• en güzel pagan geleneklerinden. (hristiyan falan denmiş ama, düpedüz pagan geleneğidir bu! zira semavi dinlerden çook öncesine dayanır pagan gelenekler...)

    1 mart malum, bahar başlangıcı, doğanın uyanışı. doğa ise daima kadın imgesiyle kaim. işte bizim bilge, yaşlı marta ninemiz ("baba" burada yaşlı kadınlara hitap etmek için kullanılan bir kelime), ak sakallı kışı kovuyor, ortalığa çiçek tohumları serpiyor, bereket getiriyor.

    bahar zaten başlı başına bereket demek, çünkü şimdikinin aksine, sütün ve yumurtanın ancak bahar aylarında bulunup tüketilebildiği, sanayi öncesi zamanların adetleri bunlar. (bu adetin hristiyanlığa geçişi esas paskalya formatı altında olacak tabii.) haçlı seferleri sonrası azalan erkek nüfusunun karşısında mal mülk kadınlara kalıp kadınlar da güç edinince onları "cadı" suçlamasıyla yakmaya başlayan engizisyon yahut yaşlı kadınların sahip olduğu sağlık, sağaltım ve doğum bilgilerinden korkup onları büyücülükle suçlayan çürümüş kültüre dek, "yaşlı kadın" kötü bir şey değildi zaten. bilgiydi, doğaydı, huzurdu; iyi şeylerle özdeşleştirilmişti. tüm balkanlar'da ve kafkaslar'da envai çeşit etnik grup tarafından yaşlı bir kadın imajıyla kutlanıyorsa baba marta bayramı, emin olun katolik cinsiyetçiliğinin yozlaşmışlığından bir parça uzak olduğu içindir.

    işte baba marta, o yaşlı, pamuk, tombik kadın. bahar da onun bize getirdiği bayram seyran. o zaman, çestita baba marta!

    hamiş: marteniçkamı taktığımın ertesi günü leylekleri gördüm, hem yuvada hem havada! bu sene daha da çok gezeceğim işalla ^^

    güncelleme: uzak doğu'dan yakın avrupa'ya kıta kıta ülkeler gezdiğim bir yıl oldu gerçekten, teşekkürler baba marta ^^ umarım bu mart ayında da leylekleri görür, leylek gibi gezerim gene!
  • baharın ilk günü kırmızı beyaz renkli el yapımı bileklikler takılır. aslında marteniçka sadece bileğe takılan bir bileklik değil aynı zamanda istenildiği takdir de yakalara da takılabilen bir simgedir.yaklaşık 2 ya da 3 hafta kadar sonra meyve verecek bir ağaç için dilek tutularak asılmaktadır. ya da gökyüzünde ilk leylek görüldüğünde bir ağacın dalına asılır. farklı ritüelleri de mevcuttur. baharın gelişini kutlamayı ifade eder.

    [https://pbs.twimg.com/media/berxtg-ciamak6l.jpg https://pbs.twimg.com/media/berxtg-ciamak6l.jpg]
  • her sene vaktini kacirip hayiflandigim gelenek...
  • bu yıl ilk kez tam vaktinde yapıp bileğime taktığım, kırmızı ve beyaz ipin birlikte örülerek yapılan bileklik. mart ipi olarak da anılabilir. bulgar geleneği olarak bilinir ama balkanlarda pek çok yerde özellikle balkan köylerinde yapılır bu bileklik hala mart ayının 1'inde. bileğe takılırken dilek dilenir. mart karşılanır. mart ayı boyunca ilk uçan leyleği gördüğünde bileğinden söküp meyve veren bir ağaca bağlarsın bu bilekliği. leyleği görür de meyve veren bir ağaca bağlarsan dileğinin gerçekleşeceğine inanılır. aynı zamanda bu bilekliği bileğine takarken kış mevsiminin sıkıntısı kederi hastalığı kışla birlikte eski yılda kalmıştır. martla gelen baharda yani yeni bir yaşamda kırmızı ip başarıyı aklı beyaz ip de sağlığı keyfi getirmeyi temsil eder. özetle güzel bir gelenektir. umut veriri insana güzel şeyler olacağını hissettirir.
  • dün itibariyle bağladığımız kırmızı-beyaz bileklikler. dileğimizi tuttuk bağladık güvenmiyorum ama bok da çıkabilir... geçen sene bizzat bok çıktı dileği tuttum 16 gün sonra gerçekleşti bir inanmaya başladım ettim sonra afedersiniz de resmen bir yerimde patladı.

    tramvayda bir bulgar turistin beni hunharca kucaklama sarılma sebebidir aynı zamanda hunharca güldürür.

    çestita baba marta gençler !
  • sözlükte bu kadar kişinin bildiğini ve başlığına yazdığını görünce sevindiğim bir mart geleneği.

    marteniçka böyle bir şeydir. 1 martta genelde bileğe (eskiden yakaya da) takılır. leylek görüldüğünde de sökülüp bir ağaca bağlanır, dilek tutulur. başlangıcı ile ilgili çeşitli söylentiler vardır, barış veya bahar temalı. çok eski bir gelenektir. genelde bulgaristan ve balkanlarda bilinir.

    çestita baba marta.
  • çocukluğumu hatırlatandır.

    baharın gelişi ve yılın güzel geçmesi için iyi dileklerin ve güzel duyguların ifadesi olarak, herkesin mart ayında birbirine hediye ettiği yakamıza iğne ile tutturduğumuz, kırmızı-beyaz yün ipten yapılan küçük süs simgelerdi.

    ne güzeldiler.
  • mart ayı ile beraber başlayan, daha bugün bir iş arkadaşımdan duyduğum bir bahar geleneği. kırmızı beyaz ince bir bilekliği mart ayında bileğinize bağlıyorsunuz ve bağlarken bir dilek tutuyorsunuz. sonra o bilekliği bir leylek görene kadar da bileğinizden çıkarmıyorsunuz.
    bilekliği bağladık, dileği diledik de nereden bulacağız istanbulun ortasında leyleği?
    haydi rasgele
  • benim de ilk defa bu sene taktığım batildan uzak bi insan olsam da hosuma gitmiş olan bir gelenek. martenickalari taktik sira leylekleri görmekte
  • taktığımdan beri dileklerimin ardı arkası kesilmedi. umarım hepsi birden olur.
hesabın var mı? giriş yap