• zamanında, kanal7 flash tv ile rakip olmazken, yine bir gülnihal adında bir program sunardı. hatta orhan hakalmaz adını hatırlamadığım bir türkü, mehmet güntekin de sanat musikisi programı hazırlıyorlardı. sonra hakalmaz paranın dibine vurdu. mehmet güntekin ise sanatın yanında yer alarak sanata gark oldu. tavrından da anlaşılıyordu zaten şöhrete pek teşne de değildi hani. uzun zaman sonra gördüm ki sakal bırakmış. sakalından da kocaman bir göbek bırakmış hatta. değişmiş. sesi yine ılık. medyadan uzak kalmak adamı eskitmiyor yahut kıymetini de eksiltmiyor demek.
  • adam gibi adamdır. hayatımda tanıdığıma bu kadar şükrettiğim az sayıda insandan biridir.

    iş yaşamında haybeye ego besleyip büyüten, ben olmazsam bu dünya olmaz havalarından yanına yanaşılamayan, "gençlere destek vermeliyiz" derken aklı başında hiç bir gence tahammül edemeyen (hatta köstek olan) kompleks(li) yöneticiler arasında, işine olan tutkusu, klasik türk müziği bilgisinin derinliği, kiminle her ne yapıyorsa o an etrafındakileri destekleyici tavrı, en sinirli anında bile büyük bir nezaketle konuşması, doğru bildiği şeylerin arkasından korkmadan gitmesi -kimi zaman don kişot gibi hissetse de- prensipleri uğruna taviz vermemesi, bu kadar maddi bir dünyada içindeki sevgiyi herkese koşulsuz akıtması...

    harika bir müzisyen, son derece başarılı bir yönetici, çok iyi bir sunucu, her koşulda eşi olmayan bir proje yaratıcısı ve yürütücüsü, kalemi çok kuvvetli bir yazar*.. ama hepsinin önünde, özü-sözü bir, kalbi tertemiz bir adam.

    sabah vakti "şimdi aslında gece" dese gözünüz kapalı inanacağınız nadir insanlar vardır. işte öyle bir şey.
  • istanbul 2010 kültür başkenti ajansı klasik türk müziği yönetmeni.
  • attığınız her e-postaya dikkatle ve rikkatle cevap veren türk musıkisi hizmetkârı. e-postanın konusu kâh kafanıza takılan bir şey, kâh konseri öncesinde rica edebileceğiniz bir eser.
  • 1 - 30 mayıs sohbetinin konuğu mehmet güntekin
    gezegen sahaf sohbeti'nin 30 mayıs 2015, cumartesi gerçekleştirilecek olan oturumunun konuğu müzisyen, araştırmacı, yazar, koleksiyoner mehmet güntekin . güntekin'in hazırladığı ve 'müzikli maarif takvimi: mayıs'ın dünya takviminden müziğe yansıyanlar' başlığını taşıyan power point formatındaki sunumda türk sanat musıkisi sanatçılarından serap çağlayan ve yaprak sayar da icrayı sanat eyleyecekler.

    böylelikle de, geçen haftaki sohbetimizin konuğu olan müzisyen, mimar celâleddin çelik dostumuzun 'tamburi cemil çalıyor yeni plakta' başlıklı türk sanat musıkisi temalı sohbetinin hemen ardından, bir başka türk sanat musıkisi sanatçısını hazırladığı bir musıki sohbetine / sunumuna muhatap olacağız. tesadüfen gerçekleşen bu ard arda gelme halinin, bütün müzikperesteleri, özellikle de mezkûr müzik tarzına, türk sanat musıkisi dünyasına gönül verenleri ziyadesiyle bahtiyar edeceğini düşünüyoruz.

    2 - mehmet güntekin: muhtasar hal tercümesi
    1963'te bafra’da doğdu. iü siyasal bilgiler fakültesi'ni bitirdi. üniversite korosu’nda süheylâ altmışdört ile fatih salgar’ın öğrencisi oldu, idari görevler üstlendi. dünden bugüne istanbul ansiklopedisi, yapı kredi osmanlılar ansiklopedisi ve music makers in turkey gibi bazı yayınlarda yazarlık yaptı. kaf müzik adlı yayın şirketinin kurucuları arasında yer aldı ve 150'nin üzerinde belgesel/müzikolojik cd, kitap ve dergi yayınladı.

    kurduğu istanbul fasıl topluluğu ve başka gruplarla birçok ülkede konserler verdi. 150 bölüm süren 'yine bir gülnihal' adlı tv programıyla yazarlar birliği 1998 tv-müzik ödülü’nü kazandı. incilâ bertuğ ile trt-tv’de 111 bölüm süren musiki programları hazırlayıp sundu. bilim ve sanat kurumlarında tebliğler ve seminerler verdi. tarih, repertuar, arşiv ve biyografi konularında yararlandığı murat bardakçı ile ortak yayınlar yaptı. tercüman gazetesinde müzik editörlüğü; musiki mecmuası’nda yayıncılık ve sorumlu yazı işleri müdürlüğü; hürriyet tarih’te yazarlık, danışma kurulu üyeliği ve redaktörlük; habertürk tarih’te yazarlık görevleri üstlendi.

