• milli eğitim bakanlığı tarafından hazırlanan yeni müfredatta biyoloji dersinin merkezine “yaratılış teorisi” konuldu.

    bakanlıkça hazırlanan metinde “türkiye yüzyılı maarif modeli kapsamında geliştirilen biyoloji dersi öğretim programıyla yürütülen eğitim öğretim süreçlerinde yaratılış teorisi benimsenmektedir” denildi. modern okulları bir çeşit medreseye dönüştürüyorlar sanırım kaynak kaynak2

    edit2: sözlükteki öğretmenler bu konularda bilgi verirse sevinirim, buradan paylaşalım

    edit3: bir öğretmenden gelen mesaj: ben ingilizce ogretmeniyim. kendi bransimda ne gibi degisiklikler var bilmiyorum. diger brans ogretmenleri de ayni sekilde. konusuyoruz sorup sorusturuyoruz ama hic bilgi verilmiyor. endiseliyiz acikcasi. resmi yazilardan gordugumuz kadariyla imam hatiplere devasa yatirim yapiliyor. ben de imam hatipteyim ordan biliyorum. protokol yapilan adini hic duymadigimiz kurumlar var.
    anlatacak cok sey var ama baskı altındayız. sesimizi çıkaramıyoruz. sesimizi cikardigimizda sorusturma yiyoruz

    edit4: başka bir öğretmen: merhaba ben tarih öğretmeniyim ama şimdilik bir bilgi gelmedi ama 9. sınif konusu olan taş çaglar (paleolitk, mezolitik, neolitik gibi) iki üç cümlede bahsediliyor, 10 yil önce daha ayrintiliydi. çünkü bu konuyu da evrim ile ilişkilendiriyorlar.kitaplarda kronoloji yok edildi ve dini eksenli bir müfredat olacağı kesin. inkilap dersi işlenememesi için 12. sinifa alindi (eskiden 11. siniflarda okutuyordu) 12. siniflar üniversite sinavi ile boğuştuklarindan 2 soru icin dersi çok dinlemiyorlar. 31 mart olayini darbe olarak bahsediyirlar, o olayda mustafa kemal'de var 2. abdülhamit'in tahtan indirilmesi olayi yani atatürk'e böylece dolayli olarak darbeci imasinda bulunuyorlar. ayrica geçen hafta okulumuza değerler eğitimi adi altinda siniflara kim olduğu belli olmayan ama vakif veya tarikat üyeleri sokuldu. öğrencilerle ne olduğu belli olmayan insanlar muhattap olmasi beni derin endişelere sürükledi. ayrica imam hatip siniflari 16 ile 26 kisi arasinda olup her türlü imkanlar mevcut iken, düz liselerin mevcudu 42 kisi ve okullarda laboratuvarlarin hepsi siniflara dönüştürldü. siniflar ve okul dökülüyor. imam hatplere gitmeyen cocuklar ve veliler dolayli yönden cezalandiriliyor. ayrica 9. sinifta islamiyet öncesi türk tarihinde göktanrı inanci ve eski türk kültürü ile ilgili her şey 7 yıl önce kaldirildi. eskiden onlarda anlatilip bir bütünlük oluyordu.

    edit5: merhaba ben de biyoloji öğretmeniyim. yapılan anketlerde biyoloji öğretmenleri fazladan lab dersi istemişti fikirlerimizi ne kadar da dikkate almışlar. bize bildirilen bir şey yok muhtemelen seneye 9lardan itibaren başlar. zaten evrimle ilgili kısımlar çıkarılmıştı. şimdi din dersi gibi allah öyle yaratmış gibi pasajlar görürüz. anatomi konularından hayvan anatomisini çıkarmışlardı şimdi de hastalıkları vs çıkarırlar herhalde asdad ayrıca düz liseler dökülüyor imamhatipler özelöokul gibi.

    edit6: merhaba, ben de öğretmenim.
    bu değişim durumundan haberdardım çünkü kitap yazma komisyonunda görev alan bir arkadaşım vardı. ancak benim haberdar olduğum şuydu: hazır bilgi sunmaktan ziyade iki tema belirleyip konuları bu temalara bağlayarak anlatmak. gündelik hayata uyarlamak. hatta arkadaşım klasik ders anlatma yöntemini değiştirmek zorunda kalacak öğretmenler diyordu. durum bir noktaya kadar bunlara dahi hissettirilmemiş. ancak mevzu imzalayıp yayımlamaya gelince önlerine özellikle biyolojide bilimle uyuşmayan saçmalıklar konulmuş. arkadaşımız ben bu kitaba onay verip çıkmasına razı olmam diyerek itiraz etmişti. onun gibi itiraz eden başka kişiler de vardı. ancak bu durumu değiştirmeyecek. bu öğretmenlerin görevlendirmesine son verip imza yetkisini başkalarına vererek durumu çözeceklerdir. yani çok üzücü ama bu program seneye dayatılacak gibi duruyor:/

    edit7: herkes yazmis ben de ekleyeyim. ailesinde cokca imam hatip kokenli ya da su anda ogretmenlik yapan bireyler olan biri olarak.
    bundan 25-30 yil once imam hatiplerde gercekten bilim ogretiliyordu meslek derslerinin yanında. anadolu imam hatip liselerinde matematik ve fen bilgisi ingilizce olarak anlatilirdi.
    o okullardan cikanlar gercekten cok cok iyi yerlere gittiler. su an benim arkadaslarimin bazilari yurtdışında köklü sirketlerde calisiyorlar. bazilari da bugun devlette kritik pozisyonlardalar. kimi kimsesi olmayan, akp'nin bile adinin olmadigi donemde devlete girenler. herhangi bir cemaat tarikatle de bagi olmayan kendi halinde idealist cocuklar. tabii bazilari hala dindar bazilari da o yoldan cikip sekulerligi benimseyenler.
    neyse demem o ki, millet yok her yere imam hatip aciyorlar, aman da din temelli eğitim geliyor aman da tarikatlar cemaatler bilmem neler pompalaniyor diyor ya, hah ben de diyorum ki, yine yakin cevremden cok iyi bildigim icin. imam hatiplerin de icini bosaltti. zamaninda milletin universite hazırlık zamanlarinda zorlanarak çözdüğü sorulari biz bu da soru mu yaa diye cozuyorduk. ama simdikilerin ici tamamen bos. adi imam hatip sadece. yani oyle milletin korktuğu gibi degil. militan yetisiyor dedikleri imam hatiplerdeki cok buyuk cogunluktaki ogrenciler hayata atildiginda "binanin onunde durup gelene gecene sadece hoşgeldiniz diyebilecek" kapasitede bile degiller.

    edit8: ben öğretmenim, istanbul'un göbeğinde bir okulda görev yapıyorum ve okula ne idüğü belirsiz bir adam geliyor değerler eğitimi adı altında, muhtemelen vakıf adı altında bir tarikattan. boş dersleri dolduruyor çocuklara sürekli hediyeler vs. veriyor ve dersler dini ağırlıklı.

    edit9: ben okul öncesi öğretmeyim. belirli gün ve haftalardan yeni yıl çıkarıldı. 15 temmuz eklenmiş. ilkokullarda zaten zorluyorlardı kutlanması için ama okul öncesine kadar indirildi

    edit10: ben de ekleyeyim , 8. sınıf inkılap tarihi dersinde şeyh said isyanı müfredattan çıktı, sadece doğudaki bir isyan diye bahsedilmektedir.

    edit 11: merhabalar ingilizce ogretmeniyim. gecen hafta lise ingilizce dersleri için mufredat sadelestirmesi toplantisindan komisyondaydim. mufredati daraltmamizi istediler. nerden nasil azaltilir bununla ilgili fikirlerimizi rapor halinde sunmamizi istediler. muhtemelen ingilizce dersleri daha da azaltilacak. 2-3 yilda bir azaltiliyor son 10 yildir kademeli olarak. belki de yabanci dil olarak arapçaya geçecegiz kim bilir?

    edit 13: merhaba bende biyoloji öğretmeniyim, yaratılış teorisi diye bir şey görmedim 10. sınıflardan kalıtım konusu kalkmış, örneğin 12. sınıf konusunu 10. sınıfa getirmişler , sarpa sarmış diyebilirim. daha da sadeleştirilmesi lazımdı. ama dediğiniz gibi evrim teorisi neden yok mesela ? akıl dışı bu , ki ben başörtülüym onu da diyeyim ki geri kafalı biri olmadığımı dersleri bilim ışığında işlediğimi özellikle bilin diye diyorum. ama ülkemizin eğitim sisteminden hiç umutlu değilim, yokuş aşağı yuvarlaniyoruz

    edit 13: osmanlı eğitim kurumları fatih zamanında ve sonrasında müthiş derecede bilim dersiyle doluydu sonra sonra bilim dersleri kaldırılmaya başlandı ve sonunda hepsi dini ders oldu, evliya celebi bunları çok sert eleştirdi hatta, bu adam dinsiz mi örneğin? sonra ne mi oldu malum osmanlı medeniyeti geri kaldı ve parçalandı bile bile aynı şeyler yaşanmasın diye bu uğraşı. ben de allaha inanıorum yoksa. ama bunlar din adına hurafe dolduruyorlar zihinlere ve müspet ilimden kopartıyorlar

    edit 14: merhaba ben de tarih öğretmeniyim, prof. dr. hocalarımıza meb'den görüş yazısı geliyor, abuk sabuk bir sürü ders eklenmeye çalışılıyor her sınıfa. daha önce sosyal medyaya da yansıdı, dini nikah çeşitleri gibi konular ders olarak okutulmak isteniyor.

    edit15: yaratılış teorisi anlatılırken kadını da, erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldı diye mi anlatılacak? "haklı bir soru"

    edit16: sınıflarda işleyelim diye değerler eğitimi e-kitabı verdiler, bütün konular ve değerler hep dini kıssalara, ayetlere ve saire dayandırılmış. çocuklar bile "hocam siz niye din kültürü anlatıyorsunuz ders rehberlik" diyorlar. eskiden de meb'in rehberlik kitapçığı vardı, onu işliyorduk ve amaçlara kariyere falan dairdi konular.
  • allah'ın izniyle x'i bulunuz

    edit: sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla x'i bulacağız inşallah
  • uzun vadede cok buyuk hasarlara yol acacak bir donum noktasi. acik acik geri gitmeyi tercih etmek. boyle seylerin turkiye'de olmasi cok aci ve uzucu. gelecegini karartiyorlar ulkenin.
  • biz gereken uyarıyı şimdiden yapalım;

    evrim teorisi dururken yaratılış teorisi ile canlı çeşitliliğini açıklamaya çalışanları allah çarpar.
  • muhtemelen ilk derste ''allah ol dedi ve oldu'' diyerek yaratılış teorisi konusu bitecektir.

    bundan sonraki süreçte dünyanın düz olduğunu da işlersek çocukların ufku iyiiicee bir açılır.
  • oldukça beğendiğim değişim.
  • en azından teori denmiş. tutunacak dal misali.
  • müslüman olduğunu iddia eden chplilerin de destekleyeceği eylemdir. kürsüden salavat getirdiklerini göre müslüman olmalılar.
  • türk milletine uygun bir eğitim sistemine ulaşmak adına önemli bir adım teşkil eden değişim.
  • türkiye'ye en az kanal istanbul kadar etki edecek olan olay.

    şeriatı da murat kurum'a saklasaydınız keşke, o getirsin.
hesabın var mı? giriş yap