• her yıl olduğu gibi ilk 100'e 10000 ekşicinin gireceği sınavın 2017 versiyonu.
  • gözetmen olarak öğrencilerin hangi sınava girdiklerinden emin olamadıkları,neredeyse tümünün açık uçlu soruları boş bıraktığı ve kitapçıklar dağıtıldıkça "hocam başka var mı?" diye sorulduğuna şahit olduğum sınavdır.

    en son "tüm sorulardan sorumlu muyuz?" denildi ve benim için sınav meselesi özetlendi.

    evet,arkadaşlar. önünüze konulan kitapçıktaki her sorudan sorumlusundur. "hocam bunu da mı yapayım?" sorusu o dakikadan sonra maalesef manasız.

    tanım:vasat altı bir neslin gümbür gümbür geldiği sınav

    ekleme: bugün yapılan matematik oturumunda açık uçlu soruyu nasıl cevaplandıracaklarını soran öğrencilere salon başkanı tahtada uygulamalı olarak gösterdi. örnek cevap olarak da 1 sayısını baz aldı.

    sonuç olarak cevap kağıtlarına baktığımızda sınıfın çoğunluğun 1 yazdığını gördük. soruyu inceleme şansımız olmadı ama umarım cevap gerçekten 1'dir yoksa durum vahim.
  • geçtiğimiz akşam saat 21 sularında açıklanmış ösym sınavıdır.
    vaktiniz varsa yaşadığım hayat darbesini anlatmak istiyorum. baştan söyleyeyim peçeteleri ve şukuları hazırlayın. yemin ederim başıma gelenleri anlatacağım sizlere. okursanız kendi faydanıza.
    (bkz: 11 temmuz lys şehitleri)

    ben bunun ygs 2016 lys 2016 sına girmiştim.

    ygs denemelerinde 20k yapıyordum. herkes umutlu bende kendime güveniyorum. kullandığım iki ilaç var. biri 8 sendir kullandığım dikkat eksikliği ilacım (bkz: concerta) ve sınav günü içmeyi unuttuğum tansiyon ilacım (bkz: dideral) .

    içmeyi unuttuğum için sınavda heyecan yaptım. tansiyonum yükseldi. concertanın da yan etkisi çarpıntıdır. doğal olarak combo etkisi oldu. sınav boyu kalp krizi geçirip ölmeyi düşündüm. sonuç 180k geldi. sınavın açıklandığı gün saçma bir şekilde saçlarımı boyattım kendime gelmek için her türlü saçmalığı yaptım. en çok ben çalıştım diye tüm sınıfı dağıttım. herkes kendi sonucundan çok bana üzülüyordu.

    ümidimi yitirmedim zaten başarılı bir öğrenci olduğuma inandığım için düzenli çalışmaya devam ettim okuldan 3 de çıkıyordum 5 de derse oturup 2 saat mola dahil 10 da çalışmayı bırakıyordum. gece insanı değildim. uykuyu severdim. sınav stresini bastırmanın en güzel yanı iyi bir uykudur.

    her neyse bu süreçte başıma bir tecavüz girişimi oldu. sokakta giderken deli biri üstüme atladı. korkudan ne yapacağımı şaşırdım ağlamak ve polisler gelene kadar bayılmak dışında başka bir
    çarem yoktu. 1 ay öyle böyle yinede çalıştım. düşünmemeye çalıştım. başarmak zorundaydım. 180k yı bir şekilde çekmeliydim. hedefim 30 bindi. tasarımcı olmak istiyordum.

    lys 2016 günü mat sınavına gittiğimde şok oldum. okulum kentsel dönüşüm arazisindeydi etrafta yüzlerce inşaat (bkz: esenler) , neyse dedim. sınıfa girdim. camlardan hava yerine toz giriyor. allahın belası bir kadın gözetmen* "ay çocuklar napcak yaaaa" diyerek baştan icime nifak tohumlarını ekti. umursmadım. koç burcu erkeğiyim ben dedim benden önemli hiç bir şey olamaz diyerek kendimi geçiştirirken sınav başladı. dershane denemelerinde 40 net mat yapıyordum. 21. soruda bir rüzgar geldi. yüzüm toz oldu. hamile gözetmen dizlerini dövmeye başladı. "ay cocukların sınavı gitti gitti cocukların sınavı vah vah" o an gözgöze geldik. ağladığımı farketti. sustu. göz yaşlarım optik forma değsin diye uğraşıyorum. allahım sınavım iptal olsun. bende kader diye bir şey yok. dedim. geometriyi 17-18 net yapan ben 10 soru yapıp çıktım.