    sözlü tarih çalışmaları istanbul araştırmaları dergisi’nde yayınlandı. necdet yaşar’ın hatıraları, nevzad atlığ’ın hatıraları, şerif muhiddin targan, bekir sıdkı sezgin, eyüplü musikişinaslar (m. nermi haskan’la), kâni karaca, üniversite korosu kitabı, istanbul’un 100 musikişinası, istanbul’un 100 şarkısı, nevzad atlığ’ın tanıklığında, mühendishane’de musiki ve malatyalı musikişinaslar adlarındaki kitapları ve risaleleri yayınlandı. kuğunun son şarkısı ile expo-2005’te türkiye’yi japonya’da temsil eden rose and tulip gösterilerinin şefliğini; ıtrî klasik türk musikisi ödülleri’nin yönetmenliğini üstlendi. türk musikisi vakfı genel sekreteri; kültür konseyi ile heybeliada ilm-i musiki derneklerinde yönetim kurulu üyesi; turing üyesi; alaturka records projesi koordinatörü ve müzikli maarif takvimi ile istanbul fasıl topluluğu yönetmenidir.

    1986’dan beri görev yaptığı cumhurbaşkanlığı klasik türk müziği korosu’nun müdürlüğüne 2006’da, şef yardımcılığına 2014’te atandı. istanbul 2010 avrupa kültür başkenti ajansı müzik yönetmenliğini üstlenerek türk müzik kültürünün hafızası, dârülelhan külliyatı, uluslararası ali ufkî yılı, uluslararası yorgo bacanos ud festivali gibi 25 projeyi yönetti (i).

    3 - ekşi sözlük ve mehmet güntekin
    ekşi sözlük, vikipedi'deki tanımıyla 'her türlü konu ve kavram hakkında, kayıtlı yazarların yorumlarını içeren 'katılımcı sözlük' tarzında ağ sayfası'dır. türkiye'nin, alanındaki en popüler dijital platformu olan bahse konu sözlükte yer alan mehmet güntekin başlığına girilmiş entry'lere bakıldığında, bunların ondan son derecede olumlu bahsettikleri görülecektir. doğrusu ben, sözünü esirgemeyen, eleştirmekten sakınmayan sözlük yazarlarının bu pozitif yaklaşımın tesadüf olmadığını düşünüyorum. sözlükçülerin onu böylesine hayırla yad etmeleri, mehmet güntekin'in hususi hayatını ve mesleki kariyerini tayin eden mahviyetkâlığının, hasbiliğinin, beyefendiliğinin, çıkarcılıktan ve hesapçılıktan milyarlarca ışık yılı uzakta olan harbiliğinin bir tezahürü olsa gerektir.

    4 - 30 mayıs 2015 etkinliğinin zaman plânlaması:
    etkinliğimizin zaman akışı şu şekilde cereyan edecektir:
    13.00 - 14.15: mehmet güntekin sohbeti;
    14.15 - 14.20: ara;
    14.20 - 18.30: çoğunlukla bir liradan başlayan açılış bedelleriyle katılımcılara sunulacak olan kitapların açık arttırmasının gerçekleştirilmesi.

    'okumadan, araştırmadan, paylaşmadan, özellikle de sohbet etmeden yaşayamam!'
    diyenlerdenseniz; 30 mayıs 2015, cumartesi günü gezegen sahaf'taki sohbetle, onun hemen ardından yapılacak olan kitap müzayedesinin sizin için anlamlı bir tercih ve adeta biçilmiş bir kaftan olduğunu söylemek doğru olacaktır.

    5 - etkinliğin adresi:
    gezegen sahaf; meşrutiyet caddesi, aslı han sahaflar çarşısı, galatasaray, beyoğlu, istanbul.
    iletişim için: kerime yardımcı: 0 212 293 94 87, sedat yardımcı: 0 544 786 12 92

    dipnotlar:
    (i): mehmet güntekin ve diğer müzisyenlerin icra ettikleri türk sanat musıkisi eseri - 1
    türk sanat musıkisi eseri - 2
    türk sanat musıkisi eseri - 3
    türk sanat musıkisi eseri - 4
    türk sanat musıkisi eseri - 5
    türk sanat musıkisi eseri - 6
    türk sanat musıkisi eseri - 7
    türk sanat musıkisi eseri - 8
  • istanbul tophane'de muhsin kitap adında çok tatlı bir mekan oğlu tarafından işletilmektedir. kesinlikle gitmeniz tavsiye edilir. kedilerle beraber kitap kokusu eşliğinde her türlü eseri inceleyebilirsiniz.
  • kültür mirası sayılabilecek zarif eserleri mahzunluktan kurtarmış, bu topraklara tekrar kavuşmalarını sağlamıştır. konuya dair yazısını her okuduğumda duygulanırım:
hesabın var mı? giriş yap