• michelin'in crossclimate serisinin güncellenmiş hali olan lastik.

    söylenilenlere göre sırt kısmında kullanılan yeni malzemeyle kullanım ömrünün daha uzun olacağı ve kullanım ömrünün sonuna kadar ilk günkü kar performansı sunacağı vadediliyor.

    etikette de değişiklikler söz konusu

    a olan ıslak zemin performansı b ye düşmüş.

    yakıt sarfiyatı aynı yani c

    ses seviyesi ise 68 db den 69'a çıkmış.

    not: önceki versiyonu kullanmış ve çok memnun kalmış birisi olarak yeni modelinin siparişini verdim. kullanıma göre editlerim.

    edit: ilk 500 km izlenimler ıslak zemin ve kuru zeminde önceki versiyonu gibi çok başarılı bir lastik.

    edit: 52bin km de değişim yaptım son zamanlarında dik yokuşlardaki kalkışlarda patinaj yapmaya başladı. ani frenlerde abs devreye girmeye başladı. yol tutuşta son zamanları da dahil çok problem yaşamadım. genel itibariyle memnun kaldım. 4mevsim kullanmam gerektiği için yerine yine aynı lastiği tercih ettim.

    son edit: son aldığım lastiklerden hiç memnun kalmadım. daha 10bin km olmadan sıcak havada kullanımda patinajlar yol tutuşta sıkıntı vb. problemler yaşadım. servise götürüp göstermeyi düşünüyordum o arada aracı sattım. ama bir daha alır mıyım pek sanmıyorum.
  • bugün ataşehir honda damla'dan tanesini 360 tl'ye alıp taktırdım (maximum ve bonus'a 5 taksit var). genellikle bayilerde 470-480'e, internette 360'a bulunabiliyor, bu honda servisi internet fiyatına satan tek yerdi. şimdilik kuru zeminde bir önceki lastiklerim olan continental contipremiumcontact 2'lere göre yol tutuşu ya da gürültü farkı açısından dikkatimi çeken bir fark olmadı ama sadece tem'de 5-6 km kullandım. kış gibi kış gelsin, gözlemlerimi eklerim.
  • tem'de ve şehir içinde 1 saatten fazla yol yaptım.

    ilk dikkatimi çeken direksiyonun aşırı hafiflemesi oldu. arabanın elektrikli direksiyonu normalde zaten çok kolay dönüyordu, şimdi sanki yerçekimsiz ortamda, uzay boşluğunda döndürüyormuşum gibi bir şey oldu. park ederken çok iyi ama sürüş sırasında biraz tedirgin etti.

    trafik dik ve ıslak bir yokuşta sıkıştığında bol bol dur kalk yaptım, deneme için gaza sertçe asıldığım zamanlarda hiç patinaja düşmedi. lastiğin yepyeni olmasından diye düşünülebilir. ancak birkaç yıl önce kullandığım bridgestone potenza, sertliğinden midir suyu bu kadar iyi tahliye edememesinden midir bilmem, yepyeniyken bile hemen patinaja düşüp vsa'yı devreye sokuyordu. continental contipremium contact 2'deyse bunu 35-40 bin km arasında yaşamaya başlamıştım.

    lastik çok yumuşak olduğu hissini veriyor, 10-15 bin km'de parçalanmaya başlamazsa iyi. gerçi crossclimate plus'ın farkı, orijinal crossclimate'a göre daha dayanıklı olması diye anlatılıyor ama göreceğiz.

    edit: aradan geçen bir hafta ve 300 km'de direksiyonun hafifliğine alıştım. kuru ve ıslak zeminde ummadığım kadar iyi çıktı. özellikle ıslak zeminde eski yaz lastiklerimden (continental ve bridgestone) bariz daha iyi. ama daha önce dörder sene kullandığım bu iki markanın lastikleri kadar dayanıklı olacağını sanmıyorum (yanılmayı isterim). kar için beklemedeyim.

