• darwin'e kesinlikle katılmıyorum. maymundan gelmek ne demek? kesinlikle inanmam. zira kimsenin bir yere geldiği yok. insanlık hiç doğmadı
    bizler sadece elinde teknolojik silahları olan şempanzeleriz.
  • maymundan gelmek tabiri hatalıdır, insan biyolojik olarak, anatomik olarak, homo sapiens diye adlandırılır, zaten ve halihazırda bir maymundur, ape'dir. (daha doğru ifadesi için "ape"in türkçesi olması lazım ((bkz: #46193572)).

    insan maymunlardan görece daha sosyal, (sözdizimi ve kelime düzeyinde morfoloji içeren) karmaşık dillerle iletişim kurabilen ve yaşam tekniklerini ve tecrübelerini, çağdaşlarına ve gelecek nesillere dil ve dille alakalı tekniklerle yayabilen-aktarabilen bir varlıktır. bu sayede var olan, ve bunu başaran toplumlar içinde yaşar. (bence en önemli fark bu ikincisi, yani dilsel bilgi ile var olan iletişen toplumlar).

    beyninin kabiliyetleri ise, özellikle bu gibi (iletişim, sosyalleşme, niyet okuma) konularda ve (dilin mümkün kıldığı sanılan) soyut düşünce, planlama konularında daha yüksektir. yoksa bazı hafıza deneylerinde bir çok insansı maymun insanlardan yüksek performans göstermektedir, katlamaktadır. yani donanım olarak da diğer maymunlara kıyasla ancak belli bir oranda daha güçlü beyne sahiptir. şu anda aklıma gelen ve özetleyebildiğim tüm farklar budur. özellikle grup halinde yaşadıklarında insanların, diğer hayvan türlerine, üstünlük kurabilmelerinin, tabir hatalı ama bir nevi ortamlarının apex predator'ı olabilmesinin, "doğaya hükmedebilmelerinin" arkasında yatan farkları izah etmek için bunlar yeterlidir diye düşünüyorum.

    "insan" kavramı, insan hayvan ayrımı, insanların kendi yarattığı kültürlerin içinde farklı bir varlık olarak insanı işaret eder, orda biyolojik bir varlıktan değil, kültürel sembolik hatta ahlaki bir varlıktan bahsediyoruz. o yüzden en seküler bakış açısıyla bile "insan bir yandan hayvanlardan bir hayvandır, doğanın bir parçasıdır" derken, bir yandan da "en azından gelişmiş sinir sistemi olan canlıları yemeyelim, öldürmeyelim acı çektirmeyelim" deyip, vejateryenliği savunabiliyoruz. yani insanın maymun olmasını algılayıp, başka bir bakış açısıyla kendini eşrefi mahlukat görecek formülasyonlara ulaşmak da imkansız hatta mantıksız değil.
  • (bkz: maymuna gel)
  • nerden geldiğimiz değil de, neye doğru gittiğimiz daha önemli bence. asalak barsak kurtlarına doğru hızla evriliyoruz kanaatindeyim.
  • (bkz: ali eren)
  • maymundan gelememek daha fena
hesabın var mı? giriş yap