• orkestraların korkulu rüyası haline gelmiş, teknik zorlukların ötesinde, maalesef akılda kalıcı melodiler de içermeyen (öyle iddia edilmektedir) bestecinin ölüm bunalımları ve depresif hali içinde yazdığı bir eserdir. (bkz: eger dusunebiliyorsa bir bildigi vardir)
  • çok yakında idso seslendirecektir.
  • gustav mahler'in tamamladigi son senfonisidir. bestecinin olumunden bir yil sonra, 26 haziran 1912'de, bruno walter yonetimindeki viyana filarmoni orkestrasi tarafindan ilk defa seslendirilmistir. mahler onuncu senfonisine baslamis, ama bitirememistir. dokuzuncu senfoninin tersi iddialarin aksine akilda kalici melodiler de icerdigini dusunuyorum. son bolumu (adagio) yaylilarin sessiz bir sekilde vedasiyla biter. bu haliyle biraz caykovski senfoni no 6'yi hatirlatir.

    bolum basliklari:

    1. andante comodo (re major)
    2. im tempo eines gemächlichen ländlers. etwas täppisch und sehr derb (do major)
    3. rondo-burleske: allegro assai. sehr trotzig (la minor)
    4. adagio. sehr langsam und noch zurückhaltend (re bemol major)

    (bkz: abide with me)
  • leonard bernstein'in bu senfoninin son bolumunu prova ettigi ve senfoni uzerine dusuncelerini aktardigi bir belgesel videosu da var.

    su anda youtube'da mevcut ve bu kliple basliyor:

    http://www.youtube.com/watch?v=hmcxrblagjk
  • senfoninin adagio'sunun açılışındaki tema, bruckner senfoni no. 9'un adagio'sunun girişindeki tema ile çok benzerdirler.(bkz: #11266093) üçüncü bölümdeki kontrpuan yapısı ise genel olarak tarifi zor, öte bir olaydır.
    senfoninin dinlenebilecek en iyi kayıtlarından birisi kesinlikle herbert von karajan'ın 1982 yılında berlin filarmoni ile gerçekleştirdiği ve deutsche grammophon'dan çıkan canlı kayıttır.
  • herbert von karajan hayatta iken leonard bernstein'in berlin filarmoni orkestrasi ile caldigi ve kaydettigi tek eserdir. 1979'da gerceklesmis bu canli konser kaydindan uc sene sonra karajan, gene canli bir konserde mahler 9'u berlin filarmoni ile ilk kez kaydetmistir.
  • "(mahler’in dokuzuncu senfonisi) sadece, mantıktan ziyade duygulara dayanan sıcaklıktan feragat eden ve entelektüel soğukluğun ikliminde rahat hissedenler tarafından algılanabilecek bir güzelliğin objektif, neredeyse tarafsız ifadesine sahiptir."*
  • objektif güzelliğin tarafsız ifadesi.

    --- tbsegk ---

    şu an, bu abidevi eserin üçüncü bölümünün karajan ve berlin filarmoni tarafından yorumlandığı kaydı dinliyorum gözlerim kapalı; (-lakin bu satırları yazmak için arada açıyorum tabi-;) ve diyorum ki, bu performans ancak ve ancak, çok gelişmiş bir tekniğin makineleşmiş insanları tarafından aşılabilir.

    --- tbsegk ---
  • gustav mahler'in bu dünyaya ait olmayan melodiler bestelediği pek çok kez söylenmiştir. ama ölmeden önce tamamladığı ve kendisinin seslendirilişini hiç duymadığı bu son senfonisi, yapıtları arasında büyük ihtimalle en yoğun ruhsal yolculuğun yaşandığı eseridir. kızının genç yaşta ölmesi, sağlığının bozulması, karısının çapkınlıkları, viyana'daki müzik otoriteleriyle savaşı ve en önemlisi yahudiliğe olan inancını yitirmesi bu 80 dakikayı aşan ve tüyleri diken diken eden senfoninin zehir kaynakları olmuştur. pek çok orkestra için hem parasal hem de teknik açıdan birkaç gömlek üstün olan eser müzikte romantik akımın anıt mezarı sayılabilir.

    dikkatli kulaklar mahler senfoni no 5'teki bazı temaların burada da yinelendiğini duyabilirler.
  • bir senfoni degil aci cekistir sanki. ozellikle dorduncu bolum. ne soylesem haddimi asacagim. klasik muzik kulturu olmayan birini bile kendine boyle asik ediyorsa, vardir ustanin bir bildigi.
hesabın var mı? giriş yap