    edit 2: düzeltiyorum, ıslak zeminde aşırı iyi. semtimizin yağmurda her tür arabayı rezil etmesiyle meşhur bir yokuşunda inişte frene çıkışta da gaza yüklenerek dur kalk yaptım, abs ve tc devreye bile girmedi. michelin, bridgestone ve continental'in klasik yaz lastikleriyle illaki bir kayma ve patinaj oluyordu. şu anda ıslak zeminde bir zamanlar kullandığım ve aşırı memnun kaldığım kumho izen kış lastiklerine çok yakın bir performansı var.
  • michelin firmasının ürettiği kış sertifikalı 4 mevsim lastik. yani yaz kış çıkarmadan kullanabileceğiniz bir lastik yapmışlar. kış lastiği sertifikası var ama tabiki %100 lük bir kış lastiği performansı vermiyor. muhtemelen %70 veya 80 lik bir performansı var. bu bile çok iyi bir performans. fiyatı da normal kış lastiklerinin bandında, yaz lastiklerinden biraz pahalı. lastikleri tak sök balans yaptır derdi olmaması için tercih sebebi olacaktır.
  • bulabildiğim tek crossclimate plus testi: http://www.tyrereviews.co.uk/…-season-tyre-test.htm

    yeni nesil dört iklim lastikleri hakkında bir fikir vermesi açısından referans yaz ve kış lastiklerinin zemin skorlarıyla karşılaştırmaları bayağı aydınlatıcı olmuş:

    referans kış lastiği
    kuru zemin: 290, ıslak zemin: 589, karlı zemin: 400.8

    referans yaz lastiği
    kuru zemin: 306.8, ıslak zemin: 559, karlı zemin: 187.9

    crossclimate plus
    kuru zemin: 300, ıslak zemin: 570.7, karlı zemin: 365.1

    edit: özetle kuru zeminde kış lastiğinden, ıslak zeminde de yaz lastiğinden daha iyi. karlı zeminde de kış lastiğinin peformansının %91'ini sunuyor.
  • lastik havalarının kışın normal mi yoksa normalin üstünde mi basılması gerektiği yönünde net bir bilgi bulamadım. normalde üreticiler (michelin dahil) çok soğuk havalarda kış lastikleri için normalin birkaç psi üstünü öneriyorlar. crossclimate tarzı yeni lastiklerde ne yapılması gerektiğini öğrenirsem buraya ekleyeceğim.

    not: civic için normal kullanımda verilen basınç değerleri dört lastik için 32 psi ama lastikleri satın aldığım yetkili honda servisi 36 psi basmış, bugün fark ettim.
  • bugün itibariyle tanesine 900 tl ödeyerek aldığım kış görünümlü yaz lastiği (245/45 r18 100y xl). uzun süren araştırma ve youtube videolarından sorna almaya karar verdim. görünen o ki, yılda bir kaç hafta kış gören ya da benim gibi yılda bir kaç kez karlı/buzlu yollara giden kişiler için biçilmiş kaftan.

    önümüzdeki hafta, 1 haftalık bulgaristan seyahatimiz olacak pamporovo'ya. bol karlı ve buzlu yollar beni bekliyor. döndüğümde izlenimlerimi yazarım unutmazsam.

    dönüş editi: yolda sıcaklık sürekli olarak 0'ın altında olmasına rağmen kar yoktu. yol tutuş, fren mesafesi filan en ufak bir sıkıntı çıkartmadı. hatta bir defa panik fren yapmak zorunda kaldım -5 derecede, zınk diye durdu. kar pistinin oraları ise tamamen kar ve buz kaplı idi. orada da bir sorun yaşamadan yoluma devam ettim. bir iki defa bilinçli olarak rampada dur kalk yaptım, test amaçlı. kar çekişi yada 2. vites kalkışı yapmadan bile araba rahatlıkla kalktı ve durdu.

    uzun lafın kısası, güvenle kullanılabilecek bir lastik olduğu izlenimini bıraktı bende. artık kar mar dinlemem, basar çıkarım arabayla :)
  • taktırdıktan 13 ay kadar sonra ilk kez sıfırın altında ve karlı, yer yer de buzlu zeminde kullanabildim. normal kullanımda kış lastiğinden ayırt etmenin mümkün olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

    zaten şu araştırmadan belliydi:
    (bkz: #72491080)
  • benim de kullandığım lastik. yumuşak ve güzel desenlidir. yol tutuşu gayet iyidir, kış ve yaz ayrımı olmaksızın lastik değiştirme derdinden kurtarması güzel bir şey. lastik çıkalı 2 yıl olmadı, dayanıklılığını zaman gösterecek.
hesabın var mı? giriş yap