    sonuç geldi 120k. matematikten 23 net yapmışım. çözdüğüm 21 soru ve sondaki iki integral sorusu. geometri 10 net. daha fazlası yapabilirdim. ama yapamadım.

    istediğim okula yerleşemedim. ailemin parası yok. babam ev kredisi ödüyor. ihtiyac bursu alırım diyerek %75 burslu bir okulda (bkz: bilgi üniversitesi) herkesin 2 yıllık sandığı endüstri ürünleri tasarımı bölümünü tek tercih yaptım. çünkü ben 4 sene boyunca o bölümü istedim. okul farketmez dedim. part time çalışıp 1.taksitlerimi ödeyerek hazırlığı bitirdim.

    ancak işten ocak ayında kovuldum. azıcık birikmişimle ödemeye devam ettim. babam da yardım etti. bu süreçte gün oldu telefonum üsgeçitten düştü ama yılmadım.

    neden mi

    çünkü inanmaya devam ettim. elinizden geleni yapmak başkadır ama elinden geldiğini yaptığına inanmak zordur. ben inanıyorum. yaptım.

    (bkz: elinden geldiğini yapmaya inanmak)
  • coğrafyada turizm ile ilgili bir soru vardı. turist çekme konusunda ilk 10'da olmamıza rağmen diğer ülkelere göre geri olmamızın sebebini sormuşlar. cevap şıklarda yoktu arkadaşlar.

    burdan ben söylemek istiyorum. iktidar partisi yüzünden çünkü. onu eklememiş ibneler.

    edebiyat baya kolaydı. paragrafları okumadan 3 soru cevapladım amk o derece. saçma soru sormuşlar çünkü aga. hatta soruyu okuma bile. 4 tane toplumcu gerçekçi bir tane de bireyin iç dünyasını esas alan isimlerden peyami safa'yı koymuşlar. kör olsam yapardım herhalde. *
  • sorularıyla güldüren sınav.

    sosyolojiden bir soru ,diyalog vermiş aynen şöyle:

    -hindistanda bazı insanlar dini sebeplerden ötürü et yemiyorlarmış.

    +olur mu öyle şey getireceksin onları buraya , yapacaksın mangalı, löp löp bak nasıl da yiyorlar.
  • ulan turizmle alakalı soruda 1 ve 2 demişler cevaba.
    yetersiz tanıtım..
    ulan neyini tanıtıyorsun adam zaten gelmiş.
    tanıtım yapmanın harcamalara etkisi olmaz.
    ösym sen tam bir çılgınsın.
    acilen oruç tutmayı bırakmalısın.
  • daha önce defalarca gözetmenlik yapmama rağmen, 11 yıl sonra öğrenci olarak tekrar girdiğim, bence haddinden fazla zorlaştırılmış sınav.

    fen lisesi mezunuyum ve 2006 öss'de türkiye sıralamam 2000 civarıydı. şu anda üniversitede araştırma görevlisiyim ve matematik dersinin asistanıyım. yani limit, türev, integral konularına teorisini anlatacak, sınav sorusu hazırlayacak kadar hakimim. diğer konularda da fena sayılmam.

    sınavda gördüğüm olumsuz yönler

    soru sayısı çok fazla. verilen sürede matematik testindeki 80 soruyu çözmek inanılmaz büyük başarı. ben 80 soruda sadece 60 soruyu cevaplayabildim. tamamını yapana helal olsun diyorum. 11 sene geçtiği için körelmişimdir ama girdiğim sınıfta da bitiren kimse görmedim. eski sistemde, örneğin sayısalcıysanız, sosyale az vakit harcayıp artan süreyi matematikte kullanabiliyordunuz. ki, ygs'de bu şekilde yaptım. ama lys sınavları ders bazında olduğu için öyle bir durum olmuyor. bence soru sayısı azaltılmalı.

    açık uçlu soru diye bir saçmalık çıkmış. şıklar yok, sonuç kutucuklara işaretleniyor, mesela 22 çıktıysa "2" ve "2" şeklinde 0-9 aralığındaki kutucuklara işaretleniyor. türkçe-sosyal bölümlerde, şıklara bakınca en yakın cevabı işaretleme yapılmasın diye konulmuş sanırım ama matematikte hiç bir faydası yok, sonuçları tek tek deneyip cevabı bulma durumu en fazla 1-2 soruda yapılabilir, onda da çok fazla vakit kaybı olur. matematikte bu tarz sorulara gerek olduğunu düşünmüyorum, insanları alıştıkları sistemden uzaklaştırıp stres yapmaktan başka bir etkisi yok. sınav başlamadan önce, 10 dakika boyunca gözetmenlerle sonucun nasıl işaretleneceğini tartıştık. 3 kutucuk var, 22 sayısını 3 farklı şekilde kodlayabiliyorsunuz; (2)(2)(boş), (boş)(2)(2) ve (0)(2)(2). bu arada açık uçlu integral sorusunun cevabı sanırım 22'ydi, işaretleyemeden gözetmenler sertçe aldılar kağıdı. ben de defalarca gözetmenlik yaptım ama hiç böyle davranmadım öğrencilere.

    sınavda gördüğüm olumlu yönler

    basit işlem hataları sonucu çıkan cevaplar şıklarda yok. örneğin sin30 sorulduysa cevaplarda cos30'un değeri bulunmuyor. bu bence çok güzel bir gelişme. işlem hatalarının başarıya etkisi azaltılmış.

    son 2 senenin sorularını da çözdüm ve sorulara bayıldım. inanılmaz güzel ve seçici sorular olmuş, zevk aldım çözerken. bir kaç soruda formül kullanma ihtiyacı olsa da genel olarak soru tarzları ezbere yönelik değil, bilgiyi kullanabilmeye yönelik.

    benim için ilginç bir deneyim oldu. sınavın başında ben bile heyecanlandım, ki genç kardeşlerimizin stresini düşünemiyorum bile. sınavı iyi geçenleri tebrik ederim. kötü geçtiyse, hiç üzülmeyin, hayat sınavlardan ibaret değil, bu hayatta en önemli şey sizin mutluluğunuz. ayrıca üniversite bazında değil, bölüm bazında tercih yapın ki, istediğiniz bölümü okuyun. bir işi sever ve o işte kendinizi geliştirirseniz en iyi üniversitenin mezunlarından bile daha çok tercih edilirsiniz.
  • öncelikle ilk oturumlara girenlere geçmiş olsun dileyelim.

    6 tane öğrencimin girdiği sınav. mat konusunda bilgiler geliyor. iddialı olanlar beklentilerinin altında işaretlemiş. "zordu" diyorlar. daha detaylı bilgiler geldikçe burayı güncellerim.

    edit 1: integral soruları zormuş. ama özneldir. kolaydı diyenler var.

    edit 2: işlemler uzundu deniyor. yetiştiremeyenler var. çoğunluk uzun işlemlerde hemfikir.

    edit 3: geometri matematikten daha zordu bilgisi genelde herkesin fikri.

    not: sırf hava atmak için "çok kolaydı yeah" geyiği yapmayın. çocuklar hayatlarını buna bağlıyorlar hepsinin psikolojileri harap. ucuz geyik yapıp bu çocukların morallerini daha da bozarsanız ağzınıza sıçarım hepinizin.
  • benim davar biraderimin tm2 den 237; ts1 den 274 puan aldığı sınav. önerilere açığız diyecem de sanırım öneriler bize açık değil.

    hayırlısı olsun herkes için.
    (siz yine öneriniz olursa çekinmeyin yazın.)
  • kız öğrencilerin türban takabildikleri ama toka takamadıkları çok değişik bir sınavdır..
hesabın var mı? giriş yap