• gangster filmleri segmentinde yer alan flm, bir godfather(ı-ıı) değildir. filmde, godfather effect mevcuttur. özellikle tommy gun reyisin hareketleri, tavırları don micheal corleone'yi anımsatmaktadır. iki filmde mafyayı anlattığı için benzerlik taşımaları da normaldir.
    film çok başarılıdır, etkileyicidir, yeniden izlenesi, arşivlik bir yapımdır. coen kardeşler, kendilerinin yahudi kökenli olmasından mütevellit bu filmde de yahudi karekterler kullanmıştır, lakin hiç bir zaman yahudi karekterleri şişirmemişler, bu karekterler üzerinden yahudi milliyetçiliği yapmamışlardır. filmi izlerken, tommy başkanın, leo'uyu da ortadan kaldırıp kendisinin mafya lideri olacağını düşünürsünüz ancak bazen her şey insanın düşündüğü gibi olmuyor sözlük!
    (bkz: the godfather)
  • ilk yarım saati gereksiz uzun dialoglarla geçmiş filmdir. baydı yeminle..
  • filmin tek kotu yani bence albert finney idi. o role daha oturakli bir aktor daha uygun olabilirmis. onun haricinde dikkatli izlenmesi gerekiyor.
  • eğer birini severseniz istemeden size onu hatırlatan şeyleri de seversiniz. leo'nun ormanın derinliklerine doğru yol alırken, tom'un şapkasının altında buğulanan gözleri verna için değil midir? sormuyorum.
  • en iyi mafya filmleri listesinde ilk 10'a giremeyecek bir film. ilk 20'yi belki zorlar.

    --- spoiler ---

    jon polito'nun oynadığı johnny caspar karakteri çok karikatürize. olaylar çok karikatürize. gerçekçilikten kopup sin city tarzı bir çizgi romana yaklaştığı yerler oluyor, sonra gerçekçi diyaloglar geliyor. gabriel byrne'ın oynadığı tom karakteri filmi izletiyor. klasik cool, karizmatik ve zeki esas adam. çok iyi oynamış ve role oturmuş. al pacino olsaydıcılar bıraksınlar bu işleri bence. leo karakterine de albert finney harika olmuş. bakışları, duruşu, ses tonu; gerçekten efsane bir adam.

    ayrıca tom'un leo'yu sevdiği, herşeyi onun için yaptığı yorumu da gerçekten çok enteresan. düşününce hak verilmeyecek gibi değil.

    --- spoiler ---

    sopranos ya da godfather tarzı gerçekçi mafya filmi sevdiğim için benim hoşuma gitmedi. sevenlerine saygı duyarım.
  • baştan sona durum komedisi barındıran coen biraderler işi mafya filmi. o kadar ki the big lebowski'deki durum komedisinin 2 katı bu filmde mevcut. en ciddi anları bile coen mizahı ile dolu.

    --- spoiler ---

    tom, leo'ya deliler gibi aşıktır ve onu korumak için yojimbo kesilir.

    --- spoiler ---
  • gabriel bryne kişisinin oynadığı ağır abi karakteri tom reagan, godfather'daki tom heagan'a mı selam çakmaktadır? zira iki karakterin de patronun arkasındaki ikinci adam, bir nevi adviser olduğu gözlerden kaçmamaktadır.
  • --- spoiler ---

    coen biraderler, tom'un oturduğu apartmana barton arms ismini vererek, barton fink'e selam çakmıştır bu filmde. ayrıca filmin adı "şapkaya övgü" olsa da sırıtmazmış hani...

    edit: bu filmin barton fink'ten önce çekildiğine dair birkaç mesaj geldi de, açıklayayım dedim. okuduğum kaynağa göre miller's crossing'i yazarken tıkanmış elemanlar; bu yüzden arada barton fink'i yazıp, sonra tekrar miller's crossing'e dönmüşler. yani hikayeler biraz iç içe geçmiş aslında. bir de yine miller's crossing'de barton fink'e hitaben, "otel yangınında 7 kişi öldü" gibi bir gazete haberi var. o da ilginç...

    --- spoiler ---
  • tom heagan'a ve dolayısıyla the godfather'a selam çakan şahane film.
  • az bilinmesi gerçekten üzücü çünkü diğer ün yapmış mafya filmlerinden pek aşağı kalır bi yanı yok filmin.
hesabın var mı? giriş yap