidar istişarelerde kendisine yer bulur. gelişim, pozitif ilerlemenin negatif ilerlemenin önünde olmasını ifade eder. bu üç özelliğin bir insanda birlikte olması ve şansının yaver gitmesi sonucunda kişi gerçekten tarih sahnesinde yerini müspet ölçüde alabilir. bu üç özelliğin olmadığı kişi yalnızca kötülüğün ve kurnazlığın desteklediği düşünceleriyle de liderlik konumuna gelebilir. bu üç özelliğin retorikle tartıldığında eşit gelmesi ise şaşırtıcıdır.
    yukarıdaki vasıflara sahip olmayan bu kişinin yalnızca “belagate” sahip olması durumunda ise sonuç, geçici göz boyamalarla başlayan kalıcı yıkımlara evrilir. güzel konuşma sanatının bu nedenle hayati bir önemi vardır.
    geçmişte ve günümüzde kitlelere seslenebilen, yön verebilen, duygudurumlarını etkileyebilen liderler vardır. bu liderler bazıları siyahi insanların uğradığı zulüm ve kötü muameleye karşı sevgi dilini güderken diğerleri kendi ırkını üstte görüp insanların benliklerine nefret virüsünü yaymıştır. bu liderlerden bazıları akıl, güç ve gelişimin de etkisiyle inanılmaz büyüklükte güzelliklere vesile olurken diğerleri kötülük, kurnazlık ve adilikle onulamaz yaralar açmıştır. bu liderlerden bazıları yanındaki azimli ve cesur silah arkadaşlarıyla bir ülkeye bağımsızlığını kazandırmışken bazıları kendi ülkesinde seyahat ederken yanında seyyah bir ordu taşımış ve korkaklığını sadece kendinden gizleyememiştir. bu iki lider arasındaki fark, kendisini etkileyici düşünebilmede gösterir. etkileyici düşünebilme yukarıda sayılan vasıfların kollektif halde olmasıyla sağlanır. belagate sahip bu liderler güçlerini iki münferit yoldan almakta ve birisinin seçimleri kötülük doğururken diğerinin seçimleri iyilik kazandırmıştır. akıl güç ve gelişimi temsil edenler sevgiyle; kötülüğü, kurnazlığı ve adiliği temsil edenler ise utançla anılmıştır ve anılacaktır. liderlik etkileyici konuşmada değil, etkili düşünebilmede kendisini gösterir.

    tanım: hukuk ve hitabet dersinde verilen ödev konusu
  • şuan okumakta olduğum, aşırı sevdiğim bir ders kendisi
  • keisha lance bottoms,
    yüksek baskı ve kaos anında nasıl konuşmalısınız? gerçek dünya,uygulamalı gösterim.

    "you are better than this !"

    buyrun izleyin
hesabın var mı? giriş yap