• francis ford coppola'nin son projesi. nikolas cage'inden denirosuna dev bir kadroyla calismasinin yani sira, kanimca filmle ilgili gelen bilgilerden en ilginci, görüntü yönetmeninin ron fricke olmasidir.
  • kendini begenmis polis..
  • oldukca buyuk bir butceyle cekilecek olan film, bir mimarin herkesin istedigi iste calisarak hayatini kazanabilecegi bir dunya yaratma utopyasini anlatacakmis. yillardir bu film ustunde calisan coppola, "russell crowe'u da filmde oynatmak istiyordum ancak bu russell crowe'un gladiator ile oscari kapip en populer aktorlerden biri haline gelmesinden onceydi" diye gereksiz bir de aciklama yapmis. ayrica coppola'nın marlon brando'yu da projeye dahil etme istegi brando'nun saglik sebeplerinden oturu suya dusmus.
  • abd'nin kuzeydoğusunda boston'dan başlayıp new york, philadelphia ve baltimore üzerinden washington dc'ye ulaşan yoğun nüfuslu kesintisiz kentsel bölge. bölgeye boston-washington koridoru ve kuzeydoğu koridoru da denir. eski bir yunan kentinden alınan isim ilk olarak 1960'larda kullanılmış olup bugünlerde benzeri kentsel alanlar için de kullanılmaktadır.
  • bircok sehir ve kasabadan olusan cok genis kentsel alan.
    (bkz: metropolis)
  • yanılanın aksine, şu güne kadar sadece amerika ve japonya'da bu tür oluşumlar bulunmakta.
    örneğin; boston'dan washington'un kuzeyine kadar olan bölgeye "boswash", chicago'dan pittsburgh'a kadar olana "chipitts", california sahili san francisco'dan san diego'ya kadar ise "sansan" deniyor. japonya'da ise "tokyo-nagoya-osaka" megalopolisi var.
    en az on milyon yerleşik insan olmalı ve de bu oluşumda.
    ayrıca istanbul bir megalopolis değildir efendim yani megakent diye "aa bunda da mega var işte" deme hatasına düşülmemeli, ama mesela edirne ile istanbul birleşirse adına da "ed ist" ya da "ne anbul" gibi bir isim konursa orası megalopolis olur. * *
  • megaköyler bazen megalopolis le karıştırılır.

    (bkz: istanbul)
  • antik yunan'da bir kent ismidir. bugünkü peloponnesos yarımadasının ortasına düşer. efendim bu şehir adı gibim büyükmüş, tiyatrosu yaklaşık 20.000 kişilikmiş filan. e bu da baya büyük bir rakam ogünkü koşullara göre.
    bugün ise kavram hemen hemen bitişikmiş gibi duran bir çok şehrin bütününe atfen kullanılıyor.
    abd'de boston'dan vaşington'a kadar olan kuzey doğu koridoru. hindistanda ganj nehri etrafı ve deltası, çin'de yang tze deltası, inci nehir deltası filan megalopolis sayılır.
    türkiye için ise çorlu-istanbul-kocaeli-sakarya çizgisi ile bu çizgiyi bir üçgen haline getiren bursa'ya kadar olan kısım megalopolis'tir.
  • francis ford coppola'nın, 90'lı yıllarda bram stoker's dracula ile maddi anlamda toparlanmasının ardından kalkıştığı bilim kurgu epiği. robert de niro, marlon brando, paul newman ve nicolas cage'i düşünüyordu film için, sonra bütçe fazlasıyla şiştiği ve kaynak bulmakta zorlandığı için 2003 yılında iptal etti. sonra geçtiğimiz senenin sonlarında "dev bir film yapacağını ve sınırsız parası olan bir kaynak bulduğunu" açıkladı ve o filmin rafa kaldırılan megalopolis olma ihtimali çok yüksek. şu an bu dört ismin ikisi hayatta değil` :maalesef`, cage vasat aksiyonlarla para kazanmaya çalışıyor, bir tek de niro fena durumda değil, yani coppola çekmeye kalkışırsa bu iki ismin yerine başka ünlüler bulmak durumunda kalacak. beklemede kalmakta yarar var.
  • metropolis şeklinde gelişen büyük kentin , fiziki sınırlar açısından genişleyerek, sosyo-ekonomik ve kültürel etkilerini ülke sınırları dışına kadar götürebilen kentlerdir.

    (bkz: şehirlerin sınıflandırılması)
    (bkz: biyolojik sınıflandırma)
hesabın var mı? giriş yap