• metal ile rock'i kiyaslama sanati. ben bir muzik otoritesi degilim ama bol bol metal turevi ve rock dinledim ikisi arasindaki bugune kadar gordugum en buyuk fark birinin daha cok cizirtili olmasidir. distortion'in dibine vurmaya metal diyor amcamlar. boyle sadece amfi overdrive'iyla "deluley" kivaminda sololar atip "life is bad" falan gibi bi$eyler soyluyosaniz rock oluyo.

    ---
    uktecinin notu: ben ikisinden de hazzetmem genelde. şimdi 'aslında bi fark yok ikisi de aynı bok' diye bi entry yazsam olmadık yere kötülenecek.

    birisi güzelce doldursun, yalnız entrynin sonuna benim bu yazımı da iliştiriverirse sevinirim.
  • kuşkusuz ki dark city dövecektir.

    (bkz: gereksiz karşılaştırmalar)
  • googlefight tarafından rock ın galip geldiği karşılaştırma.
  • mesela; haluk levent, metal'dir, kıraç, rock.
    tabi bu durumda levent yüksel de funk'tır.
  • *rock muzikte sozler daha cok duyguya, metal muzikte ise du$unceler hitab eder. enstruman olaraksa, rock muzikte hizdan daha cok $ekle* onem verilir, metal muzigin aksine. mesela metal muzikte, gitarda sweepler, tremololar girla giderken, rock muzikteki gitarda bendler domine eder sololari. tabii ki genelleme yapiyorum. aklima hemen gelen istisna, ritchie blackmore, tarihte tremoloyu en fazla kullanan gitarist olarak bilinir. koken olarak ikisi de rock n rolldan dogmu$tur.

    farkettigim en buyuk ayrimlardan biri bassin kullanimidir. metal muzikte baslar fazla hissedilmezken, rock muzikte* daha cok ritmle beraber, melodiyi tamamlayici nitelikte kullanilir. ayrica ek enstrumanlarda rock muzikte bolca kullanilmi$, metal muzikte ise* klavyeden oteye gidememi$tir (fenrizin beni uyarmasiyla aklima geldi, senfonik metal bu onermemi yalanlami$tir, ama hala daha cogunluk bu $ekilde oldugu icin silmiyorum*). aklima gelen istisna pentagramdir, baglama ve neykullanirlar sik sik.

    sozler rock muzikte bortu bocege, kari kiza kadar uzanabilirken, metal muzik yapanlar genelde itiraz eder icerikli sozler kullanirlar. aslinda ikisi arasinda "o boyle, bu $oyle" diye ayirim yapmak gereksizdir. ayrim yapmak istegi onyargidan gelir*. ikisi de guzeldir. ikisi de dinlensindir.

    ---

    (bonus olarak)
    kaya* herhengi bir bir metali ezer, buzer, agzina sicar; sert bir metal ise kayayi oyabilir*.
  • rock, metal'in babasıdır.*
  • metal, rock müziğinin kollarından biridir.
  • rock metalin köküdür ikisinide severiz
  • şekilde görüldüğü üzere metal kırmızı hap, rock mavi haptır.
hesabın var mı? giriş yap