• orvieto katedrai'nin san brizio şapeli için yaptığı freskler ile michelangelo'nun last judgement'ına ilham verdiği kabul edilen floransalı rönensans ressamı. (1441-1523)
  • italyan ronesansinin en guclu ressamlarindan birisidir. muthis bakirelerinde dahi, vahsi bir kuvvetin altinda gizli bir uzuntu sezilir.
    orvieto cathedral'ine yapmis oldugu buyuk fresk (yeniden uyanis) ile olulerin yeniden dirilmelerini anlatiyor.
    bu eserinde her bir figur basli basina bir anatomi ve zarafet saheseridir. grup halinde olanlarda dahi bir sema, yonelis dogrulugu ve komposizyon guzelligi vardir. demirden bir elle cizilmis desenleri mikelanj sanatinin da oncusu olmustur.
    http://www.rositour.it/…norelli luca/signorelli.htm
  • vebadan ölen oğlunu gömmeyip ölü vücudunu, isa'nın ölümü tasvirindeki cansız bedeni çizebilmek için model olarak kullanmıştır.
  • freud'un bir türlü adını hatırlayamadığı , berger'in biyografisine göre hatırladığında da baygınlık geçirdiği sanatçı. olaylar şöyle gelişir: freud günlük yaşamda parapraksi dediği (fehlleistung) kimi bir takım davranışlar var. bunlar dil sürçmesi, özel isimlerin unutulması gibi şeyler. signorelli mevzusunda da freud kendi çözümlemesini yapar: her seferinde bir katedralde gördüğü fresklerin sanatçılarının isimlerini hatırlarken signorelli'nin ismini hatılayamaz.

    bunu da şuna bağlar: bu katedrale giderken arkadaşıyla bosna hersek türklerinin cinsel yaşama düşkünlükleri ölümü kabullenmişlikleri ve cinselliğin sağlıksız olmasını ölümle eş değer görmelerinden bahsederler. nedir bosnia ve herzegovina'daki "bo" ve "her" sesleri bu katedraldeki boticelli boltraffio'nun içindeki bo sesleriyle ve signorelli'deki signor'un almanca karşılığı olan herr sesiyle örtüşür. ayrıca boltraffio'daki traffio'da freud'a, kendisinin trafoi'de tedavi ettiği ancak cinsel yaşamı sağlığa kavuştuktan kısa süre sonra intihar eden bir hastasını hatırlatır.

    tam da bu aşamada freud şunu öne sürer günlük yaşamda unuttuğumuz ya da daima başka isimlerle karıştırdığımız kimi özel isimler, bu türden unutulmak istenen ve bastırılan kimi düşüncelerin(bu örnekte ölüm, cinsellik) etkisine girer ve onları da unuturuz.
  • “lamentation over the dead christ” (compianto sul cristo morto) isimli tablosunda isa'nın anatomisini resmetmek için vebadan ölen oğlunu gömmeyip model olarak kullanmıştır.

    bu tablosu 1945'e kadar santa margherita klisesi duvarlarında iken daha sonra museo diocesano'ya hediye edilmiş.
hesabın var mı? giriş yap