• işçi partisi genel başkan yardımcısı ve ergenekon davasının müdahil avukatlarından. dava sürecinde gerçekleşen son gözaltılar kapsamında eski adalet bakanı seyfi oktay ile birlikte gözaltına alınanlar arasındadır.

    gözaltına alınma gerekçesi ise, dava avukatlarından biri için bir bir hayli garip. "yürütülmekte olan kovuşturmayı… etkilemek ve yönlendirmek".

    ben kendi adıma nasıl bir yorum getirmek gerektiğine dahi kanaat getiremiyorum. evet hukukçu değilim ama avukat dediğin, müvekkilleri lehine davayı "yönlendiren ve etkileyen" kimse değil midir zaten?

    bir başka manidardır nokta ki, artık tesadüf müdür değil midir orasını düşünmek gerek, gözaltıların israil'in yardım konvoyuna saldırısı akabinde gerçekleşmiş olmasıdır ki, toplumsal refleksler ve medya tamamen başka bir yere odaklanmıştır bu sırada. üstelik gözaltına alınan 23* kişi, pek çoğu hukukçu, aralarında eski adalet bakanı var...

    ilave: fleurquin sağolsun şöyle bir başlık da varmış konuyla ilgili:
    (bkz: sanık avukatının yargıyı etkilemekle suçlanması)
  • 1949 yılında konya’da doğdu. ankara üniversitesi hukuk fakültesi’ni bitirdi.
    üniversite öğrenciliği yıllarında öğrenimini sürdürürken işçi olarak çalıştı. işçi örgütlenmelerinde görev aldı. sendikacılık yaptı.

    12 mart 1971 darbesinden sonra tutuklandı. 3 yıl tutuklu kaldı. 1975 yılında avukatlık yapmaya başladı. çeşitli sendikalarda hukuk müşaviri olarak görev yaptı.

    1980 darbesinden sonra yeniden tutuklandı. tikp davasından yargılandı. yaklaşık 3 yıl daha tutuklu kaldı. 1994-1998 yıllarında çağdaş hukukçular derneği genel merkez yöneticiliğine seçildi ve genel sekreterlik görevini yürüttü.

    kamu emekçilerinin sendikal örgütlenmelerine ilişkin davalarda aktif rol aldı. sivas katliamı davasında, uğur mumcu, bahriye üçok, muammer aksoy ve ahmet taner kışlalı’nın katline ilişkin davalarda müdahil vekilliği yaptı.

    pir sultan abdal 2 temmuz kültür ve eğitim vakfı kurucusu. bu vakıfın yönetim kurulu üyeliğini yürüttü. 2000-2002 döneminde ankara barosu yönetim kurulu üyeliği yaptı. gazete ve dergilerde makale ve araştırmaları,hukuki konularda çeşitli kitapları yayımlandı. son olarak da “ermeni sorunu” ve “kıbrıs sorunu” na ilişkin araştırmaları iki ayrı kitap olarak yayımlandı.

    http://ip.org.tr/…ib/pages/detaykisi.asp?idkisi=152

    genel başkan yardımcısı olduğu işçi partisi'nin tutuklamayla ilgili açıklamaları şöyle:

    "deniz feneri yolsuzluğu hakkında ilk kez şikayette bulunan hukukçu"

    "ergenekon tertibi kapsamında tutuklanan işçi partisi genel başkan yardımcısı avukat cengiz türkiye'nin önde gelen hukukçuları arasında yer alıyor. cengiz'in yaptığı suç duyurusu üzerine deniz feneri yolsuzluğunun türkiye ayağı hakkında soruşturma başlatıldı. mehmet cengiz, abdullah gül'ün kayıp trilyon davasından yargılanması için yasal süreci de yaptığı suç duyurusuyla başlattı.
    ergenekon tertibi kapsamında tutuklanan işçi partisi genel başkan yardımcısı avukat mehmet cengiz türkiye'nin önde gelen hukukçuları arasında. avukat cengiz, tayyip erdoğan'ın merkezinde yer aldığı deniz feneri yolsuzluğu hakkında ilk kez şikayette bulunan hukukçu. cengiz 8 eylül 2008 tarihinde ankara cumhuriyet başsavcılığı'na verdiği dilekçede, tayyip erdoğan, zahid akman, zekeriya karaman, deniz feneri yöneticileri ve almanya'daki iddianamedeki adı geçen türk şirket yöneticileri hakkında soruşturma açılmasını talep etmişti. talep üzerine ankara cumhuriyet başsavcılığı soruşturma açtı. cengiz bu suç duyurusundan 10 gün sonra yaptığı basın açıklamasında türkiye'deki cumhuriyet savcıları almanya'daki şansölyelerin savcılarından geri kalamaz ve kalmayacak diyordu.
    işçi partisi genel başkan yardımcısı cengiz, deniz feneri vurgununu türkiye'nin gündemine soktu. cengiz'in işçi partisi adına yaptığı başvurunun ardından deniz feneri ve kanal 7 binalarında arama yapılması sağlandı. deniz feneri haberlerini sayfalarına taşıma cesareti gösteren gazeteciler de haberlerine "işçi partisi genel başkan yardımcısı mehmet cengiz'in başvurusu üzerine başlayan soruşturma.." ifadesiyle başlar oldu.
    abdullah gül'ün yargılanmasının yolunu açan süreci de; gül'ün milletvekilliğinin sona erip cumhurbaşkanı seçildiği 28 ağustos 2007 tarihinden bir gün sonra; 29 ağustos 2007 tarihinde ankara cumhuriyet başsavcılığı'na suç duyurusu yapan mehmet cengiz başlattı. cengiz tarafından yapılan suç duyurusunda "özel evrakta sahtecilik ve siyasi partiler kanunu'na muhalefet suçlamasıyla dokunulmazlığı nedeniyle ertelenen soruşturmanın ve kamu davasının sürdürülmesi," talep edildi. ankara cumhuriyet başsavcılığı bu suç duyurusuna 2 haziran 2008 tarihinde takipsizlik kararı verdi. ancak sincan 1'inci ağır ceza mahkemesi, bu kararı kaldırarak, gül'ün yargılanması gerektiğine hükmetti. adalet bakanlığı savcılığın kanun yararına bozma istediğine uyduğu için, gül'ün yargılanıp yargılanmayacağı yönünde son kararı yargıtay 11'inci ceza dairesi verecek.
    avukat mehmet cengiz, sivas katliamı davasında, uğur mumcu, bahriye üçok, muammer aksoy ve ahmet taner kışlalı'nın katline ilişkin davalarda müdahil vekilliği yaptı.
    cengiz, 40 yıldır işçi partisi saflarında mücadele veriyor. 12 mart 1971 ve 1980 darbesi dönemlerinde tutuklandı. çeşitli dernek ve vakıflarda yöneticilik yapan cengiz, 2000-2002 döneminde ankara barosu yönetim kurulu üyeliği yaptı. işçi partisi genel başkan yardımcısı av. cengiz, işçi partisi genel başkanı doğu perinçek ve ergenekon tertibinde tutuklanan işçi partililerin avukatlığını yapıyordu."

    http://ip.org.tr/…sp?goster=haberdetay&idhaber=2506

    "tetibin hedefinde türk yargısı var!"

    "işçi partisi genel başkan yardımcısı avukat mehmet cengiz, ergenekon tertibinin son dalgası "adalet operasyonu" kapsamında bugün (5 haziran 2010) sabah tutuklandı. metris cezaevine gönderilen cengiz, bir kaç gün içinde silivri cezaevine nakledilecek.

    türkiye'ye, bu kapsamda işçi partisi'ne karşı tertip devam ediyor. tertibin son dalgası bu güne kadar uygulanan tertiplerin en pespayesi ve yerde sürüneni. suçlamanın konusu av. mehmet cengiz, eski adalet bakanı seyfi oktay ve bir grup avukatın "ergenekon" örgütünün amaçları doğrultusunda devam eden kovuşturmayı yönlendirme ve etkileme girişimi(!)

    öncelikle bir avukatın için, üstlendiği davalarda kovuşturmayı etkilemek ve yönlendirmek yasal görevidir.

    garip olan şu ki; cengiz bu "suçu", meslektaşı olması nedeniyle bir avukat dışında tanımadığı kişilerle işlemiş! yasal düzenleme, göreviyle ilgili bir suç işlediği iddia edilen avukatlar hakkında soruşturma açılması adalet bakanlığı'nın iznine bğlı. oysa mehmet cengiz için adalet bakanlığından alınmış bir izin yok.

    ergenekon savcılarınca ifadesi alınan cengiz'e sorulan soruların tamamının mesleki faaliyetleriyle ilgili olduğu kesinleşti. mehmet cengiz ve avukatlarının bu usulsüzlüğe itirazları dikkate alınmayarak yine büyük bir kanunsuzluk örneği yaşanıyor.

    ip genel sekreteri av. hasan basri özbey, mehmet cengiz'in tutuklanmasıyla ilgilli olarak bugün istanbul'da bir basın toplantısı düzenliyor."

    http://ip.org.tr/…sp?goster=haberdetay&idhaber=2505
  • deniz feneri dava'sını başlatmış, sayın cumhurbaşkanının kayıp trilyondan yargılanmasını sağlamış kişi.

    yaklaşık 2 sene önce kendisyle ilgili bir ihbar yapılıyor -isimsiz/imzasız tabii ki-, bu ihbar fırında bekletiliyor, zamanı gelince servis ediliyor.

    ve sonuç: (bkz: sanık avukatının yargıyı etkilemekle suçlanması)

    "son gözaltına alınanlar arasında bulunan ip genel başkan yardımcısı, doğu perinçek ve arkadaşlarının avukatı mehmet cengiz’in, ankara cumhuriyet savcılığı’na başvurarak deniz feneri soruşturmasını sağlayan ve ergenekon savcılarını hsyk’ya şikâyet eden kişi olduğunu..."
  • beraber tutuklandığı 3 avukatla beraber tahliye olmuş hukukçu.

    `http://www.ulusalkanal.com.tr/…:guencel-&itemid=174`
  • tahliyesinin ardından cübbesini giyerek mahkeme salonuna dönmüştür.
  • deniz feneri derneği genel başkanı.
  • show tv nin yeni sahibi rizeli iş adamı.
  • akşam gazetesi, sky 360 ve alem fm'i satın alan yandaş medya patronluğuna soyunan iş adamı
    kaynak
  • 45 milyon dolar verip uçak alabilen kişidir. bakınız.
  • iş dünyasının oflu hocası. para ve imanın kimde bulunduğu belli olmaz derlerdi inanmazdım.
hesabın var mı? giriş